γενέθλια Ερντογάν
Κόσμος

Γενέθλια Ερντογάν: Κλείνει τα 66 ο Τούρκος ηγέτης

Τα γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Sputnik θυμάται μια σειρά εμπρηστικών δηλώσεων που αφορούν τη χώρα μας και σημάδεψαν την πρόσφατη ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και το ίδιο τον Ερντογάν.

«Η Ελλάδα αποδέχεται σιγά-σιγά το καθεστώς που κηρύξαμε στη Μεσόγειο»

Η πιο πρόσφατη, αφορά τον Φεβρουάριο του 2020 οπότε και ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ελλάδα «έχει αρχίσει να αποδέχεται το καθεστώς του τουρκολιβυκού μνημονίου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Με την αποφασιστική μας στάση, οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής αλλά κυρίως η Ελλάδα σιγά-σιγά ξεκίνησαν να αποδέχονται το καθεστώς που κηρύξαμε στην Μεσόγειο» δήλωσε ο Ερντογάν σε συνεδρίαση του κόμματός του, του AKP, στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

«Πείτε στην Ελλάδα να μην ασχολείται με εμάς»

Τον Ιανουάριο του 2020, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους στην πτήση από την Αλγερία στη Ζάμπια, ο Ερντογάν έστειλε νέο μήνυμα προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι «αν δεν τα βάζετε με εμάς, δεν πρόκειται να πάθετε το παραμικρό».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι στις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε πως, «η Γερμανία φροντίζει την Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε έναν κοινό φίλο, έναν πρώην δήμαρχο. Αν θέλετε ένα μήνυμα από μένα, πέστε στην ελληνική πλευρά, να μην ασχολείται με μας. Η έγνοια μας δεν είναι να ασχολούμαστε με την Ελλάδα, είπα στον Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ».

Η Ελλάδα «θα πληρώσει το τίμημα»

Τον Δεκέμβριο του 2019, με νωπό το μελάνι από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο Ερντογάν χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρεσβευτή από την Αθήνα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα «θα πληρώσει το τίμημα».

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους παράλληλα ανέφερε πως «με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας».

«Τηλεφωνείτε όταν φτάνουν οι μετανάστες στην Ελλάδα»

Τον Οκτώβριο του 2019, εν μέσω μιας νέας κρίσης στο μεταναστευτικό και εκτόξευση των ροών ο Ερντογάν ειρωνεύτηκε την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σαφείς αναφορές στην Ελλάδα, όταν η πρώτη ανησύχησε για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος Σύρων προσφύγων από την Τουρκία.

«Όταν λέω ότι θα ανοίξουμε τις πύλες (στους μετανάστες), είναι το λάβετε θέσεις!» είπε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια μιας ομιλίας στην Άγκυρα. «Μην ανησυχείτε, όταν έρθει η ώρα, οι πύλες αυτές θα ανοίξουν», είπε.
«Έχετε χρήματα, είστε ισχυροί. Αλλά όταν 100 ή 200 άτομα φθάνουν στην Ελλάδα διά θαλάσσης, τηλεφωνείτε αμέσως για να πείτε, +100 άτομα έφθασαν στα (ελληνικά) νησιά», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Δεν έγινε κάτι για να νιώθουμε ντροπή»

Τον Μάϊο του 2019, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, τη μαύρη μέρα μνήμης για την Ελλάδα, που για τους Τούρκους είναι εθνική επέτειος, έκανε μια ακόμα εμπρηστική δήλωση.

Παρά το ότι οι καταγεγραμμένοι Έλληνες του Πόντου που βρήκαν τραγικό θάνατο ανέρχονται στους 353.000 χιλιάδες, ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να παραγράψει την ιστορία σε συνέχιση της γενικότερης τουρκικής πολιτικής που δεν αποδέχεται γενικότερα την ύπαρξη γενοκτονίας.

«Δεν έχει καταγραφεί καμία Γενοκτονία, καμία τυραννία και καμία ενέργεια που να κάνει αυτό το έθνος να νοιώθει ντροπή», παρά τον τεράστιο πόνο και τις απώλειες που βίωσαν Οθωμανοί και Τούρκοι τους τελευταίους δύο αιώνες, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
«Η μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία διαπράχθηκε κατά του έθνους μας, όταν οι Οθωμανοί αποσύρονταν από τα Βαλκάνια», τόνισε και συνέχισε: «Την ώρα που οι Οθωμανοί στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο πολεμούσαν γενναία σε τέσσερα μέτωπα, μας χτύπησαν πισώπλατα. Εμείς ήμασταν που χάσαμε πάλι εκατομμύρια γυναικόπαιδα και γέρους ανθρώπους».

«Ελλάδα και Κύπρος απειλούν τους εαυτούς τους με τις ενέργειές τους»

Απειλές προς Αθήνα και Λευκωσία είχε εκτοξεύσει ο Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2018, μετά από μια έντονη χρονιά τουρκικών παραβιάσεων.

«H ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες», επισήμανε ο επικεφαλής της Τουρκίας.
«H Τουρκία δεν θα κάνει την ελάχιστη υποχώρηση από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους. Θα βάλουμε στη θέση τους όποιους θέλουν να μας εμποδίσουν», πρόσθεσε.

«Οι γείτονές μας στην Ελλάδα έχουν χρεοκοπήσει, είναι τελειωμένοι»

Ιούνιος 2018, η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και ο Ερντογάν παίζει παιχνίδι δύναμης, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «χρεοκοποημένη» και «τελειωμένη», χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τους δρόμους στη χώρα μας. 

«Οι γείτονές μας στην Ελλάδα έχουν χρεοκοπήσει, είναι τελειωμένοι, ωστόσο έχει αναβαθμιστεί η πιστοληπτική τους ικανότητα. Αυτοί (σ.σ.: οι Έλληνες) έχουν βυθιστεί, έχουν καταρρεύσει και τους σώζετε αναβαθμίζοντάς τους; Δείτε τους δρόμους και δείτε πώς είναι», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

«Μπήκαμε στην Κύπρο για να αποτρέψουμε τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους»

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο Ερντογάν αναφέρει στο άρθρο του στους New York Times:

«Τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον».

«Τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη»

Τον Δεκέμβριο του 2017 κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Θράκη επικαλείται τη Συνθήκη της Λωζάννης διεκδικώντας δικαιώματα για την «τουρκική μειονότητα», όπως αποκαλεί τη «μουσουλμανική μειονότητα».

«Εδώ υπάρχουν σχεδόν 150.000 ομογενείς μας. […] Εσείς είστε η γέφυρα της Τουρκίας με την Ελλάδα», σημείωνε ο Ερντογάν το 2017 κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Θράκη, όπως τη χαρακτηρίζει η Άγκυρα.

«H Eλλάδα ζητιανεύει και πουλά τα νησιά της για να επιβιώσει»

Τον Ιούνιο του 2012, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του απέναντι στην αντιπολίτευσή του ανέφερε ότι:

«Μια χώρα που ζητιανεύει για να λάβει 100 δισεκατομμύρια  ευρώ, για να μπορέσει να επιβιώσει , μια χώρα η οποία επιχειρεί να πουλήσει τα νησιά της, μπορεί να είναι παράδειγμα για την Τουρκία;»

Η δήλωση ήρθε σε απάντηση του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσνάρογλου είχε δηλώσει «πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερη από την τουρκική οικονομία».

«Οι εξοπλισμοί χαντάκωσαν την Ελλάδα»

Τον Οκτώβριο του 2010, αμέσως μετά το πρώτο μνημόνιο στήριξης της Ελλάδας, επιχείρησε να εξηγήσει τα αίτια της οικονομικής κρίσης.

Αναλυτικά είχε τονίσει: «Πίσω από την κρίση αυτή βρίσκονται οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς. Εναντίον τίνος; Αυτό είναι γνωστό. Και σε τι ωφέλησε αυτό; Η τεχνολογία των όπλων και η αμυντική βιομηχανία αλλάζουν και αναπτύσσονται συνεχώς. Όταν ξοδεύετε τα χρήματα αυτά, υποθηκεύετε και το μέλλον της χώρας. Αυτό ήταν το βαρύ τίμημα της κατασκευής φανταστικών εχθρών για τη γείτονα χώρα».
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ