Κόσμος

Αμερικανικά Μ1Α1 «εκτελούν» τα ιρακινά T-72 και T-55 (Βίντεο)

Η αρματομαχία του 73 Easting το 1991 έμεινε στην ιστορία ως η τελευταία μεγάλη μάχη μεταξύ αρμάτων μάχης του 20ου αιώνα.

Η μάχη έγινε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Desert Storm της ανακατάληψης του Κουβέιτ όπου 12 M3 Bradley και 9 M1A1 Abrams αντιμετώπισαν περί τα 85 ιρακινά T-55 και T-72. Η μάχη που ακολούθησε οδήγησης στην σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της ιρακινής δύναμης.

Τα αμερικανικά άρματα είχαν την τεχνολογική υπεροχή έναντι των ιρακινών αρμάτων της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς του Σαντάμ Χουσείν όπως καλύτερα πυροβόλα αλλά και GPS το οποίο τους έδινε τη δυνατότητα προσχεδιασμένης κίνησης.

Τα M1A1 είχαν μέγιστο καταστροφικό βεληνεκές 2.500 μέτρα ενώ τα ιρακινά άρματα 2.000 μέτρων κάτι που επέτρεπε στα αμερικανικά άρματα να βάλουν από μεγαλύτερες αποστάσεις. Οι Ιρακινοί 600 άνδρες ενώ οι Αμερικανοί είχαν 12 νεκρούς (οι περισσότεροι από φίλια πυρά) και 57 τραυματίες και ένα Bradley. Από τη δύναμη των 85 ιρακινών αρμάτων όλα καταστράφηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Kατάρρευση Ερντογάν: Δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους ισλαμιστές της Συρίας - Τον προειδοποιούν με προσάρτηση της Αλεξανδρέττας

Όμηρος στα ίδια τα “βρώμικα” σχέδια του φαίνεται ότι είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τους τζιχαντιστές στην Βόρεια...