Η Ρόδος βιώνει στιγμές υψηλής έντασης, καθώς το ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο «Crown Iris», που μεταφέρει Ισραηλινούς τουρίστες, έφτασε στα ανοιχτά του λιμανιού, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και διαδηλωτές. Η οργή του κόσμου, που εκφράζεται με δυναμικές κινητοποιήσεις, πηγάζει από την καταδίκη της συνεχιζόμενης, όπως αποκαλείται από πολλούς, γενοκτονίας στη Γάζα, με τουλάχιστον 59.106 νεκρούς και 142.511 τραυματίες από τις ισραηλινές επιχειρήσεις από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Οι διαδηλωτές, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την αποβίβαση των επιβατών, κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και θεωρούν την παρουσία Ισραηλινών τουριστών στο νησί απαράδεκτη εν μέσω αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Από νωρίς το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων ΜΑΤ, είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στο λιμάνι, όπου διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Ούτε στη Ρόδο, ούτε πουθενά – με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», όπως αναφέρει η Δημοκρατική της Ρόδου.
Η αστυνομία, με επιθετική στάση σύμφωνα με μαρτυρίες, απώθησε βίαια τους διαδηλωτές προς την Παλιά Πόλη, εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια να προσεγγίσουν το λιμάνι. Αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο συλλήψεις, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν υπερβολική χρήση βίας, με αστυνομικό να ακούγεται να λέει: «Άλλη διμοιρία θα περιλάβει όσους είναι έξω από το Θέατρο Τάφρου»
Οι διαδηλωτές, που φώναζαν «είστε ανεπιθύμητοι στο νησί», προσπάθησαν επανειλημμένα να βρουν εναλλακτικές διαδρομές για να φτάσουν στο λιμάνι, εκφράζοντας την οργή τους για την υποδοχή Ισραηλινών τουριστών ενώ η Γάζα βιώνει, όπως υποστηρίζουν, συστηματική εξόντωση. «Είναι αδιανόητο να υποδεχόμαστε τουρίστες από μια χώρα που διαπράττει γενοκτονία», δήλωσε εκπρόσωπος των διαδηλωτών.

Η διαμαρτυρία στη Ρόδο έρχεται σε συνέχεια παρόμοιου περιστατικού στη Σύρο, όπου 300 κάτοικοι εμπόδισαν την αποβίβαση του ίδιου κρουαζιερόπλοιου, αναγκάζοντάς το να αναχωρήσει για την Κύπρο.
Η έντονη αντίδραση των κατοίκων της Ρόδου αντικατοπτρίζει ένα ευρύτερο κύμα παγκόσμιας κατακραυγής για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, με διαδηλώσεις, μποϊκοτάζ και νομικές ενέργειες να πολλαπλασιάζονται.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ενώ η αστυνομική καταστολή εγείρει ερωτήματα για την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στη διαμαρτυρία.
