Κόσμος

Βρετανία: Ο Λάρι υποδέχθηκε τον έβδομο πρωθυπουργό του

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

«Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται· οι γάτες μένουν», ανέφερε μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Λάρι στο κοινωνικό δίκτυο X, @Number10cat, εν αναμονή της άφιξης του νέου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Άντι Μπέρναμ, ο οποίος διαδέχεται τον Κιρ Στάρμερ.

Ο διάσημος γάτος φαίνεται να έχει ήδη δώσει τις οδηγίες του: «Στον Λάρι αρέσει να τρώει πρωινό στις 9:00, brunch στις 10:30 και μεσημεριανό στις 12:00, με πολλά σνακ ενδιάμεσα. Η υπόλοιπη δουλειά είναι παιχνιδάκι».

Ακολουθούν τέσσερις ασυνήθιστες λεπτομέρειες για το αιλουροειδές που αποτελεί μόνιμο κάτοικο της Ντάουνινγκ Στριτ 10.

Από το καταφύγιο στην Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Λάρι έφτασε στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, την επίσημη κατοικία του επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, στις 15 Φεβρουαρίου 2011. Μεταφέρθηκε από καταφύγιο σκύλων και γατών στο Μπάτερσι, με αποστολή να κυνηγά ποντίκια στο κτίριο του Λονδίνου που θεωρείται το κέντρο της πολιτικής εξουσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο γάτος, με το καφέ και γκρι τρίχωμα και τις λευκές κηλίδες, έχει το δικό του προφίλ στην επίσημη ιστοσελίδα της Ντάουνινγκ Στριτ 10, όπου παρουσιάζεται με τον τίτλο του «Αρχιποντικιάρχη».

«Ο Λάρι περνά τις ημέρες του υποδεχόμενος επισκέπτες, επιθεωρώντας συσκευές ασφαλείας και δοκιμάζοντας την ποιότητα των επίπλων εποχής για να κάνει τη σιέστα του», σημειώνει η ίδια επίσημη ιστοσελίδα. Η ηλικία του δεν έχει αποκαλυφθεί επισήμως, αλλά ο λογαριασμός του στο X αναφέρει ότι ο Λάρι είναι 19 ετών.

Έχει γνωρίσει επτά πρωθυπουργούς

Πριν από την άφιξη του Άντι Μπέρναμ, ο Λάρι είχε ήδη γνωρίσει έξι πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεταφέρθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 το 2011, επί πρωθυπουργίας του Συντηρητικού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αποχώρησε από την εξουσία το 2016, μετά τη νίκη του στρατοπέδου που υποστήριζε την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Ο Λάρι έζησε στη συνέχεια το ταραχώδες «διαζύγιο» του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, το οποίο οδήγησε στην αποχώρηση της Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία το 2019, προτού γίνει μάρτυρας του σκανδάλου «Partygate» –των παράνομων εορταστικών συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 επί πρωθυπουργίας Μπόρις Τζόνσον, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19.

Γνώρισε επίσης τη Λιζ Τρας, τη βραχύβια Βρετανίδα πρωθυπουργό που παρέμεινε στην εξουσία μόλις 49 ημέρες το 2022. Τέλος, βίωσε και την πολιτική εναλλαγή, όταν ο Ρίσι Σούνακ έδωσε τη θέση του στον Κιρ Στάρμερ, μετά τη νίκη του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές του Ιουλίου του 2024.

Σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λάρι μπορεί να καυχηθεί ότι διαθέτει λογαριασμό στο X με περισσότερους από 900.000 ακολούθους. Πρόκειται για έναν χιουμοριστικό λογαριασμό που δημιουργήθηκε από ανώνυμο άτομο και στον οποίο, ανάμεσα σε βίντεο με άλλα αιλουροειδή, ο Λάρι παραπονιέται για τον καιρό και συχνά χλευάζει πολιτικούς – με τον Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτη του αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK, να αποτελεί τον αγαπημένο του στόχο.

Οι πρώτες 100 ημέρες που πέρασε στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 αποτέλεσαν επίσης το θέμα ενός βιβλίου με τίτλο «The Larry Diaries», το οποίο εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2011.

Ως ένδειξη της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητάς του, ο Λάρι επισκιάζει συχνά τους ξένους ηγέτες που επισκέπτονται την περίφημη κατοικία του Λονδίνου, τραβώντας τα βλέμματα των δημοσιογράφων. Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο του Δεκεμβρίου του 2025, όταν κάθισε στα σκαλιά του κτιρίου κατά την άφιξη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η συμβίωση με τον σκύλο του νέου πρωθυπουργού

Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του Κιρ Στάρμερ, ο Λάρι χρειάστηκε να αποδεχθεί την παρουσία των δύο γατών της οικογένειάς του, της ΤζοΤζό και του Πρινς, καθώς η Ντάουνινγκ Στριτ 10 λειτουργεί όχι μόνο ως γραφείο αλλά και ως κατοικία των Βρετανών πρωθυπουργών που επιλέγουν να ζήσουν εκεί.

Πώς θα εξελιχθεί η συμβίωση του Λάρι με τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης, η οικογένεια του οποίου έχει έναν σκύλο; Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ο Άξελ, ο σκύλος του Άντι Μπέρναμ, θα εγκαταλείψει την περιοχή του Μάντσεστερ για να μετακομίσει στο Λονδίνο.

Πηγή: digi24.ro

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ