Κόσμος

Πώς τα Social Media μας κάνουν χαζούς, θυμωμένους και εθισμένους

Άκρως ενδιαφέρον το άρθρο του Glenn Reynolds για το The College Fix, με δεδομένα και πληροφορίες προσαρμοσμένα από το "Social Media Upheaval", ένα πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο του καθηγητή Glenn Reynolds από το Πανεπιστήμιο του Tennessee.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Πριν από μερικά χρόνια, παρατήρησα ότι μου άρεσε πραγματικά η ανάγνωση σε αεροπλάνα και αναρωτήθηκα γιατί. Μετά από λίγη σκέψη, συνειδητοποίησα ότι ήταν επειδή δεν αποσπάστηκα από τον πειρασμό να ελέγχω μια συσκευή κάθε τόσο, επιτρέποντας την ανάγνωση να είναι το είδος της εμβυθιστικής εμπειρίας που κάποτε θεωρούσα δεδομένη.

Τώρα είμαι σε ένα σημείο ημι-αποσύνδεσης κάθε βράδυ, καθισμένος με ένα μυθιστόρημα και ένα ποτήρι κρασί, με τον υπολογιστή μου και το τηλέφωνο μακριά. Προσπαθώ να κάνω το ίδιο πράγμα όταν διαβάζω για δουλειά αντί για ευχαρίστηση, θέτοντας τις συσκευές μου μακριά έτσι ώστε να μπορώ να διαβάσω βαθιά και πραγματικά να σκέφτομαι τα πράγματα, αλλά είναι πάντα ένας αγώνας. Και δεν νομίζω ότι είμαι ο μόνος.

Δεν προτείνω κάτι τόσο απλό όπως "τα βιβλία είναι καλά, το Internet είναι κακό". Δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς καλό για βιβλία όπως τα "Das Kapitaland" και "Mein Kampf" είναι και τα δύο βιβλία με δολοφονικές συνέπειες και βιβλία που προφανώς δεν έκαναν τίποτα για να βελτιώσουν τις ικανότητες σκέψης των αναγνωστών τους.

Αλλά η ικανότητα για βαθιά ανάγνωση και βαθιά σκέψη είναι πολύτιμη, και αυτή είναι πετάμενη κατά μέρος χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο. Όπως σημειώνει ο Φούλφορντ, "τα πανεπιστήμια αναφέρουν ότι οι φοιτητές αποφεύγουν τώρα να διαλέγουν μαθήματα με βιβλιογραφία του 19ου αιώνα. Συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν πλέον να δουλέψουν μέσω του Dickens ή του George Eliot. "

Στο κλασικό "Σύστημα Ελευθερίας της Έκφρασης", ο πρώτος τροποποιητής του Yale Thomas Emerson έγραψε:

Η ελευθερία της έκφρασης είναι μια βασική διαδικασία για την εξέταση της γνώσης και την ανακάλυψη της αλήθειας. Ένα άτομο που αναζητά γνώση και αλήθεια πρέπει να ακούει όλες τις πλευρές του ζητήματος, να εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, να δοκιμάζει την κρίση του εκθέτοντάς τη σε αντίλογο και να χρησιμοποιεί πλήρως τα διαφορετικά μυαλά.

Το είδος της βαθιάς, ευρείας κλίμακας, πολυπολικής κοινοτικής συζήτησης που οραματίστηκε ο Emerson ως βασικό στοιχείο του συστήματος ελευθερίας της έκφρασής μας, έρχεται σε αντίθεση με την επιφανειακή σμίκρυνση, τη φυλετική, τη φραστική φύση των Social Media.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο καθιστούν μια τέτοια συζήτηση πιο δύσκολη στις πλατφόρμες τους, αλλά επίσης, φαίνεται, να συνδέουν τους ανθρώπινους εγκεφάλους με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστήσουν δυσκολότερη αυτή τη συζήτηση παντού. Αυτό επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το Twitter φαίνεται να χρησιμοποιείται περισσότερο από τους ίδιους τους ανθρώπους - τους ειδήμονες, τους πολιτικούς δημοσιογράφους, τη διανόηση - που είναι πολύ ζωτικής σημασίας για το είδος της συζήτησης που θεωρούσε απαραίτητη το Emerson.

Στην πραγματικότητα, η διαφθορά της πολιτικής / διανοητικής τάξης μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς η κατάρριψή τους σε ασυγκίνητη πόλωση μπορεί στη συνέχεια να εξαπλωθεί στον υπόλοιπο πληθυσμό, ακόμη και στο μεγάλο μέρος που δεν χρησιμοποιεί τα ίδια τα Social Media μέσω παραδοσιακών καναλιών .

Το Twitter είναι επίσης το πιο απογυμνωμένο από τις πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και επομένως το πιο ενδεικτικό των βασικών αδυναμιών των Social Media .

Τα κοινωνικά μέσα είναι εθιστικά από το σχεδιασμό. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες έβαλαν τεράστια σκέψη και προσπάθεια για να το κάνουν αυτό, έτσι ώστε οι άνθρωποι να προσκολληθούν στις οθόνες τους.

Έχουμε φθάσει στο σημείο όπου δεν υπάρχουν μόνο άρθρα σε χώρους όπως η Psychology Today και η Washington Post για την αντιμετώπιση του "κοινωνικού αποκλεισμού των μέσων μαζικής ενημέρωσης", αλλά ακόμη και επιστημονικές εργασίες σε ιατρικά περιοδικά με τίτλους όπως "Η σχέση μεταξύ εθιστικής χρήσης Social Media και βίντεοπαιχνιδιών και συμπτώματα ψυχιατρικών διαταραχών: Μελέτη διασταυρούμενης μεγάλης κλίμακας".

Μια από τις εταιρίες συμβούλων που ασχολούνται με την εφαρμογή εθιστικών εφαρμογών ονομάζεται DopamineLabs.

Αυτός ο εθισμός δεν περιορίζεται στους νέους. Στην πραγματικότητα, όπως ανέφερε πρόσφατο άρθρο στο Wired από τον Clive Thompson, τα στοιχεία είναι ότι οι ηλικιωμένοι - οι Generation Xers ειδικότερα - είναι οι πιο προσκολλημένοι.

Είναι επίσης ένας τρομερός τρόπος για να μάθετε την ενσυναίσθηση, καθώς η συναισθηματική απόκριση στη συμπεριφορά ενός ατόμου, που συνήθως εμφανίζεται σε πράγματα όπως εκφράσεις του προσώπου, γλώσσα του σώματος και τόνος της φωνής, περιορίζεται στο κείμενο και στο emojis.

Οι άνθρωποι επίσης τείνουν να διαβάζουν μόνο τίτλους που ταιριάζουν με τις προκαταλήψεις τους και τείνουν να αποκτούν και να μοιράζονται αυτά τα πρωτοσέλιδα με τους φίλους, την οικογένεια ή τους ανθρώπους που θεωρούν ιδεολογικούς συμμάχους. Αυτό τους καθιστά λιγότερο κρίσιμους και πιο πρόθυμους να μεταβιβάσουν πράγματα που με περαιτέρω σκέψη πιθανόν να αναγνωρίσουν ως ψεύτικα.

Πέρασα αυτή την παρατήρηση στο Twitter: "Το Διαδίκτυο ανασυγκροτεί τους εγκεφάλους και τις κοινωνικές σχέσεις. Θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολιτισμική νευρική κατάρρευση; "Και είδα ένα άλλο άρθρο σημειώνοντας ότι η κατάθλιψη στην εφηβεία αυξήθηκε από το 2010 έως το 2015, καθώς τα smartphones αυξήθηκαν. Με έκανε να αναρωτιέμαι αν είμαστε στο ίδιο σκάφος με τις πόλεις της Νεολιθικής εποχής, μόνο για αυτό που θα μπορούσατε να ονομάσετε ιούς του μυαλού: τοξικές ιδέες και συναισθήματα που εξαπλώνονται σαν πυρκαγιά.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε περάσει από μια εποχή που οι ιδέες εξαπλώνονταν συγκριτικά αργά σε εκείνες στις οποίες τα Social Media, ιδίως, τους επέτρεπαν να εξαπλωθούν σαν πυρκαγιά. Πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια, οι ιδέες διαδίδονταν κυρίως από στόμα σε στόμα ή από βιβλία. Αργότερα μεταδίδονταν μέσω εφημερίδων. Τώρα εξαπλώνονται με την ταχύτητα του φωτός και μοιράζονται σχεδόν εξίσου γρήγορα με το πάτημα ενός ποντικιού υπολογιστή.

Μερικές φορές αυτό είναι καλό, όταν είναι καλές ιδέες. Αλλά οι περισσότερες ιδέες είναι πιθανώς κακές. Ίσως δεν γνωρίζουμε τους φορείς διανοητικής νόσου που αθέλητα απελευθερώνουμε, ακριβώς όπως αυτοί οι πρώτοι πολιτισμοί δεν κατανόησαν τους φυσικούς φορείς ασθένειας που προήγαγαν. Κοιτάζοντας γύρω από τη σημερινή κοινωνία, αυτό ασφαλώς φαίνεται εύλογο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ