Κόσμος

Προς γενικευμένη σύρραξη: Η Άγκυρα στέλνει 2.000 φιλότουρκους τζιχαντιστές σε Χάμα & Λαττάκεια - Σε θέσεις μάχης ο SAA

Σκηνικό πολέμου στήνει η Τουρκία, καθώς 2.000 χιλιάδες φιλότουρκοι τζιχαντιστές με Τούρκους αξιωματικούς ανάμεσα τους, μετακινήθηκαν Βόρεια των πόλεων Χάμα και Λαττάκεια, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, με επικεφαλής την οργάνωση Tahrir al-Sham al- Hay'at (πρώην Απελευθερωτικό μέτωπο της Αλ Νούσρα) για ευθεία σύγκρουση με το Συριακό Στρατό, ενώ 80.000 Τούρκοι στρατιώτες «φουλάρουν» τις μηχανές των αρμάτων τους στα σύνορα με την Συρία, παρά την κοινή περιπολία Τούρκων και Αμερικανών χθες.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, επικαλούμενο τοπικές πηγές στην πόλη Jisr al-Shoghour στα ΝΔ του Ιντλίμπ, ανέφερε ότι πάνω από 2.000 ισλαμιστές τρομοκράτες μετακινήθηκαν  από περιοχές της πόλης Ιντλίμπ, λόγω της ραγδαίας  προέλασης του συριακού στρατού και έχουν αποσταλεί σε περιοχές υπό τον έλεγχο των Τουρκμένων, με σκοπό την από κοινούν αντίσταση κατά του συριακού στρατού.

Ο συριακός στρατός αυτήν την στιγμή προελεύανει, αφού μετακίνησε μαζικά εκατοντάδες άρματα μάχης και στρατιωτικό εξοπλισμό στα βορειοανατολικά της Λαττάκεια κοντά στη στρατηγική περιοχή Kabaneh, για να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Τουρκμένων και των Ουιγούρων Τούρκων, τους οποίους καθοδηγούν Τούρκοι αξιωματικοί.

Τοπικές πηγές επεσήμαναν την ανάπτυξη ισλαμιστών στις μάχες Βορειοδυτικά των πόλεων Χάμα και Λαττάκεια, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, στα οποία «ζεσταίνουν» τις μηχανές οι τουρκικές τακτικές δυνάμεις, μετά το θέατρο των κοινών περιπολιών με τους Αμερικανούς.

Λέμε για θέατρο, διότι σύμφωνα με Τούρκο δημοσιογράφο και αναλυτή Αλί Οζκόκ, αμέσως μετά τη χθεσινή «παράσταση», ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε κοινές περιπολίες με τις κουρδικές δυνάμεις του YPG στην Β.Συρία.

https://twitter.com/Ozkok_A/status/1170783795831889920

Ο Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα την αμερικανική διοίκηση CENTCOM, ότι είναι έτοιμος να κλιμακώσει στην Συρία, με εισβολή φυσικά, για να επιβάλει τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Ο συριακός στρατός από την δική του πλευρά προετοιμάζεται για επικείμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά το τέλος της κατάπαυσης του πυρός στη Βόρεια Συρία.

Σε σχετική εξέλιξη, τα συριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο συριακός στρατός προετοιμάζεται πυρετωδώς  για την επανέναρξη μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στη αποστρατικοποιημένη ζώνη, καθώς οι Τζιχαντιστές, συνεχίζουν  να παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός.

Το πρακτορείο ειδήσεων al-Watan, ανέφερε ότι χιλιάδες ισλαμιστές της οργάνωσης Tahrir al-Sham, έχουν ενισχύσει τις στρατιωτικές θέσεις τους, ειδικά τα τμήματα της οργάνωσης al- Tamane'ah, με σκοπό να αποτρέψουν την προέλαση του συριακού στρατού.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες δεν έχουν αποσυρθεί από τους αυτοκινητόδρομους Χαλέπι-Δαμασκού και Χαλέπι-Λατάκεια και ότι ο συριακός στρατός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητάς του, για να επαναλάβει στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά την κατάπαυση του πυρός στην άκρη  της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα όμως σε όλα αυτά, είναι η πρόθεση του Ερντογάν να κινηθεί κατά του συριακού στρατού, εντός του συριακού εδάφους μιας και εκτιμά ότι οι κοινές περιπολίες με τους Αμερικανούς αποτελούν μια μεγάλη παγίδα για τον ίδιο, ώστε να μην προβεί η Τουρκία σε καμία ουσιαστική  κίνηση στο συριακό έδαφος.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ