Κόσμος

Πέπλο τρόμου πάνω από την Ευρώπη-Ποιες χώρες παίρνουν μέτρα για αναβαθμισμένη απειλή

«Η Ευρώπη χρειάζεται αυστηρότερους νόμους για την καταπολέμηση της ισλαμικής απειλής»... Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από τις επόμενες μέρες των τρομοκρατικών χτυπημάτων σε Γαλλία και Αυστρία, με βάση τις επαφές και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων...

Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν ζήτησε μια ενωμένη ευρωπαϊκή απάντηση για την αντιμετώπιση του ισλαμικού ριζοσπαστισμού, ενώ ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Luigi di Maio υποστήριξε ότι τα αυστηρότερα αντιτρομοκρατικά μέτρα που μοιράστηκαν σε ολόκληρη την ήπειρο ήταν ζωτικής σημασίας. Αφορμή και η παραδοχή της Αυστρίας για «ανυπόφορα λάθη» επειδή δεν σταμάτησε ενώ μπορούσε τον δράστη του μακελειού της Βιέννης.

Από όλους αυτούς τους αξιωματούχους, ούτε που περνάει από το μυαλό η φράση του Νόαμ Τσόμσκι: “Όλοι προβληματίζονται για το πώς να σταματήσουμε την τρομοκρατία. Υπάρχει όμως ένας πραγματικά εύκολος τρόπος: να σταματήσουμε να είμαστε μέρος της”.

Μετά την αιματηρή επανεμφάνιση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και μάλιστα την σιτγμή που ετοιμαζόταν για γενικά lockdown εξαιτίας του κορονοϊού αναλυτές άπλωσαν εκ νέου το πέπλο του τρόμου πάνω από την Γηραιά Ήπειρο. Σύμφωνα με αυτούς, λοιπόν, η Ευρώπη πρέπει να καθιερώσει έναν “αμερικανικό πατριωτικό νόμο” που θα επιτρέπει πιο στενή παρακολούθηση και συντονισμένη αστυνόμευση εάν θέλει να σταματήσει τις επιθέσεις Ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Το λεγόμενο America's Patriot Act, που θεσπίστηκε μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, επέτρεψε την αύξηση των δυνατοτήτων λήψης τηλεφωνικών δεδομένων και τη βελτίωση της ανταλλαγής αυτών μεταξύ υπηρεσιών όπως το FBI και η CIA, καθώς και η ενίσχυση των κυρώσεων για τρομοκρατικές ενέργειες.

Τι κατάφερε; Την απάντηση την δίνει ο Τσόμσκι πάλι: "Το 2001 η ισλαμική τρομοκρατία ήταν περιορισμένη σε μια περιορισμένη περιοχή στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν και πού είναι σήμερα; Διεσπαρμένη σε όλον τον κόσμο. Κάθε φορά που χτυπάμε με τη σφύρα, τα πράγματα γίνονται χειρότερα"

Τώρα έχει ανοίξει πάλι για τα καλά του κουτί της Πανδώρας και η τρομολαγνεία πουλάει σαν ζεστό ψωμί, ενώ η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα για αναβαθμισμένη απειλή.

Η Γαλλία και η Ιταλία εξετάζουν μεταρρυθμίσεις στα ευρωπαϊκά σύνορα, ενώ ο πρώην επικεφαλής των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών μιλάει για «χιλιάδες» ριζοσπάστες νέους στη Γαλλία. Και πως να μην το κάνει όταν έρχονται στο φως στοιχεία μέχρι και για 8χρονους & 12χρονους μαθητές “υμνητές” του αποκεφαλισμού του καθηγητή Πατί!

Τρομοκρατία: Ατομική λειτουργία "χαμηλού κόστους"

Συγκεκριμένα, λοιπόν, ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής διεύθυνσης ασφαλείας πληροφοριών (DGSE) Alain Chouet εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που συζητήθηκαν στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη για την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού προβλήματος. Το πρόβλημα, επεσήμανε σε μια συνέντευξη που δημοσίευσε η εφημερίδα L'Humanite, έχει εξελιχθεί σε μια ατομική λειτουργία "χαμηλού κόστους" που είναι δύσκολο να σταματήσει. Σύμφωνα με τον Chouet, η Γαλλία θα πρέπει να αναζητά τις ρίζες της τρομοκρατικής δραστηριότητας και τις πηγές οικονομικής υποστήριξής της, όχι κυνηγώντας μεμονωμένα τζιχαντιστικά στοιχεία. "Υπάρχουν αναμφίβολα χιλιάδες ριζοσπάστες νέοι στη Γαλλία. Ο προσδιορισμός της μειοψηφίας μεταξύ αυτών που θα διαπράξει ενέργειες είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο. Δεν μπορούμε να τους παρακολουθούμε όλους", πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών πρέπει να τεθούν σε πλαίσιο πέρα ​​από την τρέχουσα «νόμιμη κατακραυγή». Σε σύγκριση με κατά μέσο όρο 300 θύματα τρομοκρατίας στη Γαλλία κάθε χρόνο, υπάρχουν περίπου 30 θύματα τρομοκρατίας καθημερινά στο Ιράκ, σημείωσε.

Κατά πως φαίνεται οι Ευρωπαίοι προτίθενται να θεσπίσουν αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους και να ωθήσουν τις χώρες της Βόρειας Αφρικής να βοηθήσουν στην αναστολή της παράνομης μετανάστευσης και να αποδεχτούν τον επαναπατρισμό ατόμων που είναι ύποπτα για εξτρεμιστικές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν ζήτησε μάλιστα "εκτεταμένες" μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Συνθήκης Σένγκεν.... Συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών Gerald Darmanin και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clement Beaune, είπε ότι θα παρουσιάσει προτάσεις για ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο. Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν «εντατικοποίηση της κοινής μας προστασίας στα σύνορα με μια πραγματική αστυνομική δύναμη ασφαλείας στα εξωτερικά σύνορα» της ΕΕ, δήλωσε ο Macron. Εν τω μεταξύ, είπε ότι ο αριθμός των φρουρών στα σύνορα της Γαλλίας με τους γείτονές της στην ΕΕ θα διπλασιαστεί σε 4.800 από 2.400 "λόγω της επιδείνωσης της απειλής" της τρομοκρατίας.

Η Γαλλία την περασμένη εβδομάδα αύξησε την επιφυλακή στο υψηλότερο επίπεδο μετά την επίθεση στην εκκλησία στην πόλη της Νίκαιας, στην τρίτη τζιχαντιστική επίθεση σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει έναν νόμο αμερικανικού τύπου για την ενίσχυση των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών, μετά τις επιθέσεις στη Βιέννη και τη Νίκαια. Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Luigi Di Maio είπε ότι τόσο η ΕΕ όσο και η Ιταλία πρέπει να αυξήσουν τα επίπεδα ασφάλειας τους και ζήτησε αυστηρότερους ελέγχους στα τζαμιά της χώρας του και δράση κατά της παράνομης μετανάστευσης. Ο Ντι Μάιο είπε ότι ήρθε η ώρα "να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάτι μεγαλύτερο που αφορά ολόκληρη την ΕΕ - έναν πατριωτικό νόμο σε αμερικανικό μοντέλο, για παράδειγμα, γιατί σήμερα είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Ευρωπαίου λαού". "Η ασφάλεια ενός κράτους ισούται με την ασφάλεια όλων των άλλων. Θα το συζητήσω επίσης με τους ομολόγους μου τις επόμενες ημέρες", είπε.

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε αργότερα ότι θα αναβαθμίσει μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση πιθανών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της εντατικοποίησης των συνοριακών ελέγχων και της παρακολούθησης πιθανών στόχων.

Aυστρία-Σουηδία-Βρετανία

Η Αυστρία, από την πλευρά της. αγνόησε την προειδοποίηση για τον τρομοκράτη της Βιέννης και τώρα που παίρνει μέτρα κατόπιν εορτής όπως το να κλείνει δύο τζαμιά μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση προφανώς είναι αργά.... Η γειτονική Σλοβακία είχε προειδοποιήσει ότι ο εισβολέας προσπαθούσε να αγοράσει πυρομαχικά. Επιπλέον, τέσσερις από τους δεκαέξι υπόπτους που έχουν συλληφθεί έχουν ήδη καταδικαστεί για τρομοκρατικά αδικήματα. Αυτό γράφει την ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf κι ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Karl Nehammer το επιβεβαίωσε. Τέσσερις από αυτούς για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, δύο για βίαια περιστατικά και δύο για απόπειρα «δολοφονιών τιμής». Ο ίδιος ο δράστης καταδικάστηκε σε 22 μήνες φυλάκιση πέρυσι. Είχε προσπαθήσει να ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά απελευθερώθηκε νωρίς.

Στην Σουηδία, όπου οι ταραχές με μουσουλμάνους είναι πρόσφατες η αστυνομία προετοιμάζεται για μουσουλμανικές τρομοκρατικές επιθέσεις και ενισχύεται με βαριά όπλα. Την Πέμπτη, η Αστυνομική Αρχή αποφάσισε να ξεκινήσει μια ειδική δράση στην αστυνομική περιοχή της Στοκχόλμης, (Κεντρικής, Νότιας και Δυτικής), ώστε να είναι έτοιμη να ενεργήσει σε περίπτωση πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης. Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Σουηδία είναι το τρία σε κλίμακα πέντε σημείων. Όμως, παρά το γεγονός ότι το επίπεδο δεν έχει αυξηθεί περαιτέρω, θέσεις ενισχύονται τώρα με αστυνομικούς οπλισμένους με το πυροβόλο όπλο Heckler-Koch MP5.Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η αστυνομία διαθέτει λεπτομερείς πληροφορίες ότι οι πρόσφατες μουσουλμανικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κεντρική Ευρώπη ενδέχεται να μεταφερθούν στη Σουηδία, αλλά δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Αρκείται να ζητά προσοχή χωρίς άλλες συστάσεις.

Από την άλλη πλευρά το Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνει το επίπεδο τρομο-συναγερμού σε «σοβαρό», που σημαίνει πως μια ενδεχόμενη επίθεση είναι «πολύ πιθανή». Το βρετανικό επίπεδο τρομοκρατίας μειώθηκε τον Νοέμβριο του 2019 από “σοβαρό” για πρώτη φορά σε 5 χρόνια. Το “σοβαρό” είναι το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, με μόνο το "κρίσιμο" πάνω από αυτό στην σχετική λίστα. Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ χαρακτήρισε την κίνηση ως «προληπτικό μέτρο» και είπε ότι «δεν βασίζεται σε συγκεκριμένη απειλή».

Ήρθανε κι απ΄ την Ινδία....

Τέλος το αντιτρομοκρατικό ψήφισμα της Ινδίας εγκρίθηκε με συναίνεση στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη TS Tirumurti ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το ετήσιο ψήφισμα της Ινδίας για το θέμα της αντιτρομοκρατίας συγχρηματοδοτήθηκε από περισσότερες από 75 χώρες και εγκρίθηκε με συναίνεση στην Πρώτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Η Ινδία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιτρομοκρατίας. Χαίρομαι που το ετήσιο ψήφισμα που υπέβαλε η Ινδία «Μέτρα για την πρόληψη των τρομοκρατών από την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής» συγχρηματοδοτήθηκε από περισσότερες από 75 χώρες και εγκρίθηκε σήμερα με συναίνεση στην Πρώτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ