επιχείρηση Ειρήνη
Κόσμος

"Βέτο" Μάλτας στην επιχείρηση "Ειρήνη": Έρχεται στρατηγικό deal Άγκυρας-Βαλέτας;

Ένα βρώμικο deal ανάμεσα σε Μάλτα και Τουρκία φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη με την αιφνιδιαστική διπλωματική προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών και την κοινή σκοπιμότητα για υποβάθμιση των στόχων της επιχείρησης "Ειρήνη" που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα ανοικτά της Λιβύης.

Η Άγκυρα συνεχίζει τη στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας επεκτείνοντας τα συμφέροντά της και βόρεια της Λιβύης και ξεκινώντας μια διπλωματική συνεργασία με τη Βαλέτα κατά της Ελλάδα και της ΕΕ, με απρόβλεπτες συνέπειες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μάλτα ειδοποίησε επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει ή να διευκολύνει την Επιχείρηση "Ειρήνη" της ΕΕ, μια ναυτική αποστολή που ξεκίνησε για την επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τα πολεμικά κόμματα στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Η κίνηση αυτή ευνοεί την Τουρκία, η οποία παρέχει ενεργά όπλα στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) δια θαλάσσης.

Η Μάλτα έχει ενημερώσει ότι θα ασκήσει βέτο σε αποφάσεις του επιχειρησιακού πλαισίου της Επιχείρησης "Ειρήνη" που αφορούν "δαπανηρές διαδικασίες για αποβίβαση μεταναστών, παραχώρηση λιμένων και πρόσβαση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV)". Η Μάλτα δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή ότι αντιμετωπίζει μια «άνευ προηγουμένου κρίση» και δυσανάλογες ροές ως αποτέλεσμα του λαθρεμπορίου ανθρώπων και των εγκληματικών δραστηριοτήτων στην Κεντρική Μεσόγειο, επικαλούμενη αύξηση κατά 438% των αφίξεων στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Μάλτας κατήγγειλε ότι "δεν υπήρξε απτή υποστήριξη και αλληλεγγύη από τους εταίρους της ΕΕ παρά τα πολλά αιτήματα για μετεγκατάσταση των προσφύγων και για συζητήσεις σχετικά με μια μόνιμη λύση".

"Η νεοσύστατη EUNAVFOR MED Irini επηρεάζει δυσανάλογα τη GNA, της οποίας τα όπλα προμηθεύονται κυρίως από την Τουρκία δια θαλάσσης, επειδή έχει ελάχιστο αντίκτυπο στον αντίπαλή της, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που ηγείται του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), o οποίος λαμβάνει στρατιωτικές ενιχύσεις με αεροπορικά και χερσαία μέσα στα σύνορα Λιβύης-Αιγύπτου, καθώς και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτά είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και είναι αδύνατο για την "Ειρήνη" να αναχαιτιστούν", αναφέρει ΜΜΕ της Μάλτας.

"Η προσέγγιση της Μάλτας με την Τουρκία συνεχίστηκε αυτήν την εβδομάδα με τον υπουργό Εξωτερικών Evarist Bartolo να συναντιέται με τον Τούρκο πρέσβη στη Βαλέτα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Byron Camilleri έχει ξεκινήσει άτυπες συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε μια προσπάθεια να χτιστούν σοβαρές γέφυρες με την Τουρκία και να ταρακουνηθούν τα μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ", συνεχίζει το ίδιο ΜΜΕ.

Είναι πιθανό λοιπόν, να υπήρξε κάποια άτυπη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Βαλέτας για την εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων στη Λιβύη και τη Μεσόγειο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια επίση συμφωνία που έχει ως στόχο την άσκηση πιέσεων στην Ελλάδα πρωτίστως, αλλά και την ΕΕ, και τελικά την προώθηση των παράνομων σκοπιμότητων της Τουρκίας στην περιοχή. 

Η νέα ναυτική αποστολή της ΕΕ για την επιτήρηση του ελέγχου του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα τις επιχειρήσεις της στην Μεσόγειο με την ανάπτυξη μιας γαλλικής αντιαεροπορικής φρεγάτας και ενός περιπολικού αεροσκάφους από το Λουξεμβούργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Επιχείρηση «Ειρήνη», που επισήμως συστάθηκε την 1η Απριλίου, παίρνει τα ηνία από την επιχείρηση «Σοφία», η οποία είχε ξεκινήσει το 2015, όμως με μόνη εντολή να φροντίζει για την τήρηση του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη. Η «Ειρήνη» είναι η βασική συνεισφορά της Ένωσης στις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης στην μαστιζόμενη από τον πόλεμο Λιβύη.

Χρειάστηκε χρόνος για την κινητοποίηση των απαραίτητων δυνάμεων για την ενεργοποίηση της νέας ναυτικής αποστολής, λόγω εμποδίων που προέκυψαν από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Από την Δευτέρα έχει αναπτυχθεί η αντιαεροπορική φρεγάτα Jean Bart του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας. Συνοδεύεται από το αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας του Λουξεμβούργου, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο της Επιχείρησης στη Ρώμη.

«Άλλα μέσα που προσέφεραν άλλα κράτη μέλη θα ενταχθούν στην Επιχείρηση τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες», δήλωσε ο διοικητής της Επιχείρησης Φάμπιο Αγκοστίνι.

Οι διοικητές της επιχείρησης θα εναλάσσονται διαδοχικά ανά έξι μήνες και θα διορίζονται αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες που επηρεάζονται άμεσα από τη λιβυκή κρίση, τόσο λόγω του μεταναστευτικού, όσο και από την εκμετάλλευση της κρίσης από την πλευρά της Άγκυρας για προώθηση των ιμπεριαλιστικών τουρκικών συμφερόντων.

Σημειώνεται ότι ανοιχτά της Λιβύης η Τουρκία διατηρεί τουλάχιστον τέσσερα πολεμικά πλοία τα οποία συνοδεύουν κατά καιρούς φορτηγά πλοία που μεταφέρουν όπλα για τις δυνάμεις του Σάρατζ και τους τζιχαντιστές μισθοφόρους που τον υποστηρίζουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...