σκυλος
Κόσμος

Κι όμως! - Και ο σκύλος περνάει εφηβεία σαν τα παιδιά

Μπορεί να μη μεθούν το βράδυ με τους φίλους τους και να μην κλείνονται στο δωμάτιό τους, αλλά οι σκύλοι επίσης περνούν μια φάση παρόμοια με αυτήν της ανθρώπινης εφηβείας. Ίσως μάλιστα το έχετε παρατηρήσει στο συμπαθές κατά τα άλλο τετράποδό σας, ότι τελευταία αγνοεί επιδεικτικά τις εντολές σας και αντιδρά στην προσπάθειά σας να το εκπαιδεύσετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εφηβεία στους σκύλους δεν είναι μόνο μια παρατήρηση που κάνουν οι ιδιοκτήτες τους αλλά επιβεβαιώνεται και από νέα μελέτη βρετανικών πανεπιστημίων: Ερευνητές από το Νότιγχαμ, το Νιουκάστλ και το Εδιμβούργο, αφού παρακολούθησαν 69 σκύλους πριν από την εφηβεία (στους πέντε μήνες της ζωής τους) και κατόπιν στη διάρκειά της (όταν ήταν οκτώ μηνών), διαπίστωσαν ότι οι τετράποδοι έφηβοι ήταν πιο απρόθυμοι να υπακούσουν σε εντολές που είχαν διδαχθεί.

Στο ίδιο συμπέρασμα οδήγησαν και οι απαντήσεις σε 285 ερωτηματολόγια που δόθηκαν σε ιδιοκτήτες σκύλων: Στην εφηβεία, μεταμορφώνονται σε επαναστάτες (χωρίς αιτία). Μάλιστα, όπως συμβαίνει κάποιες φορές και με τα παιδιά, οι ίδιοι σκύλοι εμφανίζονται πολύ πιο πειθαρχημένοι μπροστά σε αγνώστους παρά στους ιδιοκτήτες τους.

Ορμόνες και νεύρα

«Βρήκαμε στοιχεία ότι τα σκυλιά περνούν μια περίοδο μειωμένης υπακοής και μάλιστα συγκεκριμένα προς τους ιδιοκτήτες τους, όχι προς άλλους ανθρώπους» επιβεβαίωσε η ζωολόγος Δρ Νάομι Χάρβεϊ.

Και όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, για τη διαταραγμένη σχέση γονιού-κατοικιδίου μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνες στις ορμόνες και τη ραγδαία ανάπτυξη του εγκεφάλου στην περίοδο της σκυλίσιας εφηβείας.

Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να κάνουμε υπομονή όταν βιώνουμε αυτή την κατά τα άλλα «πολύ σημαντική περίοδο της ζωής ενός σκύλου» όπως τη χαρακτηρίζει η Δρ Λούσι Έισερ, ειδικός στη συμπεριφορά ζώων και επικεφαλής της μελέτης. «Στη διάρκειά της τα σκυλιά παύουν να είναι μικρά, χαριτωμένα κουτάβια και ξαφνικά, οι ιδιοκτήτες τους ανακαλύπτουν ότι γίνονται πιο δύσκολα και πως αδυνατούν πλέον να τα ελέγξουν ή να τα εκπαιδεύσουν».

Η ίδια καταλήγει δίνοντας την εξής συμβουλή: «Να παραμείνετε συνεπείς στη συμπεριφορά σας και να προτιμάτε την επιβράβευση παρά την τιμωρία του σκύλου σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η άσχημη συμπεριφορά του δεν είναι σκόπιμη αλλά οφείλεται σε βιολογικά αίτια. Γενικά, προσπαθήστε να είστε καλοί με τον σκύλο σας και να κατανοήσετε ότι πρόκειται για φάση που θα περάσει». Όλα αυτά μάς ακούγονται εντυπωσιακά γνώριμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ