Κόσμος

Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ- Ρωσίας για δημιουργία «ζώνης αποκλιμάκωσης» στη Συρία

Ο βομβαρδισμός περιοχών που κρατούνται από τους αντάρτες στη συριακή πόλη Ντεράα, στα σύνορα με την Ιορδανία, ξεκίνησε ξανά με βομβαρδισμό από κυβερνητικά αεροσκάφη και βαρύ πυροβολικό, χθες Τρίτη, μία μέρα μετά τη λήξη μιας διμερούς κατάπαυσης του πυρός, είπαν μάρτυρες, αντάρτες και μέλη του συριακού στρατού.

Η συριακή κρατική τηλεόραση επικαλέστηκε πηγές του στρατού για να ανακοινώσει την επανέναρξη των επιχειρήσεων, οι οποίες συνεχίστηκαν ενώ Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι διεξήγαγαν άλλον έναν γύρο μυστικών συνομιλιών για τη δημιουργία μιάς «ζώνης αποκλιμάκωσης» στη νοτιοδυτική Συρία που θα περιλαμβάνει και την Ντεράα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν σε εκεχειρία κατά τις συνομιλίες τους στο Αμάν, που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της καλής θέλησης μεταξύ των δύο χωρών, είπαν διπλωμάτες στην Ιορδανία.
Το Σάββατο, ο συριακός στρατός δήλωσε ότι θα αναστείλει επιχειρήσεις στην Ντεράα για 48 ώρες σε ένδειξη υποστήριξης των «προσπαθειών συμφιλίωσης».

Ο στρατός της Συρίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απέτυχε να εκδιώξει τους αντάρτες από το προπύργιό τους στην Ντεράα, ενώ οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν εμποδίσει την προσπάθεια του στρατού να ανακτήσει μια σημαντική διέλευση στα σύνορα με την Ιορδανία και να αποκόψει τις προμήθειες των ανταρτών ανατολικά και δυτικά της πόλης.

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ υποστηρίζεται στον εξαετή εμφύλιο από τη Ρωσία, το Ιράν, και ομάδες σιιτών πολιτοφυλακών, ενώ μερικοί από τους αντάρτες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, τη Τουρκία και μοναρχίες των χωρών του Κόλπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ