Κόσμος

Η δικτατορία του Ερντογάν "διώχνει" τους νέους από την Τουρκία

Τρομερά πράγματα στην "ισλαμική φυλακή"  που ονομάζει το ΑΚΡ ως τουρκικό κράτος, αφού από τα 13.000.000 νέων της χώρας το μεγαλύτερο ποσοστό (60%) αναζητά τρόπο φυγής στο εξωτερικό.   

Ακόμη και οι υποστηρικτές της τουρκικής κυβέρνησης επιθυμούν να μετακινηθούν στο εξωτερικό καθώς η οικονομία συρρικνώνεται δραματικά και τα ατομικά δικαιώματα μειώνονται σε επικίνδυνο βαθμό.

Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό νέων στην Ευρώπη, με σχεδόν 13 εκατομμύρια πολίτες.

Ωστόσο, μια νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι περισσότερο από το 60 τοις εκατό από αυτούς, θα ήθελε να εγκαταλείψει την χώρα λόγω οικονομικών δυσκολιών, καταστολής των ελευθεριών και ασφυκτικού αστυνομικού  ελέγχου, σε συνδυασμό  της επιβολής μιας αυστηρής ισλαμικής κουλτούρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότεροι από δώδεκα Τούρκοι μαθητές που έδωσαν συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Middle East Eye, δήλωσαν ότι με την πρώτη ευκαιρία θα φύγουν από την Τουρκία αφού δεν έχουν ελπίδα για το μέλλον τους εκεί.

Πολλοί μαθητές ιατρικής, από τα καλύτερα σχολεία της χώρας, όπως το Πανεπιστήμιο Hacettepe, μαθαίνουν γερμανικά για να μετακομίσουν στη Γερμανία, όπου πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να ζήσουν σε μια ελεύθερη κοινωνία.

Άλλοι διαμαρτύρονται για τον αυξανόμενο νεποτισμό στο δημόσιο τομέα, που καθιστά σχεδόν αδύνατο για άτομα με προσόντα να βρουν κορυφαίες θέσεις εργασίας.

«Έχασα την πεποίθησή μου ότι έχω ένα καλό μέλλον εδώ στην Τουρκία», δήλωσε ο Ilkay, ο οποίος είναι προπτυχιακός φοιτητής που σπουδάζει διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

«Η Τουρκία, πολιτικά και οικονομικά, έχει μείνει πίσω. Η ζωή έχει γίνει πιο δύσκολη με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης. Τα μέσα ενημέρωσης έχασαν την ουδετερότητά τους, έχουμε φτώχεια και η δικαιοσύνη έχασε την αμεροληψία της », συνέχισε ο ίδιος.

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Ίδρυμα Σοσιαλδημοκρατίας (SODEV) διαπίστωσε ότι οι  νέοι στην Τουρκία φαίνονται όλο και περισσότερο δυστυχισμένοι ζώντας στην ίδια τους την χώρα.

Η έρευνα, διεξήχθη σε 12 επαρχίες της Τουρκίας, στις 16-17 Μαΐου και συμμετείχαν 600 άτομα ηλικίας 15-25 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 62,5% των ερωτηθέντων θα επέλεγε να ζήσει στο εξωτερικό εάν του δινόταν η επιλογή.

Οι ειδικοί λένε ότι ένας θεμελιώδης λόγος πίσω από την επιθυμία των Τούρκων νέων να φύγουν "τρέχοντας" από την χώρα, είναι η απώλεια ευημερίας.

Πρόσφατες επίσημες στατιστικές ανέφεραν ότι το προηγούμενο έτος η ανεργία στο εργατικό δυναμικό, ηλικίας 15-24 ετών έφτασε το 25,4 τοις εκατό, το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία 20 χρόνια.

«Είναι πολύ λογικό να φύγουν», δήλωσε ο Ertan Aksoy, πρόεδρος του SODEV. "Θα ήθελαν να φύγουν για να αποκτήσουν καλύτερη εκπαίδευση στο εξωτερικό και να αυξήσουν το επίπεδο ευημερίας τους. Βλέπουν ότι δεν είναι πλέον δυνατό να το κάνουν εδώ", τόνισε ο ίδιος.  

Πολλοί μαθητές παραπονέθηκαν για τη μείωση της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα.

Η τουρκική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει τριπλασιάσει τον αριθμό των πανεπιστημίων στην Τουρκία τα τελευταία 17 χρόνια, από 76 σε 207. Όμως, περισσότεροι από 6.000 ακαδημαϊκοί απολύθηκαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, αφήνοντας τεράστια αρνητική επίδραση στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ο Yagiz, πτυχιούχος λυκείου, είπε ότι θα ήθελε να σπουδάσει στο εξωτερικό, επειδή τα τουρκικά πανεπιστήμια έχουν πέσει στην παγκόσμια κατάταξη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα διπλώματα που εκδίδουν χάνουν συνεχώς την αξία τους.

Ο Nezih Onur Kuru, πολιτικός επιστήμονας, λέει ότι η μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στις συμπεριφορές των νέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η ελπίδα που είχε η νεολαία τη δεκαετία του 2000 άφησε τη θέση της στον θυμό και την απελπισία», είπε ο ίδιος, επικαλούμενος «τον αυξημένο αυταρχισμό από τις διαμαρτυρίες του [Gezi Park] [2013] και τις συλλήψεις πολιτών και νέων σε συνδυασμό με τη μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος από 13.000 έως 9.000 $ τα τελευταία 6 χρόνια‘, ανέφερε ο ίδιος. 

Η  τουρκική λίρα έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 7,2690 έναντι του δολαρίου, ενώ υπάρχουν έντονες ανησυχίες σχετικά με τα λιγοστά  αποθέματα σε ξένο νόμισμα.

Ο Kuru πρόσθεσε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί ανοδική κοινωνική καταξίωση σε αυτήν γενιά των νέων, σε σύγκριση με τους γονείς τους.

Κατά ειρωνικό τρόπο, σχεδόν το 50% των υποστηρικτών του κόμματος AKΡ και περίπου το 70% των εθνικιστών ψηφοφόρων του MHP δήλωσαν ότι θα ήθελαν να φύγουν από τη χώρα.

Για τους διεθνείς παρατηρητές αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, επειδή οι νέοι - γενικά - έχουν την ίδια άποψη  ανεξάρτητα από την πολιτική τους τάση.

«Δεν υπάρχει πλέον τρόπος να διαχωρίσουμε το AKP και το κράτος μεταξύ τους. Και αρνούμαι να ζήσω σε ένα τέτοιο σύστημα », δήλωσε ο Φικρέτ, μαθητής Λυκείου.

Η δημοσκόπηση του SODEV δείχνει επίσης ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι ζωτικής σημασίας για τους Τούρκους νέους.

Περισσότερο από το 90% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η ελεύθερη αυτο-έκφραση ήταν πολύ σημαντική. Το 82% είπε ότι οι νέοι που είναι σε θέση να εκφράσουν ελεύθερα τον εαυτό τους, ήταν πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν μπορούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 2019, η Τουρκία είχε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μόνιμων υποθέσεων που αφορούν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με 9.250 αιτήσεις, και αυτό λέει πολλά για το τι συμβαίνει στο τουρκικό "Γκούλαγκ" του Ερντογάν. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...