Κόσμος

Σουηδία: Μεγάλη πτώση στα αεροπορικά ταξίδια λόγω... Γκρέτα

Το κίνημα «ντροπή πτήσης» που έχει προκύψει μετά τις διαμαρτυρίες για την κλιματική αλλαγή με μπροστάρισσα την 16χρονη Γκρέτα έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση των αεροπορικών ταξιδιών της Σουηδίας..
Ο αριθμός των ατόμων που πετούν στη Σουηδία υποχώρησε πέρυσι κατά 4%, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κίνημα της "ντροπής των πτήσεων" αρχίζει να έχει αντίκτυπο.

Οι επίσημες στατιστικές του Σουηδικού αερομεταφορέα, Swedavia, δείχνουν ότι περισσότερα από 40 εκατομμύρια άνθρωποι πέταξαν μέσω των 10 αεροδρομίων της χώρας το 2019, δηλαδή πτώση 4% ετησίως.

Το 2018, είχαμε ρεκόρ των περισσότερων από 42 εκατομμυρίων ανθρώπων πέταξε στα σουηδικά αεροδρόμια.

Η μείωση το 2019 ήταν κατά κύριο λόγο στα εγχώρια ταξίδια, δήλωσε η Swedavia, και τα διεθνή ταξίδια μειώθηκαν σε μικρότερο βαθμό.

Το 2019, 12,4 εκατομμύρια εγχώριοι επιβάτες πέταξαν στη Σουηδία, μειώνοντας κατά 9% το ετήσιο ποσοστό

Η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 2% σε σχεδόν 28 εκατομμύρια.

Η σουηδική έννοια του flygskam, που μεταφράζεται ως "ντροπή πτήσης", είναι ένα αντι-ιπτάμενο κίνημα που ξεκίνησε στη Σουηδία το 2018. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σταματήσουν να πετούν σε χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Αρχικά το υπερασπίστηκε ο ολυμπιονίκης Bjorn Ferry και κέρδισε πολύ μεγαλύτερη δυναμική χάρη στην έφηβη Greta Thunberg, η οποία παραιτήθηκε από κάθε πτήση.

Στο αεροδρόμιο του Γκέτεμποργκ, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Σουηδίας μετά το αεροδρόμιο Stockholm Arlanda, η διεθνής κυκλοφορία αυξήθηκε. Αντίθετα, σημειώθηκε μείωση της εγχώριας κυκλοφορίας κατά 4% από έτος σε έτος.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα παγκόσμιων επιβατών από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) δείχνουν ότι 4,4 δισεκατομμύρια επιβάτες πέταξαν το 2018, σημειώνοντας αύξηση 6,9% από το 2017.

Επιπλέον, περισσότεροι Βρετανοί ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2018 από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ