Ένοπλες Συρράξεις

Kίνηση-ματ από το Παρίσι - Έστειλε φρεγάτες ανοιχτά της Λιβύης - Γαλλικά ΜΜΕ: ''Ελληνικά μαχητικά λόκαραν τους Τούρκους''

Αφού εκθείασε ο γαλλικός τύπος το “λοκάρισμα” τουρκικού αεροσκάφους F-16 από ελληνικό Mirage 2000 στο Αιγαίο, έβγαλε δύο φρεγάτες και ένα αεροσκάφος ΑΦΝΣ στα ανοικτά της Λιβύης, για να δείξει στην Τουρκία το ποιος κάνει κουμάντο στην περιοχή.

Tέτοιες εικόνες εμφανίζονται αρκετά τακτικά στο Αιγαίο (εννοεί το λοκάρισμα του τουρκικού μαχητικού από ελληνικό), ειδικά όταν οι σχέσεις μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας είναι τεταμένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν από μήνες, ένα ελληνικό  Mirage 2000 που ήταν οπλισμένο με έναν πύραυλο Exocet βρέθηκε πάνω από μια τουρκική φρεγάτα”, αναφέρει μεταξύ άλλων γαλλικό αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων.

Βέβαια η αναφορά του γαλλικού ΜΜΕ αφορά ουσιαστικά και “ευλογία στα γένια του” μιας και το γαλλικής κατασκευής αεροσκάφος κέρδισε σε αερομαχία αεροσκάφος αμερικανικής κατασκευής στο Αιγαίο.   

Γαλλικά πλοία στα ανοικτά των λιβυκών ακτών

 

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, η γαλλική φρεγάτα "Jean Bart" συμμετέχει στην επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαδικασία ξεκίνησε την 1η Απριλίου 2020 και ο κύριος στόχος αυτής της αποστολής είναι να συμβάλλει στην εφαρμογή του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών του 2016 σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη (UNSCR 2292).

Το γαλλικό πλοίο θα περιπολεί στην Κεντρική Μεσόγειο και θα συμβάλει στην πρόληψη των κινδύνων αστάθειας στην περιοχή χάρη στις δυνατότητες αναγνώρισης και ανίχνευσης που διαθέτει. Θα το πράξει σε συνεργασία με τα άλλα πολεμικά πλοία και μέσα που αναπτύσσονται από άλλα ευρωπαϊκά έθνη που συμμετέχουν στην επιχείρηση, (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος)", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Αυτή η άμεση υποστήριξη έρχεται λίγες μέρες μετά την ανάπτυξη της φρεγάτας κατηγορίας La Fayette Aconit στην επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI, η οποία συνεχίζει τώρα τη διαδρομή της στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η περιοχή βρίθει κινδύνων για το Παρίσι που θέτει την εμπορία ανθρώπων, πετρελαίου και τουρκικών όπλων από την κρίση της Λιβύης στον τομέα της περιφερειακής σταθερότητας, για την οποία η Γαλλία έχει δεσμευτεί στενά, όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, στην προηγούμενη επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την καταπολέμηση της εμπορίας μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα, γνωστή ως EUNAVFOR MED SOPHIA από το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα και Γαλλία από κοινού όμως συνεργάζονται για να εμποδίσουν το τουρκικό ΠΝ να “αλωνίζει” στην Μεσόγειο, παραβιάζοντας μια ολόκληρη λίστα διεθνών νόμων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ με κύριο θέμα την Λιβύη.  

Για τον λόγο αυτό είχαμε πριν μερικές ημέρες την πτήση τριών ελληνικών αεροσκαφών εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145H της 380 Μοίρας, τα οποία πραγματοποίησαν αποστολές στην Κεντρική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου Πελάγους στις 4 Μαίου 2020.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις προσπάθειές της για την επιβολή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, συμβάλλοντας έτσι στην ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα, μέσω της έναρξης μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης ΚΠΑΑ (Κοινή Ασφάλεια και Άμυνα) στη Μεσόγειο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκίνησε την Επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI την 1η Απριλίου 2020.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ