Κόσμος

Ρωσικά λέιζερ κατά δυτικών πυραύλων και δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά

Έτσι, σήμερα μετά τις ΗΠΑ που έχουν δύο πρωτότυπα, ένα σε ειδικό τροχοφόρο όχημα το οποίο είναι ικανό να εξουδετερώνει μικρά αεροσκάφη σε απόσταση 1,6 χιλιομέτρων και ένα τοποθετημένο σε πλοίο κατά πυραύλων μικρής και μεσαίας εμβέλειας σε απόσταση 18 χιλιομέτρων, σειρά πήρε η Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τους προγραμματιστές αυτών των "θαυματουργών όπλων", στο μέλλον τα οπλικά αυτά συστήματα θα είναι σε θέση να χτυπούν έναν στόχο κάθε 1,5 δευτερόλεπτο.

Επιπλέον, ένα τέτοιο πλάνο στο μέλλον πάντα, θα κοστίζει μόνο ένα $ 1. Σε σύγκριση, ένας σύγχρονος αντιαεροπορικός πύραυλος μικρής εμβέλειας κοστίζει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.

Την ίδια στιγμή, στη Ρωσία από το 2017, διεξάγονται δοκιμές του τελευταίου συστήματος λέιζερ Peresvet. Παρά την αυστηρή μυστικότητα, είναι γνωστό ότι τη στιγμή που η παλμική ισχύς θα φτάνει τα 3 MW, θα είναι αρκετή για να καταστρέφει αεροσκάφη, πυραύλους οποιουδήποτε είδους ακόμη και δορυφόρους σε χαμηλές τροχιές.

Στο μέλλον, προβλέπεται να αυξηθεί η ισχύς της δέσμης στα 10 MW, γεγονός που θα επιτρέψει ακόμη και την εξουδετέρωση βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικές  κεφαλές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό Peresvet έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία σε ειδικό τροχοφόρο όχημα KamAZ που επιτρέπει την μετακίνηση σε οποιοδήποτε επιθυμητό σημείο.

Ταυτόχρονα, σε περίπτωση παγκόσμιου πολέμου, το οπλικό αυτό σύστημα θα είναι σε θέση να απενεργοποιήσει ακόμα και το GPS χωρίς προβλήματα, "καθυστερώντας" εν δυνάμει τον εχθρό. Και αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα.

Το λέιζερ Peresvet πήρε το όνομά του από έναν Ρώσο μοναχό, που πολέμησε στη μάχη του Κουλίκοβο το 1380, η οποία τερμάτισε τη μογγολική κατοχή της μεσαιωνικής Ρωσίας. Στο βίντεο διακρίνεται το οπλικό σύστημα να βγαίνει από ένα υπόστεγο και να ενεργοποιείται με τηλεχειρισμό.

Ελάχιστα είναι γνωστά για τις ικανότητες του νέου υπερόπλου του Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς η κυβέρνησή του αποφάσισε να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες. Παρόμοια οπλικά συστήματα που ανέπτυξαν άλλες χώρες χρησιμοποιούνται πάντως για την κατάρριψη αεροσκαφών και πυραύλων από απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Όπως είπε ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας το Peresvet «μπορεί να καταρρίψει στόχους σε κλάσματα δευτερολέπτου. Μπορούμε να πούμε πολλά για τα όπλα λέιζερ, τα οποία έχουν γίνει ταινίες ενώ έχουν γραφτεί βιβλία επιστημονικής φαντασίας και όλοι το γνωρίζουν αυτό".

Βίντεο από το πανίσχυρο σύστημα λέιζερ, που μπορεί να καταρρίψει στόχους «σε κλάσματα δευτερολέπτου» έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ