Οδηγός οχήματος Uber
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Το πρώτο θανατηφόρο με αυτόματο οδηγό στο τιμόνι

Το δυστύχημα συνέβη το 2018 στην Αριζόνα των ΗΠΑ και θύμα ήταν μια 49χρονη ποδηλάτης, η Ελέιν Χέρζμπεργκ. Οι ανακριτές που ανέλαβαν την υπόθεση, υποστηρίζουν πως η Ραφαέλ Βάσκες, η γυναίκα που καθόταν στη θέση του οδηγού, παρότι δεν ήλεγχε το όχημα, δεν είχε ως όφειλε την προσοχή του στον δρόμο. Αντ’ αυτού, παρακολουθούσε ένα επεισόδιο του The Voice την ώρα της σύγκρουσης. Τα αυτόνομα οχήματα είναι αυτοκίνητα τα οποία έχουν την ικανότητα να κινούνται χωρίς να παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι στο τιμόνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αθώα δηλώνει η οδηγός του οχήματος της UBER

Η κυρία Βάσκες δήλωσε αθώα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC που μεταδίδει την είδηση και αναμένεται η δίκη της από το αμερικανικό δικαστήριο. Την ίδια ώρα, η UBER, η εταιρία στην οποία ανήκε το αυτόνομο όχημα δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες, καθώς σύμφωνα με περσινή δικαστική απόφαση δεν προκύπτει εγκληματική ενέργεια σε βάρος της.

Η άτυχη ποδηλάτης

Η άτυχη ποδηλάτης που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα

Οι έρευνες της αστυνομίας, σε συνεργασία με την υπηρεσία ασφαλών μετακινήσεων των ΗΠΑ, υποστηρίζουν πως βασική αιτία του δυστυχήματος είναι το ανθρώπινο λάθος. Η κα. Βάσκες βρισκόταν πίσω από το τιμόνι και είχε τη δυνατότητα να αναλάβει τον έλεγχο του οχήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Βίντεο: Ντοκουμέντο από την στιγμή της θανάσιμης σύγκρουσης

Το ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας του αυτοκινήτου που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία δείχνει την εφεδρική οδηγό να κοιτά κάτω και όχι στον δρόμο, για αρκετά δευτερόλεπτα πριν τη σύγκρουση, ενώ το όχημα κινούνταν με 63 χιλιόμετρα ανά ώρα.


Η αστυνομία χαρακτήρισε από τον Ιούνιο του 2018, το δυστύχημα ως ικανό να αποφευχθεί, αν η οδηγός είχε την προσοχή της στον δρόμο. Η Βάσκες ήρθε αντιμέτωπη με τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια τον περασμένο Αύγουστο, ενώ σήμερα πραγματοποίησε την πρώτης της εμφάνιση στο δικαστήριο. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ