Κόσμος

Εκτός προγράμματος συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν: Προτίμησε να δει πρώτα τον Τούρκο πρόεδρο & όχι τον Μητσοτάκη


Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Φαίνεται πως δεν ιδρώνει το αυτί του Ν. Τραμπ, παρά τα πυρά του Μακρόν και των αλλών ηγετών για τις σχέσεις του με τον Ερντογάν. 

Πριν λίγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ αιφνιδίασε τους πάντς, ξαθώς είχε συνάντηση μισής ώρας με τον τούρκο Πρόεδρο στο Λονδίνο. 

Γιατί λέμε ότι αιφνιδίασε; Διότι δεν υπήρχε στο πρόγραμμα τέτοιου είδους συνάντηση.

Με λίγα λόγια ο Ν. Τραμπ αποφάσισε να δει πρώτα τον Ερντογάν και μετά τον Μητσοτάκη και αυτό έχει την σημασία του!

Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να θέσει όλα τα θέματα της τουρκικής, με τις κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός έχει ως στόχο η μεταξύ τους συζήτηση να γίνει με «ανοιχτά χαρτιά».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνεργάτες του, τόνισε πως: «Θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Άλλωστε ο πρωθυπουργός, είχε προαναγγείλει από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ ότι στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα ζητήσει από τη βορειοατλαντική συμμαχία να πάρει θέση στις τουρκικές προκλήσεις.

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, που έχει επίσης τονίσει ότι η Ελλάδα ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με «αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα». 

https://twitter.com/gunes_gazetesi/status/1202202305862553600?ref_src=twsrc%5Etfw

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ