Κόσμος

Αμερικανοί αναλυτές κουνούν το δάχτυλο στην Τουρκία για τις θρησκευτικές ελευθερίες και τους Χριστιανούς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προβλέψουν πως η ανοικοδόμηση της σχέσης τους με την Τουρκία περνάει από την διασφάλιση του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, δήλωσε ο Μάικλ Ρούμπιν, ακαδημαϊκός στο American Enterprise Institute ένα think tank των ΗΠΑ καθώς και ο Toufic Baaklini, πρόεδρος του In Defense of Christian.

Το προφιλ της Άγκυρας σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων μοιάζει όλο και περισσότερο με αυτό του «αδίστακτου καθεστώτος» και όχι του «υπεύθυνου κράτους», ανέφεραν οι Rubin και Baaklini σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο National Interest την Πέμπτη.

Η Τουρκία πρόσφατα αντιμετώπισε την διεθνή καταδίκη για την απόφασή της να μετατρέψει το μνημείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί.

Ωστόσο, «οι Χριστιανοί δεν είναι οι μόνοι στόχοι», έγραψαν οι αναλυτές. «Ο Ερντογάν έχει επιβάλει σουνιτική θρησκευτική εκπαίδευση σε παιδιά Αλεβιτών, κατέστρεψε τις αίθουσες προσευχής των Αλεβιτών και η κυβέρνησή αρνήθηκε τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες Γιαζιντι εντός της Τουρκίας μόνο και μόνο λόγω της θρησκείας τους».

Η Άγκυρα υποστηρίζει επίσης διεθνείς ομάδες με χαμηλό ιστορικό θρησκευτικής ανοχής, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής βόρειας Συρίας, όπου οι Τούρκοι και οι συνεργάτες τους έχουν επιβάλει περιορισμούς «παρόμοιους με αυτούς των Ταλιμπάν», έγραψαν οι Ρούμπιν και Μπακαλίνι.

Μέχρι να αλλάξει αυτό, δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην «πρότυπη εταιρική σχέση» μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ