Κόσμος

Ρήξη Πούτιν & Νετανιάχου - Η Ρωσία απέτρεψε τρεις ισραηλινές επιδρομές στην Συρία και «κλείδωσε» τον εναέριο χώρο

Η αιφνιδιαστική κρίση μεταξύ της Ρωσίας και του Ισραήλ με αφορμή τις πρόσφατες "αποτυχημένες" ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές στο συριακό έδαφος μετατράπηκε από χθές, όπως φαίνεται σε ρήξη μεταξύ Πούτιν και Νετανιάχου.

O Ρώσος ηγέτης φέρεται να έδωσε τελεσίγραφο στον Ισραηλινό πρωθυπουργό για Συρία και Λίβανο, ειδικά όσον αφορά νέες πιθανές ισραηλινές εναέριες επιδρομές.

Το όλο σκηνικό προκαλεί πολύ μεγάλο εκνευρισμό στην ισραηλινή πλευρά, ειδικά μετά το άκαρπο ταξίδι-αστραπή του Νετανιάχου στην Μόσχα, και την παγερή στάση του Πούτιν την οποία εισέπραξε ως απάντηση στα αιτήματά του.   

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι συνεχώς σε επαφή με το ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια ειδικών επιχειρήσεων στη Συρία, έγινε γνωστό  ότι στην πραγματικότητα, ισραηλινά μαχητικά  παρεμποδίστηκαν τουλάχιστον από τις ρωσικές δυνάμεις στην Συρία.

Ισραηλινά μαχητικά  φέρονται , σύμφωνα με ΜΜΕ, να  αναχαιτίστηκαν τρεις φορές από ρωσικά  αεροσκάφη στον ουρανό της Συρίας αναφέρει και  ο ισραηλινός τύπος με μια αίσθηση σοκ και δέους για τα ρωσικά σχέδια.

"Η Ρωσία πρόσφατα παρεμπόδισε αρκετές ισραηλινές επιθέσεις  με την αποστολή μαχητικών της, τα οποία απείλησαν δια της ανοικτής ακροάσεως του ασυρμάτου,  τους Ισραηλινούς πιλότους ότι θα τους " κατεβάσουν" σε χρόνο μηδέν αν δεν γυρίσουν πίσω", τονίζουν ρωσικές πηγές.

Αυτό συνέβη δύο φορές μόπνο την τελευταία περίοδο. Περίπου μια εβδομάδα μετά , η Ρωσία φέρεται να παρεμπόδισε και μία τρίτη  επίθεση κατά  θέσης των συριακών στρατευμάτων στην περιοχή Kuneitra.

Οι Ρώσοι πιλότοι  απείλησαν να "εξαφανίσουν" τους  Ισραηλινούς πιλότους, αν οι τελευταίοι αρνηθούν να τηρήσουν τις οδηγίες τους,  αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα  Jerusalem Post.

Η  Μόσχα σύμφωνα με  ΜΜΕ, φέρεται να παρεμπόδισε  ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε τρία στρατόπεδα στην Συρία, και μάλιστα απείλησε ότι οποιαδήποτε ισραηλινά αεροσκάφη επιχειρήσουν ξανά κάτι τέτοιο, θα καταρρίπτονταν αμέσως, είτε από ρωσικά αεροσκάφη είτε από αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400.

Ρωσική πηγή, η οποία τήρησε την ανωνυμίας της,  ισχυρίζεται ότι μια παρόμοια κατάσταση συνέβη δύο φορές  κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις «σταμάτησαν»  ισραηλινή επιδρομή  σε ένα συριακό φυλάκιο στην περιοχή  Qasioun, στην οποία  υπήρχε συριακή συστοιχία πυραύλων  S-300.

Επιπλέον, υποστηρίχθηκε ότι παρεμποδίστηκε μια ακόμη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή  σε ένα συριακό φυλάκιο  στην περιοχή της Λατάκειας.

Αυτή η απροσδόκητη εξέλιξη από πλευράς Ρώσων ήταν που ώθησε τον Νετανιάχου να πραγματοποιήσει μια αιφνιδιαστική επίσκεψή στη Ρωσία, για να πείσει τον Πούτιν,  να επιτρέψει  τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία.

Σύμφωνα με τη ρωσική πηγή, ο Πούτιν έκανε απολύτως κατανοητό στον Νετανιάχου  ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει απώλειες στο στρατό του συριακού καθεστώτος, ούτε σε κάποιο από τα οπλικά συστήματα του, τα οποία δόθηκαν πριν κάποιους μήνες, επειδή η χορήγηση τέτοιας άδειας θα ήταν σαν να δίνονταν μια « License to kill»,κατά του συριακού καθεστώτος.

Διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου προσπάθησε να παρουσιάσει ένα θετικό μήνυμα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο προώθησε  για την εκλογική του εκστρατεία, αλλά αυτό τελικά δεν λειτούργησε.

Ισραηλινές πηγές που μίλησαν με την εφημερίδα Jerusalem post παρουσίασαν  την συνάντηση ως μια πλήρη "αποτυχία", ενώ ισχυρίστηκαν ότι οι πρόσφατες ισραηλινές  επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία, έκαναν τους Ρώσους να νιώθουν τρομερά αμήχανα  στα μάτια των συμμάχων τους στην περιοχή, δηλαδή την Συρία, το Ιράν και τις πολιτοφυλακές που τις υποστήριζαν.

Η ρωσική πηγή δήλωσε: «Ο Πούτιν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του από τις τελευταίες ενέργειες του Ισραήλ στον Λίβανο»,  και μάλιστα τόνισε στον Νετανιάχου ότι «απορρίπτει κάθε επιθετικότητα ενατίον της κυριαρχίας του Λιβάνου», κάτι που δεν είχε ποτέ ακουστεί από αυτόν.

Ο Ρώσος ηγέτης  δήλωσε επίσης ότι αν κάποιος τον εξαπατήσει σε σχέση με τη Συρία και τον Λίβανο,  δεν θα τον αφήσει  χωρίς απάντηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Νετανιάχου προειδοποιήθηκε να μην προσπαθήσει καν να κτυπήσει  τέτοιους στόχους στο μέλλον.

Όλα αυτά μας προϊδεάζουν προφανώς για μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ το επόμενο διάστημα, ειδικά την στιγμή που οι Ισραηλινοί θα θελήσουν «ξαναχτυπήσουν», είτε από αέρος είτε από εδάφους , λόγω της ισχυρής παρουσίας  εκαντοντάδων Ιρανών στρατιωτικών σε Συρία και Λίβανο.     

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ