Κόσμος

Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup - Γιατί ο Σόιμπλε τον είχε αποκαλέσει «Ρονάλντο»

Ο Μάριο Σεντένο είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup. Ωστόσο πολλοί ίσως δεν ξέρουν πως χρόνια πριν, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε επαινέσει τις επιδόσεις του Πορτογάλου υπουργού αστυνομικών με έναν... γνώριμο σε όλους τρόπο.

Ο Σεντένο ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπουργός Οικονομικών το 2015, σε μια κρίσιμη κατάσταση για την Πορτογαλία. Έχει χαρακτηριστεί ως ένας πολιτικός που τυγχάνει μεγάλης προβολής από τα ΜΜΕ.

«Πατώντας» πάνω σε αυτό λοιπόν αλλά και εκτιμώντας τα αποτελέσματα που φέρνει για την χώρα του, ο Βόλφανγκ Σόιμπλε τον αποκάλεσε… Ρονάλντο!

Θέλοντας προφανώς να παρομοιάσει τα κατορθώματά του με αυτά του συμπατριώτη του στο ποδόσφαιρο.

Μάλιστα ο Μάριο Σεντένο το καλοκαίρι του 2016 είχε προσέλθει σε ένα Eurogroup έχοντας πάνω του κασκόλ της Εθνικής, μετά την κατάκτηση του Euro.

Ποιος είναι ο Μάριο Σεντένο

Ο Μάριο Σεντένο είναι 51 ετών και καθηγητής οικονομίας, νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της Πορτογαλίας, καθώς προσχώρησε στη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας το Νοέμβριο του 2015.

Στους οικονομικούς κύκλους, τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο του κέντρου ή φιλελεύθερο, λόγω των θέσεών του υπέρ μιας μεγαλύτερης ελαστικότητας στην αγορά εργασίας.

Σήμερα θεωρείται ότι έχει μεγάλη βαρύτητα στην ομάδα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση κάνοντας συμμαχία με το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και το κομμουνιστικό κόμμα. Ο συνασπισμός της πορτογαλικής κυβέρνησης βασίστηκε στη βούληση να «γυρίσει η σελίδα» από την πολιτική λιτότητας της πρώην δεξιάς κυβέρνησης.

Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών «φιλικό» και «συμφιλιωτικό». Παράλληλα, θεωρείται το πρόσωπο χάρη στο οποίο η οικονομία της Πορτογαλίας ανέκαμψε, καταφέρνοντας να επανακτήσει ένα μέρος της αγοραστικής δύναμης που είχαν χάσει οι Πορτογάλοι την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ