Ερντογάν, Στόλτενμπεργκ
Κόσμος

"Πόντιος Πιλάτος" το ΝΑΤΟ για Έβρο: "Kοινή πρόκληση οι ροές στα ελληνοτουρκικά σύνορα" - Ζήτησε βοήθεια για τη Συρία ο Ερντογάν

Ουδέτερη, έως αδιάφορη, ήταν η στάση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ αναφορικά με την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για ακόμα μια φορά το ΝΑΤΟ δεν καταδικάζει τις προκλήσεις της Τουρκίας και τις επειλές που δημιουργεί για την ασφάλεια της Ελλάδας, διατηρώντας της διαχρονική "ποντιοπιλατική" στάση.

Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αυτή την ώρα συναντάται με την ηγεσία της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσθετη βοήθεια από το ΝΑΤΟ για τη Συρία, ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο επαφών με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε ζητήσει πρόσθετη βοήθεια από το ΝΑΤΟ στη Συρία – για την υπεράσπιση των συνόρων με τη Συρία, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πρόκλησης» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μετά το τέλος της συνάντησης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Διαμήνυσε δε, ότι η Τουρκία επιζητά «χειροπιαστή υποστήριξη».

Εν τω μεταξύ, ευθύνες στην Ελλάδα επιχείρησε να επιρρίψει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στον Εβρο. Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, και έχοντας δίπλα του τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε: «Είναι πέρα από τη λογική και την κατανόηση ένας σύμμαχος, και μία γειτονική χώρα, να δείχνει την Τουρκία ως υπεύθυνη για το κύμα παράτυπης μετανάστευσης».

«Είναι κρίσιμο οι σύμμαχοί μας να επιδεικνύουν αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις ή πολιτικούς όρους, και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις», είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι «το σύνορο της Τουρκίας με τη Συρία είναι το νοτιοανατολικό σύνορο του ΝΑΤΟ».

Η Τουρκία πολεμάει «εδώ και εννιά χρόνια στη Συρία...μόνη της και με μεγάλες θυσίες», είμαστε «το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που έχει πολεμήσει σώμα με σώμα με το ISIS, έχουμε μάρτυρες» από τις μάχες αυτές και «φιλοξενούμε 3,7 εκατ. πρόσφυγες», είπε ακόμη ο Ερντογάν.

Στόλτενμπεργκ: Κοινή πρόκληση, κοινή λύση για τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στα ελληνοτουρκικά σύνορα ως «κοινή πρόκληση», η οποία απαιτεί «κοινή λύση».

«Ως εκ τούτου, καλωσορίζουμε τον διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί ο κατάλληλος δρόμος» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο. Και συμπλήρωσε: «Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό του ρόλο. Συνεχίζει να βοηθάει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

«Οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Τουρκία και ψάχνουν να βρουν τι παραπάνω μπορούν να πράξουν» κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ. Υπενθυμίζεται ότι χθες (σ.σ. Κυριακή), ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα στους μετανάστες, και να τους επιτρέψει να μεταβούν στην Ευρώπη.

H ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή (28/2), όταν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Έβρου, με στόχο να εισέλθουν στη χώρα.

Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα και απαγόρευσε την είσοδο. Ως αποτέλεσμα, δεν έλλειψαν οι στιγμές έντασης, με πετροπόλεμο, τραυματίες και χρήση δακρυγόνων.

Μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίες ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν με την παρότρυνση Τούρκων αστυνομικών ή στρατιωτικών. Την ίδια ώρα, η γειτονική χώρα επιμένει στις πληροφορίες για την ύπαρξη νεκρών από ελληνικά πυρά, κάτι το οποίο κατηγορηματικά διαψεύδει η Αθήνα.

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης - Μέρκελ για τον Έβρο

Οι εξελίξεις στον Έβρο, αλλά και οι πιθανές βελτιώσεις στη μεταναστευτική συμφωνία Βρυξελλών - Άγκυρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τη Γερμανίδα Καγκελάριο για όλες τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, κάνοντας λόγο για άμεση και έμμεση εμπλοκή της Άγκυρα στην απόπειρα παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και στην οργανωμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παράλληλα, εστίασε στο βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράκτη στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

Από την πλευρά της, η κα Μέρκελ επεσήμανε ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας του 2016, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη, αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν απ’ αυτή. Τόνισε δε, ότι το θέμα του προσφυγικού - μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, στο πλαίσιο αυτό, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών - από πλευράς της Τουρκίας - ενώ συζήτησαν την ανάγκη βελτίωσης της συμφωνίας του 2016.

Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά σε πιθανές κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα,  καθώς και στην ενδεχόμενη πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα προς την Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα (π.χ. Έβρος).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ