Κόσμος

''Ναυμαχία'' Ρώσων & Βρετανών: Σοβαρό επεισόδιο στη Β. Θάλασσα

Η ρωσική Φρεγάτα Γιαροσλάβ, επενέβη και προστάτευσε το ρωσικό εμπορικό πλοίο Akademik Chersky αφού το βρετανικό ναυτικό προσπάθησε να το συλλάβει στα βρετανικά ύδατα.

Οι Βρετανοί πήγαν να επαναλάβουν την δράση τους κατά του ιρανικού πετρελαιοφόρου πριν πολλούς μήνες όταν είχαν κατηγορήσει την Τεχεράνη για λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Δεδομένης της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ και των πρόσφατων  βρετανικών κινήσεων εναντίον της Ρωσίας, παρόμοιοι κίνδυνοι υπήρξαν και για το ρωσικό πλοίο Akademik Chersky, τονίζουν ρωσικές πηγές.

Ωστόσο, στο πρόβλημα παρενέβη επιτυχώς η ρωσική φρεγάτα η οποία συνόδευε το εμπορικό πλοίο, έχοντας στο οπλοστάσιό της αρκετά ισχυρά μέσα για να αντιμετωπίσει ακόμη και έναν ισχυρό εχθρό.

Ρώσοι ειδικοί με τη σειρά τους, σημειώνουν ότι η  προσπάθεια σύλληψης ενός ρωσικού πλοίου, ανεξάρτητα από το εάν υπόκειται στις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ή άλλων χωρών, θα οδηγήσει σε πολύ απρόβλεπτες συνέπειες για το Λονδίνο.

"Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει πραγματικά την πιθανότητα σύλληψης ενός ρωσικού πλοίου, τότε το Λονδίνο είναι καλύτερα να κρύψει όλα τα πλοία του ταυτόχρονα στα λιμάνια του”, δηλώνει ο Ρώσος ειδικός.

"Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική του Λονδίνου, ακόμη και αν ολόκληρος ο ρωσικός εμπορικός στόλος  υπόκειται σε κυρώσεις. Η υπόθεση με τη Grace 1 είναι εντελώς διαφορετική από τις συνέπειες που θα μπορούσε να δώσει  η Ρωσία και για αυτό δεν θα υπάρξουν προειδοποιήσεις», σημειώνει Ρώσος ο αναλυτής.

Όλα αυτά έχουν ως σημείο αναφοράς το βόρειο πέρασμα το οποίο αποτελεί πλέον το σημαντικότερο σημείο του πλανήτη μαζί με την Α.Μεσόγειο .

Σύμφωνα με ειδικούς οι περιοχή είναι γεμάτη πετρέλαιο, πολύτιμα μέταλλα και φυσικά ψάρια.

Όπως εκτιμάται περίπου το 15% του πετρελαίου που έχει απομείνει στην Γη και το 30% του φυσικού αερίου βρίσκεται στην Αρκτική, ενώ το Βόρειο Πέρασμα, θα μπορούσε να αντικαταστήσει σε σημαντικότητα την διώρυγα του Σουέζ.

Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία και «λοιποί» εμπλέκονται σε ένα  ατέρμονο παιχνίδι εξουσίας και επιρροής σε  μια περιοχή που θα κινείται σε λίγο διάστημα το 50% του παγκόσμιου εμπορίου .

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...