Κόσμος

Γαλλία: Οι Αρχές συνέλαβαν ύποπτο που ετοίμαζε επιθέσεις παρόμοιες με της 11ης Σεπτεμβρίου

Στην σύλληψη ενός υπόπτου, ο οποίος σχεδίαζε επιθέσεις, παρόμοιες με αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, προχώρησαν οι Αρχές στη Γαλλία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ.

Οπως δήλωσε ο ίδιος, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του συνέλαβαν ύποπτο ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε επιθέσεις όμοιες με εκείνες στη Νέα Υόρκη και στο αμερικανικό Πεντάγωνο το 2001. Οι γαλλικές Αρχές κάνουν συνεχώς έρευνες για υπόπτους, καθώς έχουν καταγραφεί από το 2013 συνολικά 60 παρόμοια περιστατικά με ένοπλες επιθέσεις.

Στις 3 Οκτωβρίου οι αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με έναν ένοπλο, ο οποίος ήταν οπαδός της τζιχαντιστικής ιδεολογίας, αλλά διέθετε άδεια χειρισμού απορρήτων. Σκότωσε τρεις αστυνομικούς κι έναν πολιτικό υπάλληλο της αστυνομίας πριν πέσει νεκρός από τα πυρά άλλου αστυνομικού.

«Λίγο πριν από αυτή την επίθεση, είχε καταγραφεί η 60ή απόπειρα επίθεσης από το 2013. Ένα πρόσωπο εμπνεόμενο από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και τα αεροσκάφη που κατέστρεψαν τους δίδυμους πύργους του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου, συνελήφθη από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας», αποκάλυψε ο Κριστόφ Καστανέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Μόνο στη Γαλλία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν σκοτωθεί 230 άνθρωποι από τρομοκρατικές ενέργειες που διέπραξαν τζιχαντιστές. Οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εκφράσει φόβους ότι δεκάδες Γάλλοι υπήκοοι, που κρατούνται σε φυλακές σε περιοχές υπό κουρδικό έλεγχο στη Συρία, ενδέχεται να απέδρασαν ή να αποδράσουν και να επιστρέψουν στη Γαλλία, μετά την τουρκική εισβολή στο βορειοανατολικό τμήμα του συριακού εδάφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ