Τζούλιαν Ασάνζ
Κόσμος

"Νίπτει τα χείρας" της η Βασίλισσα της Αγγλίας για την υπόθεση Ασάνζ

Τον προηγούμενο μήνα, ο ακτιβιστής είχε στείλει επιστολή υποστήριξη του Ασάνζ στη Βασίλισσα ζητώντας τη να απομείνει χάρη στον φυλακισμένο ιδρυτών των Wikileaks. «Η δίωξη του κ. Ασάνζ, εάν ληφθεί υπόψη η τελική κατάληξη (ο θάνατός του ή η ισόβια κάθειρξη ζωή), θα οδηγήσει στην καταστροφή της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας του λόγου σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε.

Στις 16 Φεβρουαρίου, ο ακτιβιστής έλαβε απάντηση από το παλάτι του Μπάκιγχαμ η οποία ανέφερε ότι η Βασίλισσα δεν θα παρέμβει στην υπόθεση. Ο ακτιβιστής στη συνέχεια το δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter.

https://twitter.com/kungfu_mandarin/status/1228994305030643714

Η επιστολή κοινοποιήθηκε από φίλους και υποστηρικτές του Ασάνζ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η δίωξη από τις ΗΠΑ και η υπόθεση εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενη. Ο ακτιβιστής και άλλοι υποστηρικτές του παρατήρησαν ότι η επίμαχη επιστολή του Μπάκιγχαμ πρέπει να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο.

Το χρονικό της φυλάκισης του Ασάνζ στη Βρετανία

Ο ιδρυτής των WikiLeaks, ο οποίος αρχικά κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό στη Σουηδία, είχε βρει πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, από το 2012 έως το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο, η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου εισήλθε στην πρεσβεία και συνέλαβε τον Αυστραλό δημοσιογράφο καθώς άρθηκε το καθεστώς ασύλου.

Οι ΗΠΑ έχουν υποβάλλει αίτημα για την έκδοση του Άσανζ στην Ουάσιγκτον, όπου κατηγορείται για διαρροή διαβαθμισμένων κυβερνητικών δεδομένων σχετικά με τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Του έχουν απαγγελθεί 18 κατηγορίες που ισοδυναμούν με 175 χρόνια φυλάκισης.

Ταυτόχρονα, ο Άσανζ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων σε φυλακή στο Λονδίνο όπου κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ