Κόσμος

Gazprom: Ο αγωγός TurkStream θα αρχίσει να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους

Μετά τους S-400 ο αγωγός TurkStream φέρνει πιο κοντά Μόσχα-Άγκυρα.

Ο αγωγός TurkStream που συνδέει τη Ρωσία και την Τουρκία με την Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας είναι σχεδόν πλήρης και αναμένεται να συνδεθεί φέτος, ανέφεραν οι Moscow Times την Τετάρτη.

Οι αναλυτές της τράπεζας που προσκλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον κρατικό όμιλο Gazprom της Ρωσίας για να επιθεωρήσουν την κατασκευή του TurkStream ανέφεραν ότι ο αγωγός είναι 90% πλήρης και θα έπρεπε να συνδεθεί στο δίκτυο πριν από το τέλος του 2019.

Με ετήσια παραγωγική ικανότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ο TurkStream θα παραδώσει το ήμισυ του ωφέλιμου φορτίου αερίου από τη Ρωσία στην περιοχή της δυτικής Θράκης της Τουρκίας, ενώ τα υπόλοιπα θα συνεχίσουν στη νότια Ευρώπη. Οι αναλυτές επισκέφθηκαν τόσο την αφετηρία του συμπιεστή Russkaya στην Anapa της Ρωσίας όσο και το τερματικό σταθμό που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα στο Kıyıköy της Τουρκίας.

"Η Gazprom έχει ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή τόσο του σταθμού συμπιεστών Russkaya όσο και δύο υπεράκτιων αγωγών, ενώ τα κατασκευαστικά έργα στο τερματικό υποδοχής στην Τουρκία ολοκληρώθηκαν κατά 86% από τις 21 Ιουνίου", ανέφεραν οι αναλυτές της VTB Capital που πήγαν στο ταξίδι.

Ο TurkStream είναι ένας από τους τρεις αγωγούς που διοχετεύονται από τη Ρωσία στην Ευρώπη, σε μια προσθήκη στον αγωγό Druzhba μέσω της Ουκρανίας, ο οποίος ήταν ο κύριος αγωγός από τη σοβιετική εποχή, αλλά που η Μόσχα απειλούσε να κλείσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς και ο αγωγός Nord Stream 2 υπό τη Βαλτική.

Ενώ ορισμένοι φοβούνται ότι ο TurkStream θα κάνει την Ευρώπη πιο εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και θα ενισχύσει την επιρροή της Μόσχας στην Τουρκία και ενδεχομένως στα Βαλκάνια, άλλοι θεωρούν ότι αποτελεί μια ευκαιρία για την Ευρώπη να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και για την Τουρκία να πλησιάσει το όραμά της να είναι ενεργειακός κόμβος .

Η Gazprom επανέλαβε ότι αναμένει ότι ο αγωγός θα συνδεθεί στο δίκτυο πριν από το τέλος του έτους. Η Τουρκία έχει λίγα δικά της ενεργειακά μέσα και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, οπότε ο TurkStream θα βελτιώσει σίγουρα την ενεργειακή της ασφάλεια σε περίοδο οικονομικής αναταραχής, σύμφωνα με τους Times της Μόσχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ