Κόσμος

Γερμανία: Κινητοποιήσεις χιλιάδων οικολόγων έξω από την καγκελαρία

Περίπου 3.000 οικολόγοι συγκεντρώθηκαν χθες Κυριακή μπροστά στο κτίριο της καγκελαρίας στο Βερολίνο, για να απαιτήσουν να αναληφθεί δράση για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της επαπειλούμενης εξαφάνισης ειδών ζώων και φυτών.

Στην κινητοποίηση αυτή κάλεσε η Extinction Rebellion (XR, «Εξέγερση εναντίον της εξάλειψης»), οργάνωση που ιδρύθηκε στη Βρετανία και αξιώνει οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κηρύξουν «κατάσταση κλιματικής και οικολογικής έκτακτης ανάγκης» και να μειώσουν στο μηδέν ως το 2025 τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η γερμανική πρωτεύουσα προετοιμάζεται για κυκλοφοριακό χάος σήμερα, καθώς η XR σχεδιάζει να αποκλείσει κεντρικούς οδικούς άξονες και διασταυρώσεις. Οι συρμοί των τρένων και ο υπόγειος δεν αναμένεται να επηρεαστούν. Δεν είναι σαφές εάν οι διαδηλωτές σκοπεύουν επίσης να αποκλείσουν τα δύο αεροδρόμια της γερμανικής πρωτεύουσας, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Περίπου 1.000 οικολόγοι κατασκήνωσαν χθες βράδυ μπροστά στην καγκελαρία, ανακοινώνοντας την έναρξη του «καταυλισμού για το κλίμα», που αναμένεται να μείνει εκεί για μία εβδομάδα.

Μια σειρά κινητοποιήσεων της «Εξέγερσης εναντίον της εξάλειψης» προγραμματίζεται σε 60 πόλεις σε όλη την υφήλιο από σήμερα.

Εργαστήρια, σεμινάρια, συναυλίες, αλλά και μαθήματα γιόγκας συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας στο Βερολίνο, που θα κορυφωθεί με μια διαδήλωση την ερχόμενη Κυριακή. Οι οργανωτές αναμένουν πως θα συμμετάσχουν αρκετές χιλιάδες πολίτες στις δραστηριότητες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σειρά κινητοποιήσεων της οργάνωσης στη Γερμανία, όπου η επιρροή της θεωρείτο αμελητέα ως τώρα. Σύμφωνα με τον Ντίτερ Ρουχτ, γερμανό ερευνητή ειδικευμένο στα κινήματα διαμαρτυρίας, μέχρι σήμερα η άσκηση επιρροής από πλευράς της XR στη χώρα ήταν «μάλλον ψευδαίσθηση παρά πραγματικότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ