Κόσμος

Κορονοϊός: Παράταση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στη Γερμανία

Παράταση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και των επαφών των πολιτών μέχρι τουλάχιστον τις 19 Απριλίου ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Καγκελάριος τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο που πρέπει να βρεθούμε», προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για την επαναλειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας.

«Ο κορονοϊός δεν γνωρίζει πασχαλινές διακοπές», δήλωσε η Καγκελάριος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τηλεφωνικά μετά την ολοκλήρωση τηλεδιάσκεψης που είχε με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων και κάλεσε τους πολίτες να μην ταξιδέψουν και να μην αυξήσουν τις κοινωνικές επαφές τους κατά την διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλήσουμε για χαλάρωση των μέτρων», τόνισε, ενώ ο Μάρκους Σέντερ, Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, του πρώτου κρατιδίου που αποφάσισε παράταση των μέτρων, δήλωσε εμφατικά ότι «η πρόωρη συζήτηση για τη στρατηγική εξόδου μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη».

Ο ίδιος, διευκρίνισε μάλιστα ότι η παράταση της ισχύος των μέτρων μέχρι τις 19 Απριλίου δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι από τις 20 θα γίνουν όλα όπως πριν. «Υπάρχει μια ελαφρώς θετική τάση, αλλά σε καμία περίπτωση λόγος για λήξη του συναγερμού», πρόσθεσε. Η κατάσταση θα επανεξεταστεί ακριβώς μετά το Πάσχα (12 Απριλίου).

Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε και πάλι την ευγνωμοσύνη της προς τους πολίτες για την τήρηση των περιορισμών και έκανε λόγο για «πολύ καλή επίδοση», ενώ σε ό,τι αφορά την χρήση προστατευτικής μάσκας για τους πολίτες που επισκέπτονται καταστήματα, Καγκελάριος και Πρωθυπουργοί αποφάσισαν σήμερα να μη γίνει υποχρεωτική. «Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση του μέτρου για τήρηση απόστασης», διευκρίνισε η κυρία Μέρκελ, εξηγώντας την απόφαση.

Ελβετία: Σε 378 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών

Ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στην Ελβετία έφθασε τους 378, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της χώρας, καταγράφοντας αύξηση από τους 373 μία ημέρα νωρίτερα, ενώ η χώρα ετοιμάζει πρόσθετα μέτρα για να αμβλυνθεί το οικονομικό πλήγμα από την πανδημία.

Ο αριθμός όσων βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό αυξήθηκε στους 17.139 από τους 16.176 χθες, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η ελβετική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επεκτείνει το έκτακτο πρόγραμμα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, ενώ οι τράπεζες έχουν ήδη προσφέρει πάνω από το ήμισυ των 20 δισεκ. ελβετικών φράγκων (20,70 δισεκ. δολάρια) που είχαν επιμεριστεί για δάνεια με κρατικές εγγυήσεις.

Σλοβενία: Ερευνητές συμμετέχουν σε νέα προσπάθεια αναγνώρισης ιών

Δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ, σε συνεργασία με ερευνητές της Βρετανίας και της Κίνας, έχουν καταλήξει σε έναν νέο τρόπο αναγνώρισης των ιών και των βακτηριδίων. Αυτή η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία προσδιορισμού του τύπου της λοίμωξης σε έναν ασθενή. Η μέθοδος μπορεί, επίσης, να εφαρμοστεί και στην αναγνώριση του COVID-19.

«Χρειάζεται μια ολόκληρη ημέρα για να βγουν τα αποτελέσματα ενός τεστ ανίχνευσης κορονοϊού ενώ η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων STA, ο Ούρμπαν Μπρεν, ένας από τους ερευνητές.

Συλλέγοντας δείγματα από τη μύτη του ασθενούς, συγκεντρώνονται ίχνη τόσο του ιού όσο και των κυττάρων του ασθενούς.

«Συνεπώς, το γενετικό υλικό του ιού πρέπει πρώτα να πολλαπλασιαστεί σε επαρκείς ποσότητες με χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία, επομένως τα αποτελέσματα των τεστ διαρκούν μέχρι την επόμενη ημέρα. Τα αποτελέσματα μπορεί επίσης να είναι, ψευδώς, αρνητικά επειδή δεν υπάρχει επαρκές γενετικό υλικό του ιού στο δείγμα» πρόσθεσε.

Με τη νέα προσέγγιση, «δεν υπάρχει ανάγκη πολλαπλασιασμού του γενετικού υλικού του ιού, καθώς οι ιοί μπορούν να ανιχνευθούν ακόμη και από μια μικρή ποσότητα γενετικού υλικού», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να κάνει τα τεστ πιο αξιόπιστα. «Ειδικά για τον COVID-19 αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα γνωρίζουν, πριν καν παρουσιάσουν τα συμπτώματα, ότι έχουν μολυνθεί. Επίσης, τα τεστ θα γίνουν πιο αξιόπιστα στα πρώτα στάδια της μόλυνσης», σημείωσε.

Ο κ. Μπρεν τόνισε ότι έχουν, ήδη, διεξαχθεί εργαστηριακές δοκιμές για τη μεταφορά αυτής της προσέγγισης στην πράξη το συντομότερο δυνατό. «Διεξάγουμε προσομοιώσεις τόσο σε υπολογιστή, όσο και σε πειράματα πάνω στο γενετικό υλικό του κορονοϊού. Φυσικά, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να βελτιώσουμε την τεχνική μέχρι το σημείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πράξη», σημείωσε.

Αυστρία: Το 10% των προσβληθέντων από τον κορονοϊό νοσηλεύεται

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού ανέρχονταν σε 10.482 σήμερα το απόγευμα, στις 15.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας) στην Αυστρία, από τα οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Βιέννη, το 10% νοσηλεύεται, 200 άνθρωποι βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, 146 άνθρωποι έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους και 1.436 έχουν αποθεραπευτεί.

Συνολικά, σε 55.863 ανθρώπους έχει διενεργηθεί μέχρι σήμερα το τεστ διάγνωσης του κορονοϊού, αριθμός που όμως υπολείπεται πολύ εκείνου τον οποίον, αναφέροντας χαρακτηριστικά "τεστ, τεστ, τεστ", είχε ανακοινώσει πριν από μία εβδομάδα ως στόχο ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, δηλαδή έως 15.000 τεστ ημερησίως.

Συνολικά 40 εργαστήρια διατίθενται σήμερα για την διενέργεια των τεστ, που θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 15.000 έως 17.000 ημερησίως, έχει αναφέρει σχετικά ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ, με τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων διαγνωστικών τεστ να έχει ανέλθει σε 3.691, το περασμένο Σάββατο.

Αιτία που ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ υπολείπεται του στόχου, είναι η συνεχιζόμενη έλλειψη στην Αυστρία του υλικού που είναι απαραίτητο για τη διενέργεια τους και που, αυτή την στιγμή, είναι τεράστια η ζήτησή του σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ