Κόσμος

Πολιτική κρίση στη Φινλανδία – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο έκανε δεκτή σήμερα την παραίτηση του πρωθυπουργού Άντι Ρίνε, όμως του ζήτησε να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

«Δέχομαι το αίτημά σας να παραιτηθείτε, αλλά παράλληλα ζητώ από το υπουργικό σας συμβούλιο να παραμείνει ως υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τον σχηματισμό νέας», επεσήμανε ο Νιινίστο μετά τη συνάντησή του με τον Ρίνε στο προεδρικό μέγαρο.

Παραίτηση Ρίνε

Ο Σοσιαλδημοκράτης Ρίνε αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αφού το Κόμμα του Κέντρου ανακοίνωσε ότι δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε την απεργία στα ταχυδρομεία.

Η επικεφαλής του Κόμματος του Κέντρου Κάτρι Κουλμούνι είχε δηλώσει χθες Δευτέρα ότι το κόμμα της επιθυμεί να παραμείνει στον πεντακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, όμως διερωτήθηκε για τον ρόλο του Φινλανδού πρωθυπουργού στην απεργία.

«Ο πρωθυπουργός είναι κάποιος τον οποίο η κοινοβουλευτική ομάδα (του Κόμματος του Κέντρου) και η ηγετική του ομάδα δεν εμπιστεύονται», είχε τονίσει.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ρίνε δέχθηκε έντονες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε αυτή την απεργία, που διήρκησε δύο εβδομάδες, και επεκτάθηκε στον κρατικό αερομεταφορέα Finnair αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας προτού τελικά διευθετηθεί.

Ωστόσο το Κόμμα του Κέντρου πιθανόν δεν θα ζητήσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η δημοτικότητά του μειώνεται και εμφανίζεται πίσω από το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών.

Η Σοσιαλδημοκρατική υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, η 34χρονη Σάνα Μάριν, θεωρείται φαβορί για να αντικαταστήσει τον Ρίνε. Σε ανάρτησή της σήμερα στο Twitter ανέφερε ότι αναχωρεί από τις Βρυξέλες για να επιστρέψει στο Ελσίνκι.

«Σε ηλικία 34 ετών θα είναι η πιο νέα πρωθυπουργός», επεσήμανε η Τζοχάνα Βουορέλμα πολιτική επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

«Το Κόμμα του Κέντρου θα ικανοποιηθεί αν ο πρωθυπουργός παραιτηθεί και μπορέσουμε να συνεχίσουμε με το ίδιο κυβερνητικό πρόγραμμα και συνασπισμό», εκτίμησε η ίδια.

Η κυβερνητική κρίση στη Φινλανδία ξέσπασε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, καθώς από τον Ιανουάριο αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Τους γλεντάει κανονικά ο άνθρωπος του Τραμπ: Το «Σκωτσέζικο ντους» Μπάρακ στον Ερντογάν για τα F-35! - Τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι για νέο casus belli με την Ελλάδα

Η κρίση γύρω από τους S-400 και τα F-35 οξύνεται, με τις αντιφατικές δηλώσεις του Τομ Μπάρακ να προκαλούν έντονη...
Σίσι - Χαφταρ
Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη! Προς τελική υπογραφή συμφωνία Αιγύπτου-Λιβύης για οριοθέτηση των ΑΟΖ τους - "Στα κάγκελα" οι Τούρκοι - Ο αντίκτυπος για την Ελλάδα

Η υπογραφή συμφωνίας που οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης ξεχώρισε ως ένα από τα πιο κρίσιμα...