Κόσμος

Ευρωβουλή για Λουκασένκο : Δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμος Πρόεδρος της Λευκορωσίας

Σε απόφασή της η Ευρωβουλή ανακοινώνει ότι ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν μπορεί να αναγνωρίζεται πλέον ως Πρόεδρος από τον Νοέμβριο που λήγει η θητεία του. Καλείται, παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει στον Λουκασένκο οικονομικές κυρώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια συντριπτική υποστήριξη των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στην Λευκορωσία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με απόφασή του, υπέρ της οποίας τάχθηκαν 574 ευρωβουλευτές, κατά 37 και δηλώσαντες παρών 82, απορρίπτει το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Αυγούστου στην χώρα, εκτιμώντας πως οι εκλογές δεν ήταν “ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες”.

 

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια νέα προσέγγιση της Λευκορωσίας, η οποία θα προβλέπει την διακοπή οποιασδήποτε συνεργασίας με το καθεστώς Λουκασένκο”, δήλωσε ο Λιθουανός κεντρώος ευρωβουλευτής Πέτρας Αουστρεβίτσιους, ο οποίος ηγείται των προσπαθειών του Ευρωκοινοβουλίου να ασκηθούν πιέσεις σε ανώτατους αξιωματούχους της Λευκορωσίας.

“Μόλις η θητεία του εν ενεργεία αυταρχικού ηγέτη Αλεξάντρ Λουκασένκο λήξει στις 5 Νοεμβρίου, το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα τον αναγνωρίζει πλέον ως πρόεδρο της χώρας” ,αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “υποστηρίζει αποφασιστικά τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον προσώπων, που ευθύνονται για την παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τις διώξεις στην Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η εν λόγω απόφαση έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ