Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ
Κόσμος

Νορβηγία: Την αποφυλάκισή του ζητά ο μακελάρης του Ουτίγια

Ο Νορβηγός κατά συρροή δολοφόνος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ θα επιδιώξει την αποφυλάκιση του υπό όρους, όπως δήλωσε σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου ο δικηγόρος του στην εφημερίδα VG.

Τον Ιούλιο του 2011 ο ακροδεξιός εξτρεμιστής σκότωσε οκτώ ανθρώπους πυροδοτώντας μια βόμβα στο Όσλο και στη συνέχεια μετέβει στο χώρο μιας κατασκήνωσης της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, στο νησί Ουτίγια όπου πυροβόλησε και σκότωσε 69 ακόμα ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μπρέιβικ εκτίει τη μέγιστη ποινή κάθειρξης στη Νορβηγία (21 έτη), η οποία μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον. Βάσει νόμου μπορεί να αιτηθεί την αποφυλάκισή του υπό όρους όταν θα έχει εκτίσει τα 10 πρώτα χρόνια της ποινής του, μια προϋπόθεση που θα πληροί τον Ιούλιο του 2021.

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το άκουσμα της είδησης με τον Ρέιμοντ Γιόχανσεν, δήμαρχο του Όσλο, που την περίοδο των επιθέσεων ήταν γενικός γραμματέας του Εργατικού Κόμματος να δηλώνει μέσω ανάρτησης του στο Twitter πως «Ποτέ δεν θα αφεθεί ελεύθερος. Ποτέ!»

Η Νορβηγία έχει ένα από τα πλέον φιλελεύθερα καθεστώτα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το έγκλημα και την τιμωρία, με πολλούς κρατούμενους να αφήνονται ελεύθεροι αφού εκτίσουν τα δύο τρίτα της ποινής τους. Όμως οι εγκληματίες μπορεί να παραμείνουν υπό κράτηση επ’ αόριστον εάν κριθεί ότι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την κοινωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ