όπλο λέιζερ
Κόσμος

"Πρόγραμμα 1007": Όπλο λέιζερ στην επόμενη γενιά φρεγατών της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει βαλθεί να αποκτήσει ότι υψηλής τεχνολογίας οπλικό σύστημα υπάρχει στον πλανήτη για να ικανοποιήσει τα μεγάλα και επικίνδυνα όνειρα του προέδρου της Ερντογάν.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αφορμή την εξουδετέρωση ενός μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος με όπλο λέιζερ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων δοκιμών από το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Portland (LPD 27), αναφέρθηκαν ξανά τα τουρκικά σχέδια για ένα αντίστοιχο οπλικό σύστημα σε πολεμικά πλοία της Άγκυρας.

Το όπλο λέιζερ σε πολεμικά πλοία αφορά στόχους κατά UAV, μικρών οπλισμένων σκαφών και εχθρικών συστημάτων πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης.

Η Τουρκία κάτω από άκρα μυστικότητα από το 2014 ετοιμάζει ηλεκτρομαγνητικό όπλο LASER με τις δοκιμές να ευρίσκονται κοντά στο τελικό στάδιο μετά το οποίο θα εξοπλίσουν τις νέες Φρεγάτες τύπου Stealth TF-2000.

Το συμβούλιο επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας της Τουρκίας, το Κέντρο Έρευνας Προηγμένης Τεχνολογίας Πληροφορικής και Πληροφοριών (TUBITAK) και η εταιρεία RAY αναπτύσσουν επί του παρόντος σύστημα όπλου λέιζερ υψηλής ισχύος, αναφέρει τουρκικό αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το σύστημα υψηλής ισχύος λέιζερ (YGLS), του οποίου οι αναπτυξιακές δραστηριότητες συνεχίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος ISIN, ξεκίνησε υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Άμυνας (SSB).

Το πρόγραμμα θα διασφαλίσει την ανίχνευση, τη διάγνωση, την παρακολούθηση και την καταστροφή σταθερών ή κινητών στόχων που αποτελούν απειλή για την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει το τουρκικό,άρθρο  .

Το ίδρυμα SAVTAG TUBITAK, το τουρκικό "ισοδύναμο" του προηγμένου ινστιτούτου «DARPA», του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, έχει τεθεί επίσημα υπεύθυνο για την ανάπτυξη ενός σχεδίου κατασκευής ενός όπλου λέιζερ με την αρχική ονομασία «Πρόγραμμα 1007», το οποίο φιλοδοξεί να εξοπλίσει όλα τα νέα τουρκικής κατασκευής επιτεύγματα (αρχικά την φρεγάτα TF-2000 κά) .

Το πρόγραμμα «υποστηρίζεται» από το σύνολο των αμυντικών εταιρειών και των πανεπιστημίων της Τουρκίας με σκοπό την επιτυχία αυτού του φιλόδοξου προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το λέιζερ που σχεδιάζεται θα χρησιμοποιηθεί κυρίως ως οπλικό σύστημα ακριβείας (CIWS) στην επόμενη γενιά φρεγατών της Τουρκίας, TF-2000, θα έχει κύρια αποστολή την καταστροφή εχθρικών μικρών πλοίων, drone και μικρών πυραύλων.

Η Άγκυρα φιλοδοξεί να εξοπλίσει Φρεγάτες και Κορβέτες με συστήματα laser και σε συνδυασμό με το νέο αεροπλανοφόρο TCG ANADOLOU, θα προσπαθήσει να αποκτήσει πλεονέκτημα σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο για να κάνει πραγματικότητα τα σχέδια της.

Υπενθυμίζουμε την προχθεσινή άκρως περίεργη δήλωση του Ι.Καραγκιούλ περί μυστικού τουρκικού όπλου στη Λιβύη, το οποίο έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες.

Η Ελλάδα και το ένδοξο πολεμικό ναυτικό μας είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι δεν πρόκειται να καθίσει με «σταυρωμένα χέρια», και αναμένεται να εξοπλιστεί με οπλικά συστήματα τα οποία θα είναι σε θέση να «απαντήσουν» άμεσα στα πάρα πολύ φιλόδοξα τουρκικά σχέδια, για κυριαρχία στην περιοχή.

Λύσεις υπάρχουν πολλές στο εξωτερικό απλά ότι γίνει πρέπει να ξεκινήσει από αύριο κιόλας διότι οι κίνδυνοι από την άλλη πλευρά αυξάνονται ημέρα με την ημέρα.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ