Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επιδείξει καλή γνώση της κατάστασης όσον αφορά την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη και την αυξανόμενη εβραϊκή μετανάστευση, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα haaretz.com.
Μάλιστα ο ίδιος έκανε την αρχική πρόταση, λέγοντας ότι οι Εβραίοι θα μπορούσαν να έρθουν προς την Ρωσία, όπου θα είναι ευπρόσδεκτοι .
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου, Mose Kantor δήλωσε θετικός στην πρωτοβουλία και τόνισε ότι η νέα πρόταση θα εξετασθεί από το εβραϊκό Κογκρέσο , εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Πούτιν θα την υποστηρίξει.
Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι μετά την διάλυση της Σοβιετική Ένωση, τώρα πλέον έχει έρθει η ώρα να επιστρέψουν οι Εβραίοι της Ρωσίας πίσω στα πατρογονικά τους εδάφη .
Εκατομμύρια Εβραίοι εδώ 120 χρόνια, μετανάστευσαν από την Ρωσία, για πρώτη φορά από την εποχή των Τσάρων , στην συνέχεια κατά την κομμουνιστική δικτατορία, και αυτό συνέχισε να υλοποιείται τόσο υπό τον Πρόεδρο Μπόρις Γιέλτσιν, όσο και υπό τον Β. Πούτιν.
Πέρυσι, το Ισραήλ δέχθηκε Εβραίους μετανάστες από τη Γαλλία, απ 'όπου ήρθαν περίπου 7.500 άτομα, ενώ από την Ουκρανία μετακινήθηκαν και επαναπατρίστηκαν 13.000 άνθρωποι .
Στα τέλη Ιανουαρίου, οι ηγέτες των εβραϊκών κοινοτήτων της Ευρώπης συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για μια ειδική περίσταση που αφορούσε την Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Επιπλέον, θα έπρεπε επίσης να επιλέξουν έναν νέο ηγέτη του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κογκρέσου, μιας οργάνωσης που έχει σκοπό τον συντονισμό των δράσεων των εβραϊκών κοινοτήτων σε διάφορες χώρες, προστατεύοντας τα συμφέροντά τους.
Κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, οι δραστηριότητες του Συνεδρίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το πρόσωπο που είναι επικεφαλής.
Εκείνη την ημέρα δεν υπήρξε έκπληξη, και μόνο ένα άτομο έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία. Ο Mose Cantor εύκολα επανεκλέχθηκε για τρίτη θητεία.
Στο πλαίσιο της νέας απειλής, τονίζει η εφημερίδα, η Ευρώπη σαρώθηκε από ένα αντισημιτικό κύμα , καθώς και από την ξενοφοβία, με φόντο τις εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης προκαλώντας ανησυχία.
Ο 62 ετών Mose Kantor ήταν ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό. Ήταν ένας από τους επιχειρηματίες που έκανε ταχύτατα την περιουσία του κατά τα πρώτα χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αγοράζοντας σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές κρατικές επιχειρήσεις, και δημιουργώντας μια επιχειρηματική αυτοκρατορία .
Άλλοι ολιγάρχες έσπευσαν και υλοποίησαν κάτι παρόμοιο σε τομείς , όπως το πετρέλαιο, τις τράπεζες και τα μέσα ενημέρωσης, ξεκινώντας ταυτόγχρονα να ζουν έναν πολυτελή τρόπο ζωής.
Σε αντίθεση με όλους αυτούς , ο Cantor επέλεξε κάτι «φτωχό» όπως είναι η βιομηχανία λιπασμάτων, μένοντας παράλληλα , έξω από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ενώ άλλοι μεγιστάνες αγόραζαν εφημερίδες, ποδοσφαιρικά σωματεία και τσακωνόντουσαν για το μέγεθος των σκαφών τους ,ο Cantor μάζευε αντικείμενα τέχνης avant-garde.
Ήταν ένας από εκείνους τους ολιγάρχες που έκανε συμμαχία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και υποστήριξε το νέο πρόεδρο, όταν στράφηκαν εναντίον δισεκατομμυριούχοι, πολιτικοί, και ολιγάρχες τύπου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.
Οι Εβραίοι ολιγάρχες της Ρωσίας χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η πρώτη αποτελείται από τα μέλη της ομάδας Yukos, οι οποίοι είναι σε αντίθεση με τον Πούτιν , και είναι ήδη εκτός Ρωσίας.
Ο Cantor είναι μέρος της δεύτερης ομάδας με την ονομασία «Alpha», τα μέλη της οποίας συνεχίζουν να κάνουν επιχειρήσεις στη Ρωσία, και προσπαθούν να μην «ενοχλούν» τον Ρώσο Πρόεδρο.
Οι ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στην Μεγάλη Βρετανία, υποστηρίζουν τον Μ. Cantor.
Ως πολίτης της Ρωσίας και του Ισραήλ (όπως και πολλοί άλλοι Εβραίοι ολιγάρχες, ο Cantor φρόντισε να αποκτήσει ισραηλινό διαβατήριο, και έχει ένα σπίτι στην περιοχή Herzliya), έζησε για δέκα χρόνια στην Ελβετία, και έχει μετακινήσει το κέντρο των δραστηριοτήτων του στο Λονδίνο , ξεκινώντας να υποστηρίξει τις εβραϊκές κοινότητες μέσω του φιλανθρωπικού ιδρύματος του.
Ο νέος λοιπόν ηγέτης των Εβραίων της Ευρώπης θα εστιάσει τις προσπάθειές του ώστε να δοθεί καίρια λύση στα κύρια προβλήματα των Εβραίων της Ευρώπης, προσπαθώντας παραλληλία να «γεφυρώσει» τις σχέσεις της Ευρώπης με την Ρωσία . Δύσκολο έργο αλλά όχι ακατόρθωτο.