Μαρία Ζαχάροβα
Κόσμος

Η Ουκρανία ζητά από την Apple την απαγόρευση εφαρμογών ρωσικών ΜΜΕ

Έντονη είναι η αντίδραση της Μόσχας στο αίτημα που κατέθεσε το Κίεβο στην Apple να αφαιρέσει από το ουκρανικό App Store εφαρμογές ρωσικών μαζικής ενημέρωσης. Για «παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων» κάνει λόγο η  εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Το αίτημα της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) στην Apple να καταργήσει τις εφαρμογές ρωσικών πρακτορείων ειδήσεων από το App Store της αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και παραβιάζει τις δεσμεύσεις της Ουκρανίας -που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο- σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, το Σάββατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Παρασκευή, η Apple επικοινώνησε με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Rossiya Segodnya της Ρωσίας και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς VGTRK για να τους ενημερώσει ότι το SBU έχει καταθέσει αίτημα για αφαίρεση των εφαρμογών τους από το ουκρανικό App Store. Αρκετές από τις εφαρμογές της VGTRK έχουν ήδη αφαιρεθεί.

«Εκτιμούμε πως το αίτημα της SBU… είναι ακόμη μια απόδειξη της κατασταλτικής πολιτικής των ουκρανικών Αρχών απέναντι στα μέσα ενημέρωσης», σημείωσε η ίδια, κάνοντας λόγο για «πράξη πολιτικής λογοκρισίας» με την υπογραφή του Κιέβου. Παράλληλα, τόνισε πως η ουκρανική πλευρά δείχνει «πλήρη άγνοια σε σχέση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της όσον αφορά στην προστασία της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης».

Η Ουκρανία έχει απαγορεύσει τη μετάδοση δεκάδων ρωσικών καναλιών από το καλοκαίρι του 2014. Η «μαύρη λίστα» περιλαμβάνει τα Channel One, Rossiya 24, Zvezda, REN-TV, Life News, RTR-Planeta, RT, καθώς και πολλά ψυχαγωγικά, παιδικά ή αθλητικά κανάλια.

Στη Ρωσία, αυτοί οι περιορισμοί, χαρακτηρίστηκαν επανειλημμένα απαράδεκτοι και θεωρούνται ως επίθεση στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Rossiya Segodnya, Ντμίτρι Κισέλεφ, το αίτημα της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) στον τεχνολογικό γίγαντα να αφαιρέσει τις εφαρμογές του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων στην Ουκρανία αποτελεί λογοκρισία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ