Κόσμος

Τι κρύβεται πίσω από τις συλλήψεις κληρικών στο Μαυροβούνιο

Του Άγγελου Ρούσσου 

Στο Μαυροβούνιο, οι διαμαρτυρίες δεν σταματούν λόγω του γεγονότος ότι ιερείς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν διωχθεί επανειλημμένως για παραβίαση της καραντίνας. Όπως ανακάλυψε ένας ανταποκριτής του ρωσικού δικτύου RIA Novosti, εντελώς διαφορετικά κίνητρα βρίσκονται πίσω από την «ισότητα στους κανόνες του Υπουργείου Υγείας» που δήλωσαν οι αρχές.

Για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, στους δρόμους των πόλεων του Μαυροβουνίου, μπορεί κανείς να ακούσει ξανά και ξανά συνθήματα όπως: "Δεν θα σας παρατήσουμε"

Αφορούν στον επίσκοπο Ιωαννίκιο, ο οποίος κρατήθηκε στη φυλακή για τρεις ημέρες μαζί με αρκετούς ιερείς. Συνελήφθησαν στις 12 Μαΐου, μετά από μια εορταστική λειτουργία την ημέρα της μνήμης του Αγίου Βασιλείου του Ostrog, του πολιούχου του Μαυροβουνίου και του πιο σεβαστού Αγίου στη χώρα. Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι η λειτουργία διεξήχθη με «βαριές παραβιάσεις» των μέτρων καραντίνας.

Μόλις έμαθαν για τη σύλληψη αμέτρητοι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Στο Niksic και το Plevle, οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν με δακρυγόνα. Αυτοί, σύμφωνα με τις αρχές, πέταξαν πέτρες και μπουκάλια στην αστυνομία. Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν - για "παραβίαση της απαγόρευσης μαζικών συγκεντρώσεων του Υπουργείου Υγείας".

Μέχρι το Σάββατο, η κατάσταση εξελίχθηκε σε τεταμένη. Στο Μαυροβούνιο, άρχισαν να μιλούν σοβαρά για «αιματηρό εμφύλιο πόλεμο». Τη νύχτα της 16ης Μαΐου, ο Επίσκοπος Ιωαννίκιος και άλλοι κρατούμενοι κληρικοί απελευθερώθηκαν.

"Όλοι είδαν την αφοσίωσή μας στην πίστη και την Εκκλησία. <...> Αλλά τίποτα δεν αποφασίστηκε απόψε. Αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι 'αυτό", είπε ο επίσκοπος προς τους διαδηλωτές αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους.

Η ποινική υπόθεση δεν έκλεισε εναντίον του πάντως. Ο κληρικός αντιμετωπίζει ένα χρόνο φυλάκιση. Ωστόσο, ο Vladyka Ioanniky δεν μίλησε για τον εαυτό του. Αυτός, όπως χιλιάδες Μαυροβούνιοι, καταλαβαίνουν ότι η καραντίνα είναι απλώς μια δικαιολογία για επίθεση στη σερβική εκκλησία στο Μαυροβούνιο.

"Θέλουν να καταλάβουν τα εδάφη της εκκλησίας. Μιλάμε για ιδιαίτερα “φιλέτα” στις ακτές της Αδριατικής, που ιστορικά ανήκουν στη σερβική εκκλησία", εξηγεί ο Sergei Chetkovich, κάτοικος της Ποντγκόριτσα, στο RIA Novosti.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου έτους, όταν, αργά το βράδυ, στις 27 Δεκεμβρίου, το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε το νόμο «για τη θρησκευτική ελευθερία». Πίσω από μια τέτοια δημοκρατική ονομασία το κοινοβούλιο έκρυψε τον μηχανισμό της νομικής κατάσχεσης των εκκλησιαστικών εκτάσεων - σύμφωνα με το έγγραφο- με αποτέλεσμα εάν μια θρησκευτική οργάνωση δεν αποδείξει ιδιοκτησία, η ιδιοκτησία μπορεί να εθνικοποιηθεί.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, μέχρι 300 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε διάφορες δράσεις εναντίον του νόμου. Μιλάμε για το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας.

Η σύλληψη του κληρικού ενέτεινε την αντιπαράθεση.

«Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενεργεί σαν να είναι το μόνο πρόβλημα της η Εκκλησία», λέει ο Επίσκοπος Ιωαννίκιος.

Οι Ορθόδοξοι πιστεύουν ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την εκκλησία για να συμπληρώσουν τον προϋπολογισμό. Σε τελική ανάλυση, είναι απαραίτητο να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις τους προς τους Δυτικούς πιστωτές. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το εξωτερικό χρέος του Μαυροβουνίου υπερβαίνει τα οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια, το διπλάσιο του ΑΕΠ.

Η πανδημία του κορονοϊού επιδείνωσε την κατάσταση. Η χώρα ζει σε μεγάλο βαθμό λόγω του τουρισμού. Η σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Ιουνίου. Και η Ποντγκόριτσα συμφωνεί βιαστικά με την ΕΕ να συμπεριλάβει το Μαυροβούνιο στον λεγόμενο τουριστικό διάδρομο - μια λίστα με χώρες των οποίων τα σύνορα θα είναι ανοιχτά σε πολίτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Αυστρίας.

Ο Πρόεδρος Μίλο Ντζουκάνοβιτς είναι στην εξουσία για σχεδόν 20 χρόνια και δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

"Εάν κλιμακωθεί η αντιπαράθεση, θα είναι κακό για το ευρωπαϊκό μέλλον του Μαυροβουνίου, την οικονομική ανάκαμψη, την εγχώρια πολιτική σταθερότητα. Η δυσαρέσκεια των ανθρώπων είναι τεράστια και, κατά τη γνώμη μου, δικαιολογείται. Κατάχρηση μέτρων υγείας, οι αρχές χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσουν κατά της πλειοψηφίας των Ορθόδοξων, των πιστών και όλοι καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ ελευθερίας και τυραννίας », λέει ο Γκόραν Ντανίλοβιτς, αρχηγός του κόμματος του Ενωμένου Μαυροβουνίου, RIA Novosti.

Κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για τις συλλήψεις και τις ταραχές που ακολούθησαν. Ωστόσο, η επίσημη Ποντγκόριτσα κατηγορεί την αντιπολίτευση για τα πάντα.

Ωστόσο, οι ίδιοι οι Ορθόδοξοι δεν θέλουν να μπουν σε πολιτικά παιχνίδια. Για αυτούς, το κύριο πράγμα είναι να «διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με το δικαίωμά τους στη θρησκευτική ελευθερία». Χωρίς πίεση από τις αρχές.

"Πολλοί άνθρωποι από τη σερβική εκκλησία μου παραδέχονται ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ του καθεστώτος Τζουκάνοβιτς στις επερχόμενες εκλογές. Δεν θα ψηφίσουν ούτε για την αντιπολίτευση - απογοητεύθηκαν με τους πολιτικούς", δήλωσε ο Μπόρο Τζούκιτς, μια Ορθόδοξη δημόσια φιγούρα, σε συνέντευξη με τη RIA Novosti.

Οι πιστοί εμπιστεύονται μόνο επισκόπους με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο του Μαυροβουνίου. Είναι έτοιμοι να πολεμήσουν μόνο για αυτούς και για την Εκκλησία.

 

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν ο Πατριάρχης Κιρίλ θα επισκεφθεί τη Σερβία τον Οκτώβριο

 

Η Ρωσία βέβαια παρακολουθεί από κοντά όσα συμβαίνουν στο Μαυροβούνιο εις βάρος της Σερβικής Εκκλησίας. Άλλωστε σε πολλές πριτπώσεις το Σερβικό Πατριαρχείο αποδείχτηκε πιστός σύμμαχος της Μόσχας. Όπως τελευταία με το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Υπενθυμίζεται πως με ρωσική παρέμβαση είχε απελευθερωθεί κι από τους Σκοπιανούς ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης στο γειτονικό κρατίδιο.

Πάντως δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν ο Πατριάρχης Μόσχας θα επισκεφθεί το Βελιγράδι τον Οκτώβριο του 2020 για να παρευρεθεί στους εορτασμούς του καθεδρικού ναού του Αγίου Σάββα, δήλωσε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

"Κατά τη γνώμη μου, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τυχόν σχέδια για τον Οκτώβριο. Νομίζω ότι θα είναι δυνατό να επιστρέψουμε στον προγραμματισμό μετά τη λήξη της τρέχουσας επιδημίας", ανέφερε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Σχέσεων Εκκλησίας, Κοινωνίας και ΜΜΕ Βλαντιμίρ Λεγκούντα σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος θα είναι μεταξύ των συμμετεχόντων στην τελετή για τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...