Με νέας γενιάς πλωτά μέσα εξοπλίζεται η ελληνική αστυνομία για τις περιπολίες στον ποταμό του Έβρου, που διαχρονικά είναι στο στόχαστρο οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, θα αγοραστούν συνολικά έξι υπερσύγχρονα πλωτά με θερμικές κάμερες τελευταίας τεχνολογίας (αξίας 1,6 εκατομμυρίων ευρώ), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο ποτάμιο τμήμα σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη και εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Στις καθημερινές αστυνομικές περιπολίες μέσα στον ποταμό για τον εντοπισμό δουλεμπόρων και παράνομων μεταναστών έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις στην προσπάθεια διέλευσής τους εντοπίζονται στις όχθες ή σε νησίδες που δημιουργούνται από τη ροή των υδάτων. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο εντοπισμός και η εν συνεχεία σύλληψη τους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους, της αυξημένης στάθμης των υδάτων και του πυκνού της βλάστησης. Ο μόνος τρόπος είναι να επιχειρήσουν πλωτά.
Με τα νέα σκάφη, των οποίων η αγορά θα χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε., θα υπάρξει επιπλέον κάλυψη της συγκεκριμένης επιχειρησιακής ανάγκης.
Οι αυξομειώσεις στη στάθμη των υδάτων στον ποταμό Έβρο, ανάλογα με την περίοδο και τις εποχές του χρόνου (άνοιξη – καλοκαίρι, φθινόπωρο και χειμώνα), σε συνδυασμό με τις ιδιόμορφες συνθήκες λόγω των φερτών υλικών (κλαδιά, ξύλα, βλάστηση), αποτελούν παράγοντες που τα καθιστούν σημαντικά. Και αυτό διότι μπορούν να κάνουν πλεύση σε χαμηλής στάθμης νερά και είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο, με αποτέλεσμα να μπορούν να πετύχουν το ελάχιστο δυνατό βύθισμα.
Παράλληλα, είναι εφοδιασμένα με ενσωματωμένες κάμερες θερμικής απεικόνισης μεσαίας εμβέλειας, για τον εντοπισμό των διακινητών και των παράνομα εισερχομένων μεταναστών σε ικανή απόσταση και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Σημειώνεται ότι στον ποταμό, λόγω των φερτών υλικών και της χαμηλής στάθμης του νερού, η χρήση προπέλας δεν είναι λειτουργική. Έτσι, στα συγκεκριμένα πλωτά υπάρχει κινητήρας «υδροτζέτ».
Οι πλωτές περιπολίες παίζουν σημαντικό ρόλο και το βράδυ, καθώς δεν είναι λίγα τα δουλεμπορικά δίκτυα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το σκοτάδι για να κάνουν τη «δουλειά» τους, περνώντας απαρατήρητα από τις κάμερες υψηλής ευκρίνειας.
Στον Έβρο οι ροές στις περιοχές όπου έχει κατασκευαστεί ο φράχτης έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Σε άλλα σημεία η μορφολογία του εδάφους είναι πιο δαιδαλώδης και έτσι τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Εκτός από τις θερμικές κάμερες οι συνοριοφύλακες διαθέτουν κιάλια θερμικής απεικόνισης με τεχνολογία φωσφόρου. Τους επόμενους μήνες, λόγω καλοκαιριού, η στάθμη του ποταμού θα πέσει ακόμα περισσότερο και έτσι υπάρχει ανησυχία ότι κυκλώματα διακινητών θα στοχοποιήσουν με μεγαλύτερη ένταση τον Έβρο. Ήδη παρατηρείται κινητικότητα από δίκτυα που «υπόσχονται» στους μετανάστες «ασφαλές» ταξίδι για την Ευρώπη μέσω Ελλάδας «σε τιμή ευκαιρίας».
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκπονήσει σχέδιο και για συγκεκριμένα μπλόκα στη διαδρομή από τον Έβρο μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Και αυτό καθώς πρόκειται για το πιο σύνηθες δρομολόγιο που ακολουθούν οι διακινητές.