Κόσμος

Γερμανικός νόμος: Κατηγορήθηκες για ρατσισμό; Ένοχος έως ότου αποδειχθείς αθώος

Ένας νέος νόμος που προτείνεται στο δήμο του Βερολίνου θα καθιστούσε τους δημόσιους υπαλλήλους - συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας - που κατηγορούνται για ρατσισμό ένοχους, εκτός εάν αποδειχθούν αθώοι.

Ο νόμος προτείνεται από τον γερουσιαστή του κρατιδίου του Βερολίνου, Dirk Behrendt του κόμματος των Πρασίνων. Αντιπρόσωποι της γερμανικής αστυνομίας αντιτίθενται σε αυτό, λέγοντας ότι θα μετέτρεπε τους αξιωματικούς σε «δίκαιο παιχνίδι», σύμφωνα με έκθεση του Die Welt.

Ο Jörn Badendick, αντιπρόεδρος της αστυνομικής ένωσης της Γερμανίας, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του. Παρείχε μια εικόνα του είδους των προβλημάτων που θα αντιμετώπιζε η αστυνομία εάν επρόκειτο να ψηφιστεί ο νόμος. Τόνισε ότι, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των εμπόρων ναρκωτικών του Βερολίνου είναι μαύροι, οι έμποροι θα κατηγορούν αξιωματικούς για ρατσισμό μόνο όταν προσπαθούν να τους ελέγξουν για να εκτροχιάσουν ολόκληρη τη διαδικασία.

Ο δηλωμένος σκοπός του νόμου είναι να διευκολύνει τους μετανάστες και τις μειονότητες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους εάν αισθάνονται ότι έχουν πέσει θύματα φυλετικών διακρίσεων ή παρενόχλησης από δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τον λεγόμενο «κανόνα τεκμηρίου», ο οποίος λέει ότι το βάρος της απόρριψης μιας κατηγορίας βαρύνει τον κατηγορούμενο.

«Πρόκειται για απόλυτη προσβολή προς τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Hans-Jürgen Kirstein, πρόεδρος της αστυνομικής ένωσης του Baden-Württemberg. "Θα ζητήσουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να σταματήσει να στέλνει το προσωπικό μας στο Βερολίνο."

Ο Michael Stübgen, Υπουργός Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου, δήλωσε επίσης ότι ο νόμος θα ισοδυναμούσε με αντιστροφή του βάρους της απόδειξης εις βάρος των πρώτων.

Ο κυβερνών συνασπισμός στην κυβέρνηση του Βερολίνου, που περιλαμβάνει τους Πράσινους, υποστηρίζει την πρόταση παρά τις επικρίσεις αυτές, ωστόσο, ισχυριζόμενος ωστόσο ότι πρόκειται μόνο για την προστασία των μειονοτήτων από τις διακρίσεις. Κατηγορούν περαιτέρω εκείνους που αντιτίθενται για παραμόρφωση των γεγονότων σχετικά με το νόμο. Ωστόσο, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γερουσία του Βερολίνου είναι αντίθετα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ