Κόσμος

Σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει το Ιράν για τα σκίτσα του Charlie Hebdo

Έχοντας αφιερώσει πολλά άρθρα στο θέμα με τα σκίτσα του Μωάμεθ και την πρόσφατη αναδημοσιευσή τους καταλήξαμε πριν από δύο μέρες στο συμπέρασμα πως η αμφιλεγόμενη γαλλική σατιρική εφημερίδα μπορεί να αναδημοσίευσε τα εν λόγω σκίτσα, που προκάλεσαν την σφαγή του 2015 και η δημοσίευση να προκαλεί ένα κύμα αγανάκτησης σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο, ο οποίος ωστόσο παραμένει σιωπηλός για τα εγκλήματα στο όνομα του Αλλάχ.

Μέσα στις διάφορες επικριτικές τοποθετήσεις από τον μουσουλμανικό κόσμο, εντύπωση κάνει η στάση του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif επέκρινε έντονα την επανεκτύπωση από το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Το tweet του Zarif επέκρινε επίσης τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron, ο οποίος αρνήθηκε να καταδικάσει τη δημοσίευση, λέγοντας ότι δεν είναι σε θέση να κρίνει τις συντακτικές αποφάσεις του περιοδικού. «Ελευθερία έκφρασης ή θεσμοθετημένη υποκρισία;» έγραψε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ρωτώντας σαρκαστικά τον Γάλλο ηγέτη.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εξέδωσε δήλωση με την οποία καλεί την εκτύπωση των γελοιογραφιών από το περιοδικό «βεβήλωση» και «ένα ακόμη σημάδι» της εχθρότητας των «δυτικών πολιτικών και πολιτιστικών θεσμών» εναντίον του Ισλάμ και των οπαδών του. Ο Χαμενεί στόχευσε τη γαλλική ηγεσία, λέγοντας ότι η υπεράσπιση του περιοδικού για λόγους ελευθερίας του λόγου ήταν «απολύτως απαράδεκτη». Κατά την άποψη του Χαμενεΐ, η κίνηση της έκδοσης εμπίπτει σε ένα ευρύτερο σχέδιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ εναντίον Μουσουλμάνων. Προέτρεψε τον μουσουλμανικό κόσμο να παραμείνει σε εγρήγορση και να μην αγνοήσει ποτέ τις «εχθροπραξίες» των δυτικών ηγετών. Η δήλωση ταιριάζει με το στυλ του Χαμενεΐ, ενός Σιίτη κληρικού που συνηθίζει να απευθύνεται στον ευρύτερο ισλαμικό κόσμο και επιβεβαιώνει την αυτοανακηρυγμένη του θέση ως ηγέτης της παγκόσμιας μουσουλμανικής κοινότητας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η δήλωση του Χαμενεϊ γεμίζει περίπτερα στο Ιράν, όπου οι εφημερίδες παραμένουν υπό αυστηρή εποπτεία από τον θεοκρατικό μηχανισμό, που ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τον ανώτατο ηγέτη.

Η ουσία όμως είναι αλλού...

Παρά την τόση εξουσία και παρά το γεγονός ότι επικρίνει τα σκίτσα ως «μια μεγάλη και ασυγχώρητη αμαρτία», ο Χαμενεΐ παρέλειψε να εκδώσει μια απόφαση (φάτουα) για θάνατο, σηματοδοτώντας μια αλλαγή σε σχέση με τις αντιδράσεις του προκατόχου του σε παρόμοιες αντιπαραθέσεις. Το 1989, ο Ayatollah Ruhollah Khomeini, ο οποίος ηγήθηκε της επανάστασης εναντίον της ιρανικής μοναρχίας και ίδρυσε την Ισλαμική Δημοκρατία, εξέδωσε επίσημα fatwa εναντίον του Βρετανο-Ινδού συγγραφέα Salman Rushdie. Η fatwa τότε καλούσε όλους τους μουσουλμάνους να εκτελέσουν τον Rushdie εάν τους δοθεί η ευκαιρία, με αφορμή το μυθιστόρημα του Ρουσντί, «The Satanic Verses», που προκάλεσε οργή σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο. Ενώ ο Rushdie δεν υπέστη καμία βλάβη, η fatwa εξακολουθεί να ισχύει και μάλιστα την υπερασπίστηκε ανοιχτά ο Khamenei ως «αμετάβλητη».

Ο ίδιος όμως δεν προέβη σε μια ανάλογη κίνηση...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...