Κόσμος

Παιδικό περιοδικό έγραψε πως το Ισραήλ «δεν είναι πραγματική χώρα»

Θα αποσυρθεί από την κυκλοφορία το τεύχος Ιανουαρίου του παιδικού περιοδικού Youpi, καθώς σε αυτό γράφτηκε ότι το Ισραήλ «δεν είναι μια πραγματική χώρα», όπως έγινε γνωστό από τον όμιλο Bayard, που ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του προέδρου του Συμβουλίου των Γαλλικών Εβραϊκών Θεσμών (Crif), Φρανσίς Καλιφά.

Το τεύχος για τον μήνα Ιανουάριο του περιοδικού συμπεριελάμβανε έναν παγκόσμιο χάρτη με την εξής λεζάντα: «Ονομάζουμε αυτές τις 197 χώρες - κράτη, όπως τη Γαλλία, τη Γερμανία ή την Αλγερία. Υπάρχουν κι άλλες, όμως όλες οι άλλες χώρες του κόσμου δεν συμφωνούν ότι αυτές είναι πραγματικές χώρες (για παράδειγμα το κράτος του Ισραήλ ή η Βόρεια Κορέα)».

«Αναγνωρίζουμε ένα σφάλμα, μια αδεξιότητα, δεν θέλαμε προφανώς σε καμία περίπτωση να αμφισβητήσουμε την ύπαρξη του Κράτους του Ισραήλ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πασκάλ Ρουφνάς, ο πρόεδρος του ομίλου Bayard, που εκδίδει το περιοδικό Youpi.

«Προχωράμε σε μια κίνηση καλής θέλησης, είναι σημαντικό να συμβάλουμε στο πνεύμα ειρήνευσης και κατευνασμού» συμπλήρωσε ο ίδιος, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος του Crif είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα από αυτήν την εξέλιξη, ότι κατόπιν αιτήματός του, ο όμιλος Bayard θα αποσύρει από την αγορά το τεύχος 352 του Youpi. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Γαλλικών Εβραϊκών Θεσμών ενημερώθηκε από αναγνώστες για αυτήν την «ιστορική αναλήθεια που διανεμήθηκε σε μικρά παιδιά ηλικίας 5-10 ετών. Έσπευσα να γράψω στον αρχισυντάκτη του περιοδικού και τον πρόεδρο του ομίλου Bayard για αυτό το κατάφωρο σφάλμα ζητώντας τους να αποκαταστήσουν την αλήθεια».

Επιπλέον, το Crif ζήτησε να εκδοθεί στο επόμενο τεύχος «μια διόρθωση όπως και ένα άρθρο όπου θα εξηγείται τι είναι το Ισραήλ, πώς και γιατί ιδρύθηκε», επισήμανε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ