Κόσμος

Γκάμπριελ κατά Τραμπ: Ο ρόλος των ΗΠΑ ως προστάτιδας δύναμης καταρρέει

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα προτρέψει σήμερα τη χώρα του να χαράξει πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και να εξαρτάται λιγότερο από τις ΗΠΑ, κατά αποσπάσματα μιας ομιλίας που πρόκειται να εκφωνήσει, τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Η στενή σχέση ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον δοκιμάζεται αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο.

Ο Τραμπ έχει στηλιτεύσει επανειλημμένα το πλεόνασμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, κατηγορεί μεταξύ άλλων το Βερολίνο ότι οφείλει τεράστια ποσά στο NATO, ενώ θορύβησε τους συμμάχους της Ουάσινγκτον αποφασίζοντας να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Γκάμπριελ θα τονίσει σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από πολιτικούς στο Körber-Stiftung ότι η παραδοσιακή αντίληψη πως οι ΗΠΑ έχουν ρόλο προστάτιδας δύναμης σε διεθνές επίπεδο έχει αρχίσει να «καταρρέει», κατά τα αποσπάσματα της ομιλίας του που δημοσιεύει η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Θα επισημάνει ότι οι ΗΠΑ επί των ημερών του Τραμπ, που έχει υιοθετήσει πιο απομονωτική εξωτερική πολιτική με σύνθημα «πρώτα η Αμερική», δεν εκπληρώνει πλέον τον ρόλο της παγκόσμιας δύναμης στην έκταση που το έκανε στο παρελθόν.

Οι ΗΠΑ ίσως αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τη Γερμανία με διαφορετικό τρόπο από ό,τι προηγουμένως, απλά ως «έναν από πολλούς εταίρους» και ως ανταγωνίστρια, θα πει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Θα τονίσει ακόμη ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να επενδύει στη σχέση της με τις ΗΠΑ, αλλά χρειάζεται να γίνει πιο διεκδικητική και να υπερασπίζεται πιο ενεργά τα δικά της συμφέροντα.

«Πρέπει να εκφράζουμε τις θέσεις μας εμείς οι ίδιοι και όπου είναι απαραίτητο να χαράσσουμε κόκκινες γραμμές, μεταξύ εταίρων και επίσης βάσει των δικών μας συμφερόντων», θα αναφέρει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ