Σεργκέι Λαβρόφ
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Διάσκεψη ΟΗΕ: Κατηγορίες Λαβρόφ για «εγωκεντρισμό» των ΗΠΑ

Όπως τόνισε μάλιστα, τον επιδεικνύουν στην εξωτερική τους πολιτική, ενώ κάλεσε την Ουάσιγκτον σ’ έναν «πολυμερή διάλογο» ώστε να μην υπάρξει ανταγωνισμός των εξοπλισμών στο Διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στο θέμα του ανταγωνισμού των εξοπλισμών στο Διάστημα, είπε «ότι τα σχέδια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και γενικά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να αναπτύξουν όπλα στο Διάστημα αποκτούν όλο και πιο ρεαλιστικό περίγραμμα», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση «ότι δεν είναι αργά για να υιοθετηθούν κοινά αποδεκτά μέτρα, που θα είναι σε θέση να αποτρέψουν μια στρατιωτική αντιπαράθεση στο Διάστημα».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επισήμανε ότι το σινορωσικό σχέδιο συμφωνίας για την αποτροπή εγκατάστασης όπλων στο Διάστημα και της χρήσης ισχύος ή απειλής χρήσης ισχύος εναντίον διαστημικών μονάδων είναι αυτή τη στιγμή η πιο εποικοδομητική πρωτοβουλία. Αυτή αποσκοπεί στο να αποτρέψει τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών στο Διάστημα.

Ο Ρώσος Υπουργός, με αφορμή την αποχώρηση των ΗΠΑ από διεθνείς συμφωνίες που αφορούν το αφοπλισμό, όπως έκαναν το 2018 αποχωρώντας από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το 2019 από την συμφωνία για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς, υποστήριξε ότι «το τελευταίο διάστημα στην πολιτική των ΗΠΑ άρχισε να υπερισχύει η τάση να θέλουν να επικρατήσουν παντού και να επιβάλουν στη διεθνή κοινότητα τους δικούς τους κανόνες, εις βάρος των συμφερόντων άλλων κρατών και του διεθνούς δικαίου».

Τέλος, ο Λαβρόφ υπενθύμισε ότι πριν από 75 χρόνια, με τους βομβαρδισμούς των ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι, οι ΗΠΑ « έγιναν το μοναδικό κράτος που χρησιμοποίησε αυτό το τρομακτικό όπλο, κάνοντας την αρχή στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών, οι συνέπειες της οποίας είναι αισθητές μέχρι σήμερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Kατάρρευση Ερντογάν: Δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους ισλαμιστές της Συρίας - Τον προειδοποιούν με προσάρτηση της Αλεξανδρέττας

Όμηρος στα ίδια τα “βρώμικα” σχέδια του φαίνεται ότι είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τους τζιχαντιστές στην Βόρεια...