Κόσμος

Από την απόλυτη μιζέρια στην… απόλυτη χλιδή! Οι πιο περίεργες φυλακές

Στη Βολιβία οι κρατούμενοι πληρώνουν νοίκι στο σωφρονιστικό ίδρυμα . Λίστα... αναμονής στη «χλιδάτη» φυλακή της Αυστρίας.

Οι φυλακές έχουν ως σκοπό τους τον σωφρονισμό των κρατουμένων με τους κανόνες και τους ισχύοντες νόμους, ώστε, μετά το τέλος της ποινής τους, να μπορέσουν να επιστρέψουν και πάλι στην κοινωνία ως υγιή μέλη τους.

Οι φυλακές ωστόσο, δεν είναι ίδιες σε όλο τον πλανήτη.

Παρακάτω θα δείτε κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές.

Η μικρότερη φυλακή του πλανήτη: Sark Prison, στο Γκέρσνεϊ, το σύμπλεγμα μικρών νησιών των 65.000 κατοίκων!

Η φυλακή Sark χτίστηκε το 1856 και χρησιμεύει περισσότερο σαν κρατητήριο. Δεν έχει ούτε καν παράθυρα στα δύο μικρά δωμάτια, που χωράνε-δεν χωράνε δύο άτομα με το ζόρι!

Η ασφαλέστερη φυλακή του κόσμου: Adx Supermax στο Κολοράντο.

Η συγκεκριμένη φυλακή επιβεβαιώνει τον όρο φυλακή, γιατί εκεί περνάς δύσκολα… Βία, πειθαρχία και σύστημα ασφαλείας στο αποκορύφωμα. Άνοιξε τις πύλες της μόλις το 1994 και είναι το σπίτι των πιο βίαιων και επικίνδυνων εγκληματιών της χώρας. Οι φυλακισμένοι δεν έχουν σχεδόν καμία επαφή ο ένας με τον άλλον, καθώς περνάνε 22 ώρες την ημέρα στην απομόνωση, για να αναλογιστούν τις πράξεις τους. Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί από αυτούς που πέρασαν στα κελιά της, έχουν χάσει το μυαλό τους από την μοναξιά. Χωρητικότητα μόλις… 550 κρατουμένων.

Η πιο παράξενη φυλακή του πλανήτη: San Pedro στην Βολιβία με χωρητικότητα 800 κρατουμένων.

Οι κρατούμενοι εδώ είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν νοίκι(!), έχουν κανονικές δουλειές μέσα στη φυλακή, ενώ κάποιοι από αυτούς μπορούν να συγκατοικούν με την οικογένεια τους! Αν είσαι τουρίστας, μπορείς ακόμα να επισκεφτείς με ξεναγό τις εγκαταστάσεις αυτές και να διανυκτερεύσεις, αν θες! Φημολογείται έντονα ότι οι κάτοικοι των φυλακών έχουν την φθηνότερη κοκαΐνη στη χώρα κι αυτός είναι ο λόγος ότι έχουν πολλούς επισκέπτες καθημερινά.

Η πιο κυριλέ: Leoben Justice Centre στην Αυστρία.

Η φυλακή αυτή θυμίζει περισσότερο ξενοδοχείο πολλών αστέρων και λιγότερο σωφρονιστικό ίδρυμα. Οι 205 κρατούμενοι απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας διαμονή, ενώ υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής.

Η πιο διάσημη φυλακή: Αlcatraz στην Καλιφόρνια με χωρητικότητα 336 κρατουμένων.

Είναι σε νησί. Δεν μπορείς να δραπετεύσεις, όσο καλά και να το σχεδιάσεις, γιατί απλούστατα δεν έχεις που να πας.

Στα 30 σχεδόν χρόνια λειτουργίας της, επίσημα δεν έχει δραπετεύσει ποτέ κανείς αν κι έχουν σημειωθεί 14 αποτυχημένες προσπάθειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ