Κόσμος

Ο Ερντογάν απειλεί με αιματοχυσία: "Θα επαναλάβουμε τις επιθέσεις στη Συρία" - Τσαβούσογλου για Α.Μεσόγειο: "Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία"

Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε και πάλι απειλητικός προς τους Κούρδους, ξεκαθαρίζοντας πως θα πάρει μέτρα αν δεν αποχωρήσουν από τη Βόρεια Συρία, παρά το γεγονός πως ως τώρα όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιό του και ΗΠΑ-Ρωσία κινούνται ευνοϊκά προς την Άγκυρα.

Το καθεστώς Ερντογάν θέλει την εξόντωση των Κούρδων και όχι την απλή αποχώρησή τους από τη Βόρεια Συρία, και αυτό γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο μέρα με τη μέρα. Ο κόσμος κοιτάει με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Συρία και δημιουργείται ένα μεγάλο ερώτημα: Θα δεχτούν Μόσχα και Ουάσινγκτον να γίνουν ηθικοί αυτουργοί στη γενοκτονία των Κούρδων;

Ο Ερντογάν σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο τόνισε ότι «δεν τίθεται θέμα για εμάς καμίας αλλαγής όσον αφορά τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αν οι υποσχέσεις που διατυπώθηκαν στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία δεν τηρηθούν”.

Η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας στις 9 Οκτωβρίου, όμως διέκοψε την επιχείρηση την περασμένη εβδομάδα μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ για αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από βάθος 30 και πλέον χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία σε μια έκταση 120 χλμ, ανάμεσα στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ-Αιν.

Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν κατέληξε σε συμφωνία και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όπου η Μόσχα θα διευκολύνει την αποχώρηση των YPG από εναπομείναντα τμήματα στα σύνορα με την Τουρκία ανάμεσα στον ποταμό Ευφράτη και τα σύνορα με το Ιράκ.

Αν η συμφωνία με τους Αμερικανούς δεν τηρηθεί, «τότε θα επαναλάβουμε με αποφασιστικότητα» την επιχείρηση που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, δήλωσε χθες ο Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τουρκικό Τύπο από το αεροπλάνο της επιστροφής από τη Ρωσία.

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο κ. Πούτιν μίλησε με πολύ σθεναρό τρόπο ‘Θα τις κάνουμε να φύγουν χωρίς αμφιβολία“,είπε για τις δυνάμεις των Κούρδων. Δεδομένου ότι “έχει δοθεί μια τέτοια υπόσχεση, αν δεν τηρηθεί, θα κάνουμε το καθήκον μας”, προσέθεσε ο Ερντογάν.

Πριν από τον Ερντογάν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει πως η Άγκυρα βασίζεται στη Μόσχα προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία και πως η Τουρκία δεν έχει «καμία απολύτως εμπιστοσύνη» στο καθεστώς Άσαντ.

Και αυτό γιατί φοβάται πως ο Άσαντ θα επιτρέψει στις κουρδικές δυνάμεις να παραμείνουν σε ορισμένες ζώνες στη Βόρεια Συρία. Μετά την αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι του YPG ζήτησαν τη βοήθεια του καθεστώτος το οποίο ανέπτυξε στρατεύματα σε πολλές πόλεις κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν είπε πως ο Πούτιν τον διαβεβαίωσε ότι «δεν θα επιτρέψει στις YPG να παραμείνουν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία «φορώντας τα ρούχα του καθεστώτος».

Tσαβούσογλου: Στην Αν. Μεσόγειο είμαστε έτοιμοι να συζητήσιμε μια περιφερειακή συμφωνία

Η Άγκυρα φαίνεται πως μετά την ανοχή των υπερδυνάμεων στη Συρία και την προσωρινή της επιτυχία, στρέφεται στην Ανατολική Μεσόγειο και ετοιμάζεται για εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλυ στη συνέντευξη του στο πρακτορείο Ανατολή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας περιφερειακής συμφωνίας για τον καθορισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο!

«Tις δραστηριότητές μας στην υφαλοκρηπίδα μας δεν τη διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Στο θέμα της διαπραγμάτευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων στην ανατολική Μεσόγειο ,μπορούμε να συζητήσουμε με όλους και την Ελληνοκυπριακή πλευρά και είμαστε πάντοτε έτοιμοι για μια περιφερειακή συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Άγκυρα έχει ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή της Κύπρου καθώς έχει στείλει τα γεωτρύπανα της. «Αλλάξαμε τις ισορροπίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ