Κόσμος

Δρούγος: Πώς, ποιοι και γιατί χτύπησαν την τούρκικη βάση στη Λιβύη

Η κατάσταση στη Λιβύη χειροτερεύει καθημερινά, ενώ οι διάφορες διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται για αποκλιμάκωση της έντασης σε όλα τα επιμέρους μέτωπα δεν αποδίδουν.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντος από αμερικανικές πηγές στο στρατηγείο της AFRICOM (Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής) στη Στουτγάρδη-Kelley Barracks/Moehringen  καθώς και των νατοϊκών επιτελείων στη Νάπολη και στο Ράμσταϊν (έδρα συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων), αιγυπτιακά αεροσκάφη Rafale ως και αεροσκάφη Mirage 2000-9 EAD/RAD πραγματοποίησαν από κοινού τα χαράματα της περασμένης Κυριακής την επίθεση κατά της βάσης Αλ Ουατίγια στη Δυτική Λιβύη και κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.

Την όλη επιχείρηση υποστήριξαν οι Γάλλοι με διάφορα επιμέρους ως και εξελιγμένα συστήματα πληροφοριών ενώ από πλευράς Εμιράτων αεροσκάφος Α330-243 MRTT είχε μετασταθμεύσει τρεις ημέρες πριν από την επιχείρηση στη αιγυπτιακή αεροπορική βάση Αλ Ναγκίμπ, προερχόμενο από τη βάση της Αλ Ντάφρα στο Αμπου Ντάμπι, για τυχόν ενίσχυση της παράτολμης επιχείρησης.

Τέσσερα αεροσκάφη των ΗΑΕ βρίσκονταν ήδη στην Αίγυπτο, ενώ η Γαλλία αρνήθηκε να αναλάβει τον κύριο ρόλο σε μια τέτοια αποστολή, γιατί αν κάποια πράγματα δεν έβαιναν καλώς (όπως είχαν σχεδιαστεί) η ήδη τεταμένη κατάσταση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας θα είχε δραματικές επιπτώσεις μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στη Συμμαχία.

Η αεροπορική επιδρομή προκάλεσε κυρίως απώλειες στο τουρκικής προέλευσης αντιαεροπορικό σύστημα ΜΙΜ-23 ΗΑWK καθώς και σε υποδομές της βάσης (αναφέρθηκαν τραυματισμοί 3-4 ατόμων, ενώ εκείνες τις ημέρες δεν βρίσκονταν στη βάση μη επανδρωμένα αεροσκάφη).

Για πολλούς και διάφορους λόγους η επίθεση πραγματοποιήθηκε αφού είχαν ήδη αναχωρήσει (πριν από 4 ώρες) ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, από την 48ωρη παρουσία τους σε Τρίπολη, Μίτιγκα, Μισράτα, ενώ έγιναν πολλές συσκέψεις στη λιβυκή πρωτεύουσα αλλά και σε τουρκική φρεγάτα ανοικτά της Μισράτα σχετικά με την υλοποίηση των επικείμενων σχεδίων με βασικό στόχο την κατάληψη της βάσης Αλ Τζούφρα, νότια της Σύρτης και προς την Κεντρική Λιβύη, που είναι μία από τις τέσσερις όπου έχει γίνει διασπορά των Ρώσων μισθοφόρων της PMC/WAGNER. Κατά της βάσης χρησιμοποιήθηκαν βλήματα με ακτίνα δράσης άνω των 90 χλμ., ενώ σε ετοιμότητα ήταν δύο γαλλικά ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, που ήταν σταθμευμένα όχι πολύ μακριά από τον τριεθνή μεθοριακό χώρο Τυνησίας-Λιβύης και Αλγερίας.

Η Γαλλία παρακολουθεί τη συγκεκριμένη και πολλή μεγάλη σε έκταση περιοχή αφού ανησυχεί για τις κινήσεις γνωστών τρομοκρατικών ομάδων που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ. Σημειώνεται ότι το 2017 πάλι η Αίγυπτος έπληξε βάση ισλαμιστών στο έδαφος της Λιβύης με αεροσκάφη Rafale. Δύο ημέρες μετά την από κοινού επιχείρηση κατά της βάσης Αλ Ουατίγια, η Τουρκία με drones Bayraktar έπληξε τη βάση Αλ Τζούφρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 Ρώσοι μισθοφόροι.

Για τη συγκεκριμένη κοινή αεροπορική επιδρομή Αιγύπτου-ΗΑΕ συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης 24 ώρες μετά ο υπαρχηγός – επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων της AFRICΟM, αντιπτέραρχος Τζέιμς Βέσερι, με τον αρχηγό των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Ράμσταϊν, πτέραρχο Τζέφρεϊ Χάριγκιαν και αφού είχαν συλλεγεί πληροφορίες και από τις βάσεις της Σιγκονέλα και Πότζιο Ρενάτικο στην Ιταλία, ως και της Τορεχόν στην Ισπανία. Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η Αγκυρα διατήρησε «χαμηλό προφίλ» μετά την επίθεση, ενώ πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ετοιμάζει την υλοποίηση συγκεκριμένων σχεδίων για την κατάληψη του άξονα Σύρτης-Αλ Τζούφρα.

Τούρκοι στρατιωτικοί ενημέρωσαν κλιμάκια του ΝΑΤΟ σχετικά με τις κινήσεις των Ρώσων μισθοφόρων στο λιβυκό έδαφος ενώ δεν αποκλείονται προσεχώς ακόμα και συγκρούσεις Τούρκων με Ρώσους μισθοφόρους, αφού ο Ακάρ αναχωρώντας από τη Λιβύη έκανε λόγο για τη σύσταση κοινών επιχειρησιακών ομάδων Τουρκίας-Λιβύης για ανακατάληψη πετρελαϊκών βάσεων στις οποίες βρίσκονται Ρώσοι μισθοφόροι, όπως στην Ελ Φιλ και στην Ελ Σαράρα, προς τα νότια της χώρας.

Τέλος και οι δύο πλευρές ενισχύονται από μισθοφορικούς στρατούς από τα μέτωπα της Συρίας. Ειδικότερα, αντάρτες Σαμπίχα που πρόσκεινται στον Ασαντ έφθασαν στο Τομπρούκ μαζί με μέλη φιλοϊρανικών ομάδων όπως των ταξιαρχιών Αλ Κουντς-Φατιμιγούν και Ζινεμπιγιούν από την Ανατολική Συρία/περιοχή Ντιρ ελ Ζορ, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ, ενώ τις τελευταίες 2 ημέρες νέα κύματα ισλαμιστών ανταρτών αναχωρούν από την Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια και μεταφέρονται στο αεροδρόμιο της Μίτιγκα σε υποστήριξη των δυνάμεων του Σάρατζ. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες -σύμφωνα με πληροφορίες μου- αναμένεται κοινή επίσκεψη των Τούρκων αρχηγών των χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων στη Λιβύη.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...