Κόσμος

Ντουτέρτε: Πάσχω από την «ασθένεια του Ωνάση»

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, αποκάλυψε ότι πάσχει από μια αυτοάνοση ασθένεια, που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το ζήτημα της υγείας του 74χρονου Ντουτέρτε έχει δώσει στο παρελθόν τροφή για πολλές εικασίες.

Όντας ο γηραιότερος πολιτικός που έχει εκλεγεί ποτέ στο αξίωμα του προέδρου της χώρας, ο Ντουτέρτε έχει αναβάλλει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την παρουσία του σε επίσημες εκδηλώσεις και συσκέψεις, με αποτέλεσμα να «φουντώνουν» κατά καιρούς οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του.

Πρόσφατα, μιλώντας σε μια εκδήλωση για τη φιλιππινέζικη κοινότητα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρωσία, ο Φιλιππινέζος πρόεδρος αποκάλυψε ότι πάσχει από βαρεία μυασθένεια (myasthenia gravis), ένα αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο υπέφερε και ο εκλιπών Αριστοτέλης Ωνάσης τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

«Ένα από τα μάτια μου είναι μικρότερο και (το βλέφαρο) κινείται όπως θέλει», είπε μιλώντας στην εκδήλωση, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του την Κυριακή.

«Είναι myasthenia gravis. Πρόκειται για νευρική δυσλειτουργία. Το πήρα από τον παππού μου», συμπλήρωσε ο Φιλιππινέζος πρόεδρος.

Όπως αναφέρει η Guardian, επικαλούμενη τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), η συγκεκριμένη αυτοάνοση πάθηση προκαλεί αδυναμία των μυών και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα βλεφαρόπτωση, θολή όραση καθώς και αδυναμία στα άκρα. Η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπεία, αλλά τουλάχιστον 20% των ανθρώπων που την εμφανίζουν βιώνουν τουλάχιστον μία «κρίση» στη ζωή τους που απαιτεί τη σύνδεσή τους με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, αναφέρει το ερευνητικό κέντρο NIH.

Ο Ντουτέρτε δεν αποκάλυψε εάν υποφέρει από σοβαρότερες επιπλοκές του αυτοάνοσου. Παρόλο που επισήμως, η κυβέρνησή του δίνει ελάχιστες πληροφορίες για την κατάσταση του οργανισμού του, ο ίδιος ο Φιλιππινέζος ηγέτης έχει αναφερθεί πολλές φορές στα πρόβλήματα υγείας του σε δημόσιες ομιλίες του.

Τον Οκτώβριο του 2018 είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ότι ανέμενε τα αποτελέσματα μιας διαγνωστικής εξέτασης για καρκίνο.

«Δεν ξέρω πώς είμαι τώρα σωματικά, θα πρέπει να περιμένετε να μάθω για να σας πω. Αν όμως έχω καρκίνο, έχω καρκίνο. Αν είναι στο τρίτο στάδιο, δεν θα σκεφτώ τη θεραπεία.

Δεν θα παρατείνω την αγωνία για την τύχη αυτού του αξιώματος», είχε πει, σύμφωνα με τον Guardian. Οι δηλώσεις του είχαν προκαλέσει τότε ανησυχία, ωστόσο αργότερα ξεκαθάρισε ότι οι εξετάσεις βγήκαν αρνητικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ