Κόσμος

Πούτιν και Μέρκελ συμφώνησαν να δοθεί ειδικό καθεστώς στον Ντονμπάς

Το Κρεμλίνο θεωρεί πιθανή μια τετραμερή (Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία) σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία εντός του έτους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με την διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι , κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, ο πρόεδρος της Ρωσίας και η Γερμανίδα Καγκελάριος επεσήμαναν την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ και άλλων συμφωνιών που προσβλέπουν στο να συμβάλουν στην διευθέτηση της διένεξης στην Ουκρανία, ενώ «υπογραμμίσθηκε η αναγκαιότητα καθιέρωσης ειδικού καθεστώτος του Ντονμπάς στην νομοθεσία της Ουκρανίας».

Οι πλευρές επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους, οι χώρες τους να συντονίσουν περαιτέρω τις προσπάθειες τους στο «σχήμα της Νορμανδίας» και σε σχέση με την προετοιμασία μιας ενδεχόμενης συνόδου κορυφής σ' αυτό το πλαίσιο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στη Λιβύη και τάχθηκαν υπέρ του άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών στη Λιβύη. Ο πρόεδρος Πούτιν εκτίμησε θετικά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας που αποσκοπούν στην επανάληψη του ενδολιβυκού διαλόγου και στην πιο ενεργή εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας ώστε να επιλυθεί ειρηνικά το πρόβλημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Εκτός από την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Λιβύη, οι δύο ηγέτες συζητήσαν και για την κατάσταση στη Συρία, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην επίλυση των ζητημάτων ανθρωπιστικής φύσεως, μεταξύ των οποίων του ζητήματος της επιστροφής των προσφύγων.

Ρωσία: Το Κρεμλίνο θεωρεί πιθανή μια τετραμερή σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία εντός του έτους

Η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών του «σχήματος της Νορμανδίας» (Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία) ενδέχεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2019, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

«Νομίζω ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο» δήλωσε ο ο Ουσακόφ, επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει κάποια συγκεκριμένα βήματα που έχουν σχέση με τη «φόρμουλα Σταϊνμάγιερ» και τη αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από την διαχωριστική γραμμή , όπως επίσης έχει «συμφωνηθεί το τελικό κείμενο» (της συμφωνίας).

Παράλληλα ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η σύνοδος μπορεί να διεξαχθεί στις 24 ή τις 26 Νοεμβρίου, δηλώνοντας ότι «οι συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν συζητήθηκαν» και πως «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο» για την συνάντηση των ηγετών στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας». Επεσήμανε επίσης ότι γίνεται σοβαρή και εμπεριστατωμένη προετοιμασία για την συνάντηση, διεξάγονται τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών αλλά και μεταξύ των συμβούλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ