Κόσμος

Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: Με δικαστική εντολή θα μπορούν να διαγράφονται από το Facebook οι αναρτήσεις

Μια σημαντική απόφαση έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε σχέση με τη δημοσίευση υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα νέα δεδομένα πρόκειται να επηρεάσουν τη δράση των χρηστών, αφού έμμεσα θέτουν νέους κανονισμούς στα όσα μπορεί κανείς να αναρτά.

Οι δικαστές -ειδικότερα- την Πέμπτη αποφάσισαν πως πλέον μια μεμονωμένη χώρα μπορεί να επιβάλλει στο Facebook να «κατεβάσει» φωτογραφίες, βίντεο και αναρτήσεις, περιορίζοντας έτσι την παγκόσμια πρόσβαση στο υλικό αυτό.

Η απόφαση ελήφθη μετά τις εκτενείς συζητήσεις για το αν μια χώρα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τις απαγορεύσεις περιεχομένου πέρα από τα σύνορά της.

Το Facebook αλλά και άλλοι επικριτές των νέων δεδομένων προειδοποιούν πως αφήνοντας ένα μόνο κράτος μόνο να αποφασίσει τίθενται σε κίνδυνο η ελευθερία της έκφρασης, πράγμα το οποίο έχει κατακτηθεί με αγώνες.

Η εφαρμογή μιας τέτοιας παγκόσμιας απαγόρευσης θα απαιτούσε πιθανώς τη χρήση αυτοματοποιημένων φίλτρων που ακόμα και χωρίς να το θέλουν θα «κατεβάζουν» αυτόματα ακόμα και σχόλια που σχετίζονται με τη σάτιρα σε μια πολιτική συζήτηση.

Όσοι τάσσονται κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κάνουν λόγο για παράπλευρες απώλειες με δυσμενή αποτελέσματα που θα φανούν στο μέλλον.

Οι υποστηρικτές της από την άλλη αντικρούουν τα επιχειρήματα των προηγούμενων, υποστηρίζοντας πως οι νόμοι περί δυσφήμισης δεν εφαρμόστηκαν κατάλληλα την εποχή του διαδικτύου και τώρα πλατφόρμες όπως το Facebook για παράδειγμα πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα για την καταπολέμηση των διαδικτυακών τρολ που εξαπλώνονται στο διαδίκτυο με ταχείς ρυθμούς.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η απόφαση συνδέεται με μια υπόθεση που τέθηκε σε αυστριακό δικαστήριο από την Eva Glawisching-Piesczek. Η τελευταία ζήτησε την κατάργηση μιας ανάρτησης στο Facebook που την αφορούσε και την οποία το δικαστήριο αποφάσισε ότι την προσβάλλει και την δυσφημεί, ενώ ήταν ορατή στον οποιοδήποτε χρήστη.

«Το δίκαιο της ΕΕ δεν αποκλείει έναν πάροχο, όπως το Facebook, από το να δεχθεί εντολή να αφαιρέσει όμοια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ισοδύναμα σχόλια τα οποία έχουν προηγουμένως χαρακτηριστεί παράνομα», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πως την εβδομάδα που πέρασε το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε πως το «δικαίωμα στη λήθη» που εφαρμόζεται για τους Ευρωπαίους χρήστες δεν έχει παγκόσμια ισχύ για τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google, αλλά αφορά το σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση δικαιώνει την Google στην αντιπαράθεσή της με την Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών της Γαλλίας (Cnil), η οποία επέβαλε το 2016 στην Google πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ, προσάπτοντάς της ότι περιορίζει το «δικαίωμα στην λήθη» μόνο στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες της μηχανής αναζήτησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ