Κόσμος

Οι 12 λόγοι για τους οποίους το ΝΑΤΟ πρέπει να διώξει την Τουρκία άμεσα

Δώδεκα λόγους για τους οποίους η Τουρκία πρέπει να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ επικαλείται δημοσίευμα από το frontpagemag.com . Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι “με την ανάληψη της ηγεσίας από τον Recep Tayyip Erdoğan το 2003, η Τουρκία άρχισε να αλλάζει. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, ένα μουσουλμανικό κόμμα, άρχισε να αλλάζει συστηματικά τον χαρακτήρα της κοσμικής Τουρκίας, αρχικά ήπια για να μην προκαλέσει τον τουρκικό στρατό και με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Τώρα ο πρόεδρος, ο Ερντογάν έχει εδραιώσει την εξουσία του και έχει εξουδετερώσει τους εχθρούς του στον Τύπο, το δικαστικό σώμα, την αντιπολίτευση και το στρατό.

Η σημερινή Τουρκία είναι πολύ διαφορετική από την Τουρκία που υπήρχε πριν από τον Ερντογάν. Η Τουρκία σήμερα διοικείται από έναν νεο-οθωμανό, αυταρχικό ισλαμιστή που δεν έχει κοινά με τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ και εργάζεται  για να αποτρέψει τους στόχους του. Αντί να αποτελεί σύμμαχο, η Τουρκία έχει γίνει εμπόδιο στο ΝΑΤΟ. Ήρθε η ώρα να χωρίσουν το ΝΑΤΟ με τον Ερντογάν”.

Οι δώδεκα λόγοι για το “διαζύγιο”:

1. Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Στις 20 Απριλίου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει τις σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Αυτές περιλάμβαναν αυθαίρετες κρατήσεις και μαζικές συλλήψεις, βασανιστήρια, λογοκρισία του Τύπου, περικοπή της ελευθερίας του λόγου και εξαφανίσεις πολιτικών αντιπάλων. Ο αυταρχικός Ερντογάν έχει μετατρέψει την Τουρκία σε μια σχεδόν δικτατορία όπου μπορεί κανείς να συλληφθεί για αμφίβολα εγκλήματα όπως το να «προσβάλλει τον πρόεδρο». Οι πολιτικοί αντίπαλοι και τα μέλη του Τύπου συνελήφθηκαν συστηματικά για υποτιθέμενες κατηγορίες «τρομοκρατίας». Το ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα έχει καταστραφεί .

2. Ομηρία ξένων πολιτών ως διαπραγματευτικά “χαρτιά”: Τον Οκτώβριο του 2016, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν και κρατούν ακόμη, έναν Αμερικανό πάστορα, τον Andrew Brunson, για …τρομοκρατική συμπεριφορά. Οι ταυτότητες των μαρτύρων που κατέθεσαν εναντίον του Brunson δεν έχουν αποκαλυφθεί. Τον Φεβρουάριο του 2017, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον γερμανοτούρκο δημοσιογράφο Deniz Yucel, κατηγορώντας τον για συμμετοχή σε τρομοκρατική προπαγάνδα. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε επίσης δύο Τσέχους υπηκόους που κατηγορήθηκαν ότι βοηθούσαν κούρδους αντάρτες και το Μάρτιο του 2018 οι Τούρκοι συνέλαβαν δύο Έλληνες στρατιώτες που, λόγω κακοκαιρίας, διέσχισαν λανθασμένα τα σύνορα του ποταμού Έβρου. Στην πρώτη περίπτωση, οι Τούρκοι ζητούν από τους Τσέχους να εκδώσουν έναν κούρδο ηγέτη που βρίσκεται στην Πράγα σε αντάλλαγμα για τους δύο Τσέχους υπηκόους και στην δεύτερη περίπτωση οι Τούρκοι ζητούν από τις ελληνικές αρχές να παραδώσουν Τούρκους στρατιωτικούς που έφυγαν από την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Από αυτή την άποψη, η τουρκική συμπεριφορά δεν διαφέρει από τη συμπεριφορά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Η μόνη διαφορά είναι ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ .

3. Υποστήριξη για το ISIS: Φαίνεται παράλογο ότι η Τουρκία υποστήριξε το ISIS ενόψει των τρομοκρατικών επιθέσεων που διαπράχθηκαν από το ISIS στο τουρκικό έδαφος, αλλά αυτό συνέβαινε στην πραγματικότητα. Η κυβέρνηση του Ερντογάν πίστευε αρχικά ότι είχε κοινά συμφέροντα με την τρομοκρατική ομάδα. Και οι δύο ήταν οι Σουνίτες και είχαν κοινό μίσος για τους Κούρδους, τους Σιίτες και τον Ασαντ. Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν βοήθησε το ISIS κατά τη διάρκεια των πρώτων του χρόνων. Τούρκοι αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών βοήθησαν τους τρομοκράτες του ISIS με όπλα και η τουρκική κυβέρνηση αγόρασε πετρέλαιο από το ISIS παρέχοντας έτσι στην τρομοκρατική ομάδα σταθερή ροή χρηματοδότησης για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της. Οι Τούρκοι επέτρεψαν επίσης σε γνωστούς συνεργάτες του ISIS να διασχίσουν ελεύθερα τα σύνορά τους και εμπόδισαν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να στηρίξουν τους Κούρδους κατά του ISIS κατά τη διάρκεια της μάχης του Kobani.

4 Υποστήριξη της Χαμάς: Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με τις Η.Π.Α., το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, η Τουρκία προώθησε άριστες σχέσεις με την ομάδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο το AKP όσο και η Χαμάς συνδέονται στενά με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και διακηρύσσουν παρόμοιες ιδεολογίες. Η Τουρκία επέτρεψε στους τρομοκράτες της Χαμάς να λειτουργούν ελεύθερα, στα σύνορά της. Η δολοφονία-απαγωγή τριών Εβραίων νεαρών από τη διασταύρωση Gush Etzion το καλοκαίρι του 2014 ήταν προϊόν ενός σχεδίου που εκκολάφθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τους πράκτορες της Χαμάς στην Τουρκία.

5. Παραπλανητικοί και αναξιόπιστοι: Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, που ποτέ δεν ήταν καλές επί Ερντογάν, γνώρισαν αξιοσημείωτη παρακμή μετά την υπόθεση του πλοίου Mavi Marmara το 2010 και τη δολοφονία δέκα Τούρκων . Παρόλα αυτά, υπήρξε περιορισμένη συνεργασία μεταξύ των ισραηλινών και των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών. Αλλά ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας, Χάκαν Φιντάν, αποκάλυψε τα ονόματα 10 ισραηλινών πρακτόρων, καταστρέφοντας μυστικό δίκτυο κατασκοπείας . Ο Φιντάν έλαβε την έγκριση του Ερντογάν προτού διαπράξει αυτή την τερατώδη πράξη. Πρόκειται για μια πρωτοφανή πράξη, δεδομένου ότι οι ισραηλινές και τουρκικές υπηρεσίες είχαν μια αμοιβαία επωφελή 50ετή σχέση. Εάν η τουρκική μυστική υπηρεσία είναι ικανή να εμπλακεί σε τέτοια προδοσία, είναι σίγουρο ότι η Τουρκία παραδίδει μυστικά του ΝΑΤΟ στους στενούς συμμάχους της, τη Ρωσία και το Ιράν.

6 Συμβόλαια “ασύμβατων” όπλων: Σε περιόδους πολέμου, τα μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να ενεργήσουν με συνεκτικό και ενοποιημένο τρόπο για να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις. Για το σκοπό αυτό, τα μέλη της συμμαχίας προμηθεύσονται συστήματα όπλων που είναι συμβατά. Σε απλούς όρους, αυτές οι πλατφόρμες πρέπει να αναγνωρίζονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους . Μέχρι πρόσφατα, αυτό συνέβαινε μέχρι να αποφασίσει η Τουρκία να αγοράσει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 σε . Διαμαρτυρίες από τις Η.Π.Α. και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, η Ρωσία εξακολουθεί να θεωρείται ως η μεγαλύτερη συμβατική απειλή για την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά οι παραγγελίες της Τουρκίας για S-400 έδωσαν στη ρωσική αμυντική βιομηχανία μια σημαντική ώθηση, η οποία φυσικά δεν είναι καλή για το ΝΑΤΟ.

7.Εκβιασμός με τους μετανάστες: Σε πολλές περιπτώσεις, ο Ερντογάν απείλησε να πλημμυρίσει την Ευρώπη με τους μετανάστες που έχουν στρατοπεδεύσει στην Τουρκία, . Έχει ζητήσει πρόσβαση χωρίς θεώρηση για Τούρκους υπηκόους στην ΕΕ, απαίτησε την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ και απαίτησε δισεκατομμύρια ευρώ σε χρήματα εκβιάζοντας.

8.Πολιτική απόκλισης στη Συρία: Όπως αναφέρθηκε, η Τουρκία βοήθησε στρατιωτικά, υλικοτεχνικά και οικονομικά το ISIS και το 2014 εμπόδισε τις προσπάθειες των ΗΠΑ για να βοηθήσουν τις κουρδικές δυνάμεις να αποτρέψουν τις επιθέσεις του ISIS στην κουρδική πόλη Kobani. Τον Ιανουάριο του 2018 οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στη βορειοδυτική περιοχή της Αφρίν της Συρίας για να πολεμήσουν με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, μια ομάδα στενά συνδεδεμένη με τις Η.Π.Α. και υπεύθυνη για την ήττα του ISIS στη Συρία. Η τουρκική επιθετικότητα υποκινήθηκε από ιμπεριαλιστικές και αλυτρωτικές φιλοδοξίες. Πριν από την εισβολή, οι Τούρκοι συμβουλεύτηκαν τους Ρώσους, αλλά έδωσαν ελάχιστη προσοχή στις αμερικανικές και γερμανικές διαμαρτυρίες. Η εισβολή της Τουρκίας, που ονομάστηκε «Operation Olive Branch», ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σχεδόν προκάλεσε άμεση αντιπαράθεση με τις δυνάμεις των ΗΠΑ που βρίσκονταν στο κοντινό Manbij. Με τα λόγια με τις ενέργειές της, η Τουρκία κατέστησε σαφές ότι τα γεωπολιτικά συμφέροντά της βρίσκονται στη Ρωσία και το Ιράν, όχι στο ΝΑΤΟ.

9 Κυρώσεις: Σύμφωνα με τις εντολές του Ερντογάν, η Τουρκία βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις διεθνώς επιβληθείσες κυρώσεις. Σε ένα σχέδιο που υποστηρίχθηκε από τον Ερντογάν, οι τουρκικές κρατικές τράπεζες εργάζονταν σε ένα περίπλοκο σχέδιο που προέβλεπε χρυσό για ιρανικό πετρέλαιο ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι φίλοι του Ερντογάν προχώρησαν σε μεγάλες δωροδοκίες στην πορεία. Μια προσπάθεια της τουρκικής αστυνομίας να εκθέσει τις παρανομίες εμποδίστηκε από τον Ερντογάν.

 10 Αντισημιτική και αντιδυτική ρητορική: ο Ερντογάν συχνά τα βάζει στο Ισραήλ και τα μέλη της συμμαχίας. Οι φλογεσές του ομιλίες συχνά συνοδεύονται από αντισημιτικές εκρήξεις, άγριες θεωρίες συνωμοσίας και εχθρότητας. Ο Ερντογάν έχει συγκρίνει το Ισραήλ με τη Ναζιστική Γερμανία, ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων, ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ συνέβαλε στο πραξικόπημα για την ανατροπή του ηγέτη της Αιγυπτιακής Αδελφότητας, Mohammed Morsi. Κατηγόρησε το διεθνές “λόμπι επιτοκίων” ,τους Εβραίους, για την υποκίνηση των ταραχών του Πάρκου Gezi το 2013. Τα μέλη της Συμμαχίας δεν έχουν ξεφύγει από την οργή του για τη συνωμοσία. Η Γερμανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μπει στο στόχαστρό του Ερντογάν.

11 Η επίθεση εναντίον της Ελλάδας: Η Τουρκία εξακολουθεί να δείχνει επιθετικότητα εναντίον , της Ελλάδας. Τον Μάρτιο συνελήφθησαν δύο Έλληνες στρατιώτες που διέσχισαν κατά λάθος τα σύνορα εξαιτίας του καιρού. Τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα πλοία τους έχουν εμβολίσει ελληνικά σκάφη σε περιοχές του Αιγαίου. Υπήρχαν τουλάχιστον δύο τέτοια εχθρικά γεγονότα φέτος.

12 Κατοχή της Βόρειας Κύπρου: Το 1974, οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Κύπρο και κατέλαβαν το βόρειο τμήμα του νησιού της Μεσογείου. Οι Τούρκοι χαρακτήρισαν την επιθετική στρατιωτική εισβολή τους την “Επιβολή της Ειρήνης”, μια ψευδή ονομασία. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η Τουρκία εκτόπισε περίπου 200.000 Ελληνοκύπριους από τα σπίτια τους. Επιπλέον, οι Τούρκοι “φύτεψαν” Τούρκους εποίκους από την ηπειρωτική Τουρκία σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια περαιτέρω εθνοτική ανισορροπία. Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο δεν διαφέρουν από εκείνες των Ιρανών στη Συρία, οι οποίες καθαρίζουν εθνοτικά μεγάλες περιοχές της Συρίας και αντικαθιστούν τις περιοχές με Σιίτες. Διαπιστώθηκε ότι η Τουρκία παραβιάζει το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για την εκτόπιση πληθυσμών. Η Τουρκία μπορεί επίσης να παραβιάζει το άρθρο 49, παράγραφος 6 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης που ορίζει ότι «η κατοχική δύναμη δεν θα εκτοπίσει ή θα μεταφέρει τμήματα του δικού της άμαχου πληθυσμού στην επικράτεια που κατέχει». Μετά από 44 χρόνια η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο μέσω της παράνομης κατοχής του ενός τρίτου ενός κράτους μέλους της ΕΕ.
Το άρθρο μετά απ΄ όλα αυτά καταλήγει:
Ο Ερντογάν επέλεξε ένα αυταρχικά αντι-δυτικό μονοπάτι μακριά από το ΝΑΤΟ. Έχει αποδείξει ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας κακοποιός, επιρρεπής σε συνωμοσίες και βαθιά αντισημιτικός κακοποιός. Ήρθε η ώρα τώρα για το ΝΑΤΟ να δείξει ευγενικά στον Ερντογάν την πόρτα και να αποβάλει την Τουρκία από τη συμμαχία.

militaire.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ