Ερντογαν Πούτιν
Κόσμος

Ερντογάν σε Πούτιν: "2.000 Κούρδοι του PKK πολεμούν για την Αρμενία"

Τουλάχιστον 2.000 μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (YPG) υποστηρίζουν τις Αρμενικές δυνάμεις στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 28 Οκτωβρίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε τις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, AKP στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν είπε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για την παρουσία Κούρδων μαχητών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επικοινωνίας τους.

«Είπα στον κ. Πρόεδρο [Πούτιν], πως έχουμε εντοπίσει, μέσω πηγών πληροφοριών, ότι υπάρχουν περίπου 2.000 τρομοκράτες του ΡΚΚ που αγωνίζονται για την Αρμενία αυτή τη στιγμή για 600 $. Ο κ. Πρόεδρος είπε ότι δεν το γνώριζε αυτό», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος στην εφημερίδα Daily Sabah: «Έχω πει στον Πούτιν ότι εάν διασχίσουν τις κόκκινες γραμμές μας, δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε δράση».

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ειλικρινής στις προσπάθειές της για επίλυση της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ και πιστεύει στην ειλικρίνεια της Ρωσίας. Αποκάλυψε επίσης ότι είπε στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα μπορούσαν να επιλύσουν μαζί τη σύγκρουση.

Η Τουρκία υποστηρίζει την τρέχουσα επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 2.000 Σύριοι μισθοφόροι υποστηρίζουν την επίθεση με προτροπή της Άγκυρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Συρία. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία είχε το νόμιμο δικαίωμα να ενεργήσει ξανά εάν οι μαχητές δεν απομακρυνθούν από τα σύνορά της.

Ο Ερντογάν αναφερόταν στις κουρδικές δυνάμεις. Τα τελευταία τρία χρόνια, η Τουρκία ξεκίνησε δύο επιχειρήσεις εναντίον αυτών των δυνάμεων στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία.

«Εάν οι τρομοκράτες εδώ δεν εκκαθαριστούν όπως μας υποσχέθηκαν, έχουμε το νόμιμο δικαίωμα να επιτεθούμε και πάλι», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για μια πρόσφατη ρωσική αεροπορική επίθεση που στόχευσε Τούρκους μαχητές στη βορειοδυτική συριακή περιοχή της Ιντλίμπ. Τουλάχιστον 78 μαχητές σκοτώθηκαν και 90 άλλοι τραυματίστηκαν στην αεροπορική επίθεση.

«Η επίθεση της Ρωσίας που στοχεύει στο εκπαιδευτικό κέντρο των δυνάμεων του Συριακού Εθνικού Στρατού στην περιοχή της Ιντλίμπ είναι ένδειξη ότι η διαρκής ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή είναι ανεπιθύμητη», δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο τουρκικός στρατός διατηρεί μια μεγάλη δύναμη στην Ιντλίμπ. Η δύναμη αναπτύσσεται σε περισσότερες από 60 θέσεις, στρατόπεδα και βάσεις σε όλη την περιοχή.

Η Τουρκία συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι παρατηρήσεις του Ερντογάν δείχνουν ότι η Τουρκία σχεδιάζει να συνεχίσει την παθητική-επιθετική πολιτική της στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ