Κοινωνία

Χίος: Διαδηλωτές αφήνουν φαναράκια στη μνήμη των 15 θυμάτων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την πολύνεκρη τραγωδία στα ανοιχτά της Χίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 4/2, από συλλογικότητες, φορείς και κατοίκους στο λιμάνι του νησιού.

Στον απόχη του τραγικού περιστατικού με 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία κρατώντας πανό που έγραφαν, μεταξύ άλλων, «15 νεκροί είναι δολοφονία» και «η “ασφάλειά” μας ο τάφος τους», και κινήθηκαν προς το Λιμεναρχείο, όπου εξέφρασαν την οργή τους, φωνάζοντας «δολοφόνοι».

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές άναψαν φαναράκια και τα άφησαν στη θάλασσα, στη μνήμη των 15 θυμάτων του νέου ναυαγίου.

Δεκάδες ερωτήματα για τη νέα τραγωδία στη θάλασσα

«Άλλες 15 ζωές χάθηκαν χθες βράδυ στη θάλασσα της Χίου, σε ένα περιστατικό για το οποίο ολοένα και πληθαίνουν τα ερωτηματικά. Πώς έγινε η σύγκρουση του υπερσύγχρονου σκάφους του λιμενικού με τη βάρκα των προσφύγωνΥπό ποιες συνθήκες, σε μια σχετικά ήρεμη θάλασσα, φτάσαμε σε μια σύγκρουση με τέτοιο αποτέλεσμα; Από τι επήλθε ο θάνατος τόσων ανθρώπων; Ποια προτεραιότητα ακριβώς έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία στο λιμενικό όταν βρίσκεται “αντιμέτωπο” με μια βάρκα – πλωτό φέρετρο με δεκάδες επιβαίνοντες;», είναι τα ερωτήματα που θέτουν στην ανακοίνωσή τους εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης από τον Κοινωνικό Χώρο «Αντίβαρο».

«Το λιμενικό έχει αρκεστεί ως τώρα να μας δείξει το σκάφος του με μερικά σημάδια από χτύπημα. Η βάρκα των προσφύγων; Θα μας τη δείξουν; Θα κινηθεί η αρμόδια εισαγγελία να διατάξει ανεξάρτητη, άμεση έρευνα του πολύνεκρου περιστατικού;», συνεχίζει η σχετική ανακοίνωση.

«Η ελληνική κυβέρνηση και το λιμενικό σώμα βαρύνονται με τα αποδεδειγμένα δεκάδες pushbacks, με μεγαλύτερο έγκλημα όλων το ναυάγιο της Πύλου. Μήπως είχαμε και εδώ μια τέτοια προσπάθεια “αποτροπής” που κατέληξε σε τραγωδία;», επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ