Κόσμος

Ολλανδία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών μετά την παραδοχή των ψευδών δηλώσεων για τη «Μεγάλη Ρωσία»

Την παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας υπέβαλε ο Χάλμπε Ζέλστρα, μία ημέρα μετά την παραδοχή του για τις ψευδείς αναφορές σχετικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το 2016, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών είχε υποστηρίξει ότι ο Πούτιν έχει καταρτίσει σχέδιο από το 2006 για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μεγάλης Ρωσίας», ενισχύοντας τα σενάρια περί επεκτατικής πολιτικής του Κρεμλίνου.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι είχε πει ψέματα και ανακρίβειες, γεγονός που προκάλεσε καίριο πλήγμα στη δημόσια εικόνα του. Ως εκ τούτου, παραιτήθηκε του αξιώματός του, υποκύπτοντας στο σκάνδαλο που ο ίδιος προκάλεσε.
Νωρίτερα, το ολλανδικό κοινοβούλιο είχε καλέσει τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να παραστεί στη συζήτηση με αντικείμενο τις δηλώσεις του υπουργού του για τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο.

Την Δευτέρα ο Ζέλστρα παραδέχτηκε ότι δεν μετείχε σε αυτή τη συνάντηση, την οποία περιέγραφε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ολλανδία τον Μάρτιο του 2017.

Ο Ζέλστρα επρόκειτο να αναχωρήσει αύριο Τετάρτη για τη Μόσχα, για μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ