Για… λίγο φαίνεται ότι επανήλθε η θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Η ζέστη επιστρέφει, μαζί με μελτέμι έως 7 μποφόρ.
Ο μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς, ανέφερε πως το μελτέμι από την Κυριακή (13/07) έως και την Τετάρτη θα είναι ενισχυμένο τοπικά στα 7 μποφόρ στο Αιγαίο. Μπορεί το μελτέμι να δροσίζει τα νησιά, όμως, πολλές φορές στην ανώτερη ατμόσφαιρα μεταφέρονται ζεστές αέριες μάζες από την Τουρκία και έτσι, εντείνεται η ζέστη στα ηπειρωτικά ακόμη και με μελτέμι σε ορισμένες περιοχές, όπως εξηγεί.
Από τη Δευτέρα ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία. Αυτή η καιρική κατάσταση θα αφορά το χρονικό διάστημα από τη 14η έως την 21η Ιουλίου 2025. Ο υδράργυρος θα δείξει έως 4℃ βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί περί τους 38℃ έως την ερχόμενη Πέμπτη, ήτοι 4℃ πάνω από τη μέση κλιματική τιμή.
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται ο Αύγουστος
Πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν… καυτό Αύγουστο, με θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις του καιρού.
Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος, σε σημερινή (11/07) ανάρτηση, έγραψε ότι ο ερχόμενος Αύγουστος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναμένεται θερμότερος του κανονικού.
«Σύμφωνα με το 96% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993 – 2016).
Συγκεκριμένα, η πιθανότητα για θετικές αποκλίσεις μεταξύ 0℃ και 1℃, μεταξύ 1℃ και 2℃ και άνω των 2℃ είναι 35%, 38% και 23% αντίστοιχα. Οι πιθανότητες για αρνητικές αποκλίσεις μεταξύ 0℃ και 1℃ είναι 4%. Η μέση τιμή των 400 σεναρίων είναι +1.34℃», σημειώνει.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ήπειρο συνολικά, ο δεύτερος χάρτης απεικονίζει την απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας του Αυγούστου με βάση τη μέση τιμή των 400 σεναρίων.
Όπως προκύπτει, θετικές αποκλίσεις αναμένονται σε όλη την ήπειρο, με τις μεγαλύτερες τιμές να εντοπίζονται στην κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια όπου ξεπερνούν τους +2℃. Στη Μεσόγειο, οι εντονότερες θετικές αποκλίσεις αναμένονται στα δυτικά και μειώνονται προς τα ανατολικά.